Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Acaciastraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Acaciastraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 10 januari 1964.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Acaciastraat.
Voor meer details klik hier.
Acaciastraat.
Voor meer details klik hier.

In verband met de realisering van de oostelijke afronding van het uitbreidingsplan Hoevenbraak is het noodzakelijk aan enkele nieuw aan te leggen straten namen te geven. Omdat die straten grenzen aan de buurt waar de straten naar leden van ons Koningshuis en naar boomsoorten zijn genoemd, is het uit een oogpunt van snelle oriëntatie gewenst om ook de nieuw aan te leggen straten dienovereenkomstig te noemen.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een brede straat, met bomen en groen: de Acaciastraat die in de Hoevenbraak de verbinding vormt tussen de Eikenstraat en de Lijsterbeslaan. Een straat met een nog jonge geschiedenis, genoemd naar een bijzonder fraaie boom, de acacia. Daarover valt het nodige te vertellen. Bijvoorbeeld dat als we over een acacia spreken, we meestal de robinia pseudoacacia bedoelen die tot een heel ander geslacht behoort dan de eigenlijke acacia. Een toch is het waarschijnlijk deze robinia waaraan men gedacht heeft toen de straat haar naam kreeg. Zij mag er trots op zijn. Deze robinia, ook wel witte acacia genoemd, is een schitterende boom die 20 tot 30 meter hoog kan worden, met een diep-gegroefde stam en doornige takken. Het is een boom die inheems is in Noord-Amerika, maar inmiddels, sinds Jean Robin in 1601 een exemplaar naar Europa bracht, hier algemeen verspreid is.
De boom levert zeer duurzaam hout en is door zijn omvangrijke wortelgestel belangrijk voor het vastleggen van hellingen tegen grondverschuivingen. De boom groeit snel en als eind mei de eerste bladeren zich hebben ontplooid, verschijnen de lekker ruikende witte bloemen in overhangende trossen. Deze bloei valt in juni en bijen brengen graag een bezoek aan een bloeiende acacia. In het najaar verschijnen de vruchten, peulen, aan de boom. De lege peulen blijven vaak nog lang hangen.
De echte acacia is veeleer een struik, zes tot acht meter hoog, met lange dorens en wijduitstaande takken. Onder de ruwe schors zit hard, fijn generfd hout dat moeilijk te bewerken is. Sommige soorten hebben bijzondere kenmerken. Zo zijn er die hallucinerende stoffen bevatten die ook in paddo's zitten.
En in Zuid-Amerika is er een soort die in symbiose leeft met mieren. Deze acaciamieren leven in de holle delen van de plant en eten de "broodjes" die verschijnen aan de uiteinden van de bladeren. De mieren op hun beurt beschermen de plant tegen parasieten. Er is ook een soort die de bekende Arabische gom levert.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 9 juni