Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

August Pierre Hubert Cals (1914 - 1944)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
August Pierre Hubert Cals
A.P.H. Cals 01.jpg
Huisarts A.P.H. Cals
Persoonsinformatie
Volledige naam August Pierre Hubert Cals
Roepnaam Guus
Geboorteplaats Cairo (Eg)
Geboortedatum 5 februari 1914
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 26 september 1944
Beroep(en) Huisarts
Bidprentje August Pierre Hubert (1914-1944).jpg

August Pierre Hubert (Guus) Cals[bewerken | brontekst bewerken]

August Pierre Hubert Cals, geboren op 5 februari 1914 te Cairo en overleden op 26 september 1944 te Schijndel, huisarts te Schijndel van 1940 tot 1944. Verloofd met mej. Hirdes uit ’s-Hertogenbosch.

Onder de twee en twintig slachtoffers die de typhoonaanval van 26 september eiste, bevond zich August Cals, 30 jaren oud, dokter in onze gemeente. In de weinige jaren dat hij onder ons zijn praktijk uitoefende hebben wij hem leren kennen als een impulsieve natuur, een sociaalvoelend mens en een goed, bekwaam dokter. Zijn plotselinge dood herinnert ons aan de mooie gedachte in het gedicht “De Tuinman en de Dood” van P.N. van Eyck: de dood treft zeker, hoe onverwacht ook; men kan hem niet ontvluchten wanneer het uur “rijp” is, en het leven voleindigd. Zijn uur was “rijp”; hij heeft het voorvoeld. Waar hij vooral de laatste weken steeds opnieuw tot helpen bereid was, overal te vinden waar hij nodig was, onvermoeibaar, ofschoon het vele werk soms dag en nacht hem opeiste, was het merkwaardig hem dien laatsten middag zenuwachtig en angstig aan te treffen. Die angst heeft hem niet verhinderd, zich tot het laatste in te zetten, en zo trof de dood hem, “in ’t harnas”. Een mooiere dood is voor een man nauwelijks denkbaar.