U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Baksdijk
Baksdijk[bewerken | brontekst bewerken]
Raadsbesluit 10 december 1965.[1][bewerken | brontekst bewerken]
Deze benaming heeft ongetwijfeld haar ontstaan te danken aan een in het verleden aldaar gestaan hebbende hoeve welke Baxhoef werd genoemd en welke hoef weleer in het bezit is geweest van een familie Bax.
Zulks moge blijken uit het volgende: Wouter Henrix van Broeckhoven geeft in erfcijns aan de kinderen van wijlen Corstaen van den Hoevel, zoon van wijlen Henric Hannen, een huis enz. “Baxhove” te Scijnle in Delschot. Actum 25 augustus 1431. Wouter Henrix van Broeckhoven draagt op aan Aert Rover, zoon van wijlen Lambert van Beerze, een hoeve geheten Bacxhoeve en een beemd aldaar te Scijnle in die Hautart. Actum 9 juli 1451. Aert Rover, zoon van Lambert van Beerze van Scijnle verkoopt aan Aert zoon van wijlen Goyart vanden Meervenne een stuk beemd in Bacxhove aan Bacxdijck. Actum 6 oktober 1451. Nu is het weer zo, dat de vader van genoemde Wouter van Broeckhoven, Bac van Broeckhoven werd genoemd. De grootvader van dezelfde Wouter van Broeckhoven werd genoemd “Wouter Bac” en ook “Wouter Bac van Broeckhoven”.
Aanvullende informatie.[2][bewerken | brontekst bewerken]
De Baksdijk. Zo'n beetje halverwege de Steeg, waar je rechtsaf de Martemanshurk ingaat, kun je linksaf de Baksdijk oprijden en dan uitkomen halverwege de Houterdsedijk. Vandaag de dag is de Baksdijk een weg die typerend is voor het Schijndelse buitengebied, een weg waar vrachtwagens niet welkom zijn maar waar de fietser kan genieten van de fraaie canidassen die de weg markeren. Deze populieren, officieel "canada's", zijn in dit gebied volop te vinden. Op 3 maart 2007 is hier nog een compleet nieuw populierenbos aangelegd door Staatsbosbeheer. Op zich misschien niet zo bijzonder maar het was bij die gelegenheid en op deze plek dat de historie van Sjef van Weppus voor het eerst werd verteld. Sjef, een creatie van Henk Wittenberg, was op zijn beurt een man die langs de lijnen van zijn stamboom uit de doeken deed hoe Schijndel zich heeft kunnen ontwikkelen in de loop der eeuwen. De avonturen van de familie Van Weppus werden dat jaar ook gepubliceerd in de Schijndelse Krant. De historie van Sjef van Weppus was zo in feite al een voorbode van wat later terug te vinden zou zijn in de geschiedeniskrant die in 2009 verscheen ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Schijndel.
Bronnen, noten en/of referenties |