U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Café-dancing De Lindeboom
Café-dancing De Lindeboom[1]
Marinus Gloudemans is op 3 februari 1889 in Geffen geboren als vijfde kind van zeven kinderen (drie zonen en vier dochters). Zijn ouders zijn Johannes Gloudemans en Francine van Pinxteren. Op 20 juli 1921 trouwt Marinus in Schijndel met Theodora Maria (Mieke) Vissers. Ten tijde van zijn huwelijk woont hij (samen met zijn moeder) in Schijndel en is hij opperman van beroep. Vader Gloudemans is een paar weken voor Marinus’ huwelijk overleden (4 juli 1921). Volgens het bevolkingsregister woont het gezin Gloudemans sinds 25 maart 1919 in Schijndel en is Marinus lid van de Landstorm).
Mieke Vissers is op 22 april 1880 in Schijndel (in Elschot F no 986) geboren als tweede van zeven kinderen (drie zonen en vier dochters) in het gezin van Hendrikus Vissers en Francisca Verbakel. Bij haar huwelijk woont Mieke (samen met haar moeder) in Schijndel en is ze naaister van beroep. Vader is reeds overleden.
Marinus en Mieke krijgen samen een zoon Johannes Henricus, die geboren is in Schijndel op 24 januari 1923 in hun woonhuis in de Kluis. Er is ook sprake van een dochter maar verdere gegevens ontbreken. Marinus is op dat moment opperman. Volgens het bidprentje van Marinus is hij bij zijn overlijden in Schijndel op 6 april 1976 opa en heeft hij 22 jaar bij zijn dochter ingewoond. Mieke is in Schijndel overleden op 14 augustus 1953.
Volgens Ad de Graaf (geboren in 1937) hadden Marinus en Mieke een winkeltje aan de Boterweg A405. Waarschijnlijk was daar ook drank verkrijgbaar en neemt het echtpaar de kans waar om een café te beginnen. Op 23 juni 1932 verschijnt er een advertentie van M. Gloudemans, Boterweg A351 waarin hij een café-inventaris ter overname vraagt.
Per 18 juli 1935 wordt er een volledige drankvergunning afgegeven aan Marinus voor Kluis, wijk A nr.405.
Per 18 juli 1938 wordt er een vergunning afgegeven aan Marinus voor de verkoop van sterke drank in het klein voor de rechterzijde van het perceel wijk A nr.405, kadastraal sectie A nr. 3328. Per 12 oktober 1938 uitgebreid naar beneden voor localiteit en beneden achter localiteit perceel Toon Bolsiusstraat, wijk A nr.405 en sectie A nr. 3328.
Op 21 december 1935 verschijnt de eerste advertentie waarin staat dat in café M. Gloudemans, van 25 december tot 1 januari 1936, een groot biljart- en barakconcours gehouden zal worden. Daarna verschijnen ook advertenties inzake speeltuin De Uiver.
De naam Lindeboom komt op 31 december 1936 het eerst voor in een advertentie. Deze naam is waarschijnlijk te danken aan de lindebomen die voorheen aan de straat stonden voor het huis ter bescherming tegen de zon. Bij het plaatsen van een nieuwe gevel zijn deze bomen verwijderd en is er op de inrit een nieuwe linde geplaatst om de naam van het café in ere te houden. In de volksmond is er echter in die tijd toch nog vaak sprake van het café Mieke de Visser.
Johannes Henricus Gloudemans, zoon van Marinus en Mieke, trouwt op 17 juni 1947 met (Riekske) Hendrika de Graaf. Johannes is dan arbeider in een schoenenfabriek. Riekske is op 5 januari 1918 in Schijndel geboren als het zesde kind van Adrianus de Graaf en Petronella Lammers. Deze zijn in Schijndel gehuwd op 4 maart 1905.
1. Adrianus Johannes (Haske), geboren op 6 juli 1905 te Schijndel;
2. Maria, geboren op 2 maart 1908 te Schijndel en aldaar gehuwd met Gerardus van den Heuvel. Maria is overleden op 10 november 1985 in Heeswijk Dinther;
3. Jacobus (Cup), geboren op 8 juni 1910 te Schijndel en aldaar gehuwd op 20 januari 1932 met Dina van de Westelaken. Jacobus is in Schijndel overleden op 6 augustus 1956;
4. Johanna (An), geboren op 16 juni 1912 te Schijndel en aldaar gehuwd op 9 november 1933 met Adrianus de Visser;
5. Anna, geboren op 26 mei 1915 te Schijndel;
6. Hendrika (Riekske), geboren op 5 januari 1918 Schijndel aldaar gehuwd met Johannes Henricus Gloudemans en aldaar overleden op 8 augustus 1953;
7. Jans, geboren 22 juni 1920 Schijndel.
Als per 23 juni 1948 een volledige vergunning verleend wordt aan Johannes Henricus (beroep: caféhouder) is het aannemelijk dat Johannes en Riekske het café dan overnemen van de ouders van Johannes. Samen krijgen ze (in Schijndel) twee jongens: Mari geboren op 12 april 1949 en Ad, geboren ca.1951.
Omdat Riekske al op 8 augustus 1953 komt te overlijden en Johannes dit verdriet niet aankan vertrekt hij zonder kinderen naar Veghel. Het café en het voogdijschap van Mari gaat naar Riekskes broer, Cup. Ad wordt opgevoed door Riekskes zus, An.
An (geboren 16 juni 1912) is op 9 november 1933 gehuwd met Adrianus de Visser uit Heeswijk (geen familie van de eerder genoemde Vissers in dit verhaal). Ad die eigenlijk Gloudemans als achternaam heeft laat zijn achternaam vervolgens officieel aanpassen naar De Visser. Hij wordt tekenleraar en woont nu samen met zijn vrouw in Oud-Heusden.
De horecagelegenheid komt dus in 1953 in handen van Cup en Dina. Cup is sinds 1930 (na enkele jaren het transport gedaan te hebben voor brouwerij Swinkels) al bier- en limonadehandelaar. Cup is op 20 januari 1932 gehuwd met (Dina) Martina van de Westelaken, geboren in Schijndel in het Lieseind als zevende van twaalf kinderen in het gezin van Hendrikus van de Westelaken en Maria Kerkhof. Grotendeels komt de bedrijfsvoering van De Lindeboom dan ook op de schouders van Dina te rusten. Gezien de uitspraak van Jacobus zijn voornaam, te weten Cup wordt daarmee de tweede naam (in de volksmond) voor de horecagelegenheid geboren. Was het eerst (dansen bij) café Mieke de Visser, sinds de overname is het dus Cup de Graaf.
Cup, bier- en limonadehandelaar, krijgt per 6 oktober 1947 een volledige vergunning voor perceel Toon Bolsiusstraat 39. Per 1 mei 1955 krijgt hij een tapvergunning. Per 23 juni 1955 wordt deze overgeschreven naar Toon Bolsiusstraat 49. Als zoon Ad op kermiszaterdag 29 juli de nieuwe zaal opent, opent Cup tegelijkertijd zijn nieuwe slijterij. Echter al op 6 augustus 1956 komt Cup op 46-jarige leeftijd te overlijden! Bij besluit van 21 september 1956) wordt de vergunning overgeschreven naar Dina. Dina (hertrouwt met Adriaan Schoots) en blijft de café-dancing runnen tot 1977.
Mari Gloudemans behoudt (in tegenstelling tot zijn broer Ad) de achternaam Gloudemans, ook al wordt hij opgevoed door Cup en Dina de Graaf. Hij trouwt in Schijndel met Ans Hommeles. Mari overlijdt in Den Bosch op 12 november 2006.
Kinderen van Cup en Dina zijn Ad (1937), Riek (1939) geboren in de Voortstraat en Henk (1941). Henk is geboren in de Toon Bolsiusstraat 39 en bij een auto-ongeluk in Spanje op 26-jarige leeftijd overleden. Henk had een café in Amsterdam.
Levensloop Ad de Graaf (drankenhandel en slijterij) en zijn 65-jarige trouwjubileum met Sjaan van Lith.
Volgens het Schijndels weekblad opent op kermiszaterdag 29 juli 1955 Schijndels jongste (19 jaar !) kastelein Ad de Graaf de nieuwe zaal. De door Jos van Tartwijk verbouwde zaal is geschikt voor de duivenvereniging, konijnenfokvereniging, carnavalsclub De Leut, muziekclub en kaartclub en tal van andere activiteiten.
Echter al snel blijkt dat het kastelein zijn niet bij Ad past. Als op 6 augustus 1956 zijn vader komt te overlijden gaat hij voor de drankenhandel en slijterij werken. Zijn moeder Dina is hertrouwd en zet samen met haar nieuwe man Adriaan Schoots de café-dancing voort.
Ad trouwt op 27 januari 1959 met Sjaan van Lith (geboren 1937). Deze woonde in Berlicum en ging elke dag met de bus naar Den Bosch waar ze in een kledingzaak werkte. In de bus trof ze Sjaan en Nellie de Visser uit Heeswijk waarmee ze bevriend raakte. Dat waren nichtjes van Ad. In Heeswijk ontmoette ze Ad (deze was bevriend met Rien de Visser) en daarbij sloeg de vonk over. Nadat hij de hele dag op de vrachtwagen gezeten had kwam Ad elke avond naar Berlicum. Dat was dan ook de aanleiding dat de moeder van Sjaan zei dat ze beter konden trouwen. Toen ze getrouwd waren namen ze in 1959 de groothandel en slijterij van vader Cup over. Ad op de vrachtwagen, Sjaan binnen bij de telefoon om de bestellingen op te nemen. Als Heineken stopt met het uitbesteden van de distributie van bier gaat het echtpaar een overeenkomst aan met Bavaria. Het café schakelt ook over van Heineken naar Bavaria. Als veel cafés overschakelen naar bier in grote tanks kan Ad toch nog fusten blijven leveren zodat zijn omzet gehandhaafd blijft. Ad en Sjaan krijgen twee kinderen: Jacqueline en Mark, die op hun beurt zorgen voor de kleinkinderen Yorick, Leroy en Maybe. Inmiddels is achterkleinkind Nova geboren.
Op dit moment runt dochter Jacqueline met haar vriend John Wolfs de groothandel/slijterij.
Zoon Mark heeft ook affiniteit met horeca en runt met vriendin Marjan van Bilsen café de Holy Cow.
Hoe ging het verder met café-dancing De Lindeboom (in de volksmond Cup de Graaf)?
Naast de slijterij in Vlijmen besluit Riek de Graaf in 1977 om samen met haar man Theo van Alebeek (waarmee ze gehuwd is op 14 mei 1959) het beheer van de café-dancing over te nemen. Dina blijft wel tot op hoge leeftijd (72 jaar) betrokken bij De Lindeboom. Zij overlijdt op 102-jarige leeftijd!
Gedurende 20 jaar (van 1960 Tot 1980) blijven Riek en Theo door de week de winkel in Vlijmen runnen om in het weekend De Lindeboom te bestieren. Onder het beheer van Riek en Theo groeit De Lindeboom uit tot een succesvolle horecagelegenheid. Heel bekend Nederland heeft op het podium gestaan. Van The Tramps, Marco Borsato, Tjot Idi tot André Hazes. Veel verenigingen en clubs hadden hier hun onderkomen. Carnavalsvereniging De Leut (met onder andere lid Dorus van Oorschot als ontwerper van de carnavalswagens) is hier onder andere opgericht in 1955. En wie heeft hier niet een/zijn/haar huwelijk en/of jubileum gevierd?
Riek en Theo krijgen samen 2 zonen: Ronnie (1964) en Jack (1968). Op 22 april 2007 komt Jack (39 jaar) door een noodlottig motorongeval op de Boschweg te overlijden Na een kort ziekbed overlijdt op 23 augustus 2008 ook Theo.
Riek en zoon Ronnie (en zijn vrouw Francoise) gaan samen verder. Doordat de buurt in 1993 begint te klagen over hinder en geluidsoverlast verscherpt de gemeente de normen. Als dancing-discotheek (zware horeca) wordt de zaak in 1994 gesloten. Daarvoor in de plaats wordt een jaar later een vergunning verleend voor feesten en partijen. (lichte horeca). Op basis daarvan zetten Riek, Ronnie en Francoise de zaak voort totdat ze (wegens drukke werkzaamheden van Ronnie elders) De Lindeboom sluiten op 1 december 2016.
De achterste helft van de zaal wordt sinds 2011 gebruikt door dansvereniging TURONDO; in het cafégedeelte is sinds 2017 een fitnessruimte gevestigd.
Bronnen, noten en/of referenties
|