Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bedreigingen van buitenaf

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Gelderse plunderingen

Een eeuwenlang conflict, waarvan veel Brabantse dorpen de dupe zijn geworden, is de rivaliteit tussen de hertogen van Gelre en die van Brabant. Op het Brabantse grondgebied zijn nogal wat roof- en plundertochten ondernomen, huizen platgebrand, kastelen verwoest en was de weerloze plattelandsbevolking het slachtoffer van de strijdende partijen. Eind 14e eeuw wordt bv. kasteel Heeswijk bestookt. Toen het niet lukte deze sterke vesting in te nemen, koelde men zijn woede maar op de directe omgeving, waarbij Heeswijk en Dinther het moesten ontgelden.
Ook gedurende de 15e eeuw worden regelmatig schermutselingen gemeld. In 1447 krijgt Schijndel van de hertog van Brabant permissie om een verdedigingslinie in de vorm van een ‘landweer’ aan te leggen tussen Dinther en Schijndel om zich te beschermen tegen Gelderse invallen vanuit het Veghels grondgebied. In 1512, ten tijde van het bestuur van landvoogdes Margareta van Oostenrijk, ontbrandt de strijd opnieuw, waarbij Karel van Gelder niets of niemand ontziet. De Meierij wordt wederom strijdtoneel. De stad ’s-Hertogenbosch biedt fors weerstand, maar moet toezien dat de Geldersen in Hintham zeven molens in brand steken en op 25 september van dat jaar wordt er op uitgebreide schaal brand gesticht te Schijndel. Zelfs de Servatiuskerk blijft niet gespaard, wordt geplunderd en ook in brand gestoken. Een citaat uit het proefschrift van Adriaenssen naar de kroniek van een zekere Molius luidt als volgt: “In Schijndel en Geldrop werden ook de kerken met de daarin gevluchte boeren verbrand wat gepaard ging met jammerlijk geschreeuw en het was een rampzalig schouwspel, omdat de mensen er niet uit konden en verbrandden”.
De Gelderse roversbenden waren beroemd en berucht. Pater Jezuiet Wiro Heesters beschrijft die strijd en merkt op dat Schijndel in dat jaar als ‘een grote leeggeroofde puinhoop’ het leven van alledag weer moet zien op te pakken. In 1543 staat de legendarische Maarten van Rossum voor de poorten van de stad ’s-Hertogenbosch. Hij komt er niet binnen en zijn reactie blijft niet uit. Voor hem was er maar één antwoord: de dorpen plunderen en de gehele veldtocht ontaardt in een meedogenloze roverij. Karel V veegt in dat jaar het hertogdom Gelre finaal van de kaart en de rust keert even terug.

De Tachtigjarige Oorlog

Op het moment dat iedereen een beetje op adem is gekomen dient zich wederom veel ellende aan. Het wordt een periode waarin 80 jaren lang [1568-1648] een strijd heeft gewoed tussen de latere Republiek der Verenigde Nederlanden tegen de Spaanse koning die heer en meester was in de zuidelijke Nederlanden. In het Wilhelmus wordt niet voor niets gezongen, dat men de ‘Koning van Hispanje’ altijd heeft geëerd.
Rondtrekkende Spaanse en Staatse legereenheden zuigen als het ware de bevolking van de Meierij van ’s-Hertogenbosch leeg. Het landschap wordt vernield, vaders en zonen worden gedwongen ter wille van die legers paarden en karren te leveren en zelf, soms over zeer grote afstanden, mee te helpen om bagage en munitie te vervoeren. Ze zijn soms dagenlang onderweg. Koeien, kalveren, schapen en varkens worden in beslag genomen, hooi en strooi moet aangeleverd worden voor de paarden van de cavaleristen in de diverse garnizoenssteden en we weten niet hoeveel argeloze burgers geld afgeperst is door militairen die zich van alles veroorloofden in zo’n oorlogssituatie. De archieven staan er vol van. Wie niet meewerkt loopt het risico gegijzeld te worden. Kortom, voor de plaatselijke bevolking een haast uitzichtloze situatie.
Tussen 1609-1621 is er dan wel een bestand geweest, mede vanwege geldgebrek bij beide oorlogvoerende partijen, maar daarna is de strijd in alle hevigheid doorgegaan. Wat Schijndel concreet heeft ondervonden is bv. een kerkroof en plunderingen in particuliere huizen in 1573. Uit 1582 en daaropvolgende jaren is bekend dat de Servatiuskerk opnieuw is ontheiligd en beelden en ornamenten zijn verbrand door troepen van een zekere Philips van Hohenlohe. In 1587 is pastoor Waghemakers moeten vluchten voor de Staatse troepen. Uiteindelijk is hij gevangen genomen en in Willemstad achter de tralies gezet.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van de praktijken van de oorlogvoerende legers. De materiële en economische schade voor Schijndel is groot, maar ook de emotionele schade onder de bevolking is misschien vele malen groter geweest. Daarover vind je in archieven geen aantekeningen, maar wie zich verplaatst in de gewone man of vrouw met hun huishoudens van die dagen, kan er zich wel het een en ander bij voorstellen.

Kasteeltjes Groenendaal en Bogaard toevluchtsoorden

Buiten de grote Servatiuskerk en de Wijbossche kapel maakt de Schijndelse bevolking in oorlogstijd driftig gebruik van verschillende vluchtoorden. Zo is bekend dat met name de beide slotjes of bescheiden kasteeltjes Groenendaal achter de huidige Nachtegaal en Bogaard bij de Steeg in tijd van onlusten onderdak hebben geboden aan de inwoners. Slotje Groenendaal kwam rechtstreeks in het nieuws in 1603 tijdens de tweede belegering van ’s-Hertogenbosch door prins Maurits. Daar stond plotseling het nodige krijgsvolk op de stoep. De toenmalige secretaris Daniel van Gerwen schrijft, dat hij toen een lijst heeft aangelegd van inwoners die allerlei waardevolle huisraad daar ter plekke in veiligheid hebben gebracht.
Hetzelfde herhaalt zich nog eens in 1629 enige maanden voor de definitieve val van ’s-Hertogenbosch als Spaans bolwerk. Men mag aannemen dat dit tafereel zich ook wel zal hebben voorgedaan bij het kasteeltje in d’n Bogaard, rond 1600 in bezit van de Van Kessels. Als er onraad dreigde, waarschuwden de wachters vanuit de toren van de Servatiuskerk de Schijndelaren dat ze hun schuilplaatsen moesten opzoeken. Er is nog een derde kasteeltje geweest waarvan de geschiedenis tot op heden niet volledig is uitgezocht en waarvan we niet weten of het in de Tachtigjarige Oorlog nog als zodanig heeft bestaan. Het is bekend onder de naam Aardenburg of ‘het Geburcht’ bij de huidige Aardenburgsesteeg en een kaartje uit de 17e eeuw geeft exact de locatie aan.