Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Arnoldus Josephus Merks (1900 - 1979)

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 23 jul 2024 om 11:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Arnoldus Josephus Merks (1900 - 1979)''' == == '''Gouden huwelijksfeest Merks – van den Broek<ref>De Schijndelse Krant 17 oktober 1975</ref>''' == U ziet het goed ja. Nol Merks (75) en zijn vrouw Ardina van den Broek (71) zijn op 22 oktober 1975 vijftig jaar getrouwd. Gezond en nog vol levenslust maken zij zich op om met hun 9 kinderen, waarvan 8 getrouwd en hun 28 kleinkinderen op 22 oktober aanstaande een echt gouden feest te vieren.<br> Reeds op jeu...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arnoldus Josephus Merks (1900 - 1979)

Gouden huwelijksfeest Merks – van den Broek[1]

U ziet het goed ja. Nol Merks (75) en zijn vrouw Ardina van den Broek (71) zijn op 22 oktober 1975 vijftig jaar getrouwd. Gezond en nog vol levenslust maken zij zich op om met hun 9 kinderen, waarvan 8 getrouwd en hun 28 kleinkinderen op 22 oktober aanstaande een echt gouden feest te vieren.
Reeds op jeugdige leeftijd moest Nol zich mede inzetten voor het onderhoud van het grote gezin (9 kinderen) van zijn ouders en werd hij klompenmaker. 14 Jaar hield hij dit vol en stapte toen over naar de kousen- en sokkenfabriek alhier en werd daar smid. Hij werd daar een geziene medewerker zoals vermeld staat in Contact bij zijn afscheid na 38 jaren. Ook zijn vrouw heeft aan dit grote bedrijf haar beste krachten gegeven. Maar Nol hield ook van sport. De kruisboog, waarin hij het zelfs tot voorzitter van de vereniging De Heidebloem bracht, werd zijn favoriete sport. En daar gebeurde het dat toen op de banen bij Van den Broek op de Molendijk een nieuwsgierig meisje (in casu de gouden bruid) om de hoek kwam kijken, ook Cupido daar doel trof.
Het was toen gauw beklonken en hun beider liefde bloeide op. Maar naast de sport bewoog Nol zich ook op ander terrein en wel tot vreugde en vermaak van velen. Ik zou te kort schieten als ik hier niet zou vermelden zijn optreden in de Boschwegse revue onder leiding van de heer Tibosch en kapelaan Koopmans. Ouderen onder ons zien hem nog, hooggehoed en met zijn onafscheidelijke paraplu, het toneel beheersen in zij komische rol van George van het duo George en Hein. Maar velen kennen hem ook als medespeler in de zware toneelstukken als “De Hellas” en “De hoed van Italiaans Stroo” en andere. Met grote waardigheid wist hij rond 6 december de goede Sint ten tonele en in de huiskamers te brengen. Als “Jan van Amstel” vierde hij triomfen in de grote optocht bij gelegenheid van het regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Ruim 11 jaar zet hij zich thans in voor de bejaardenorganisatie, zijn werk daarin wordt hogelijk gewaardeerd.
Maar al deze bezigheden van Nol brachten voor zijn vrouw menig uur alleen zijn, maar de zorg voor haar gezin overbrugde dit alleszins. Als ik nog iets mag verklappen, dan is het dit. Reeds op haar trouwdag was het de stille wens van de bruid het goud te mogen halen. En ze hebben het gehaald op een voorbeeldige wijze in een goede saamhorigheid.
En daarom mag het op 22 oktober aanstaande dan ook een uitbundig feest worden. Een feest dat in de voormiddag om half elf met een eucharistieviering wordt ingezet. Het feest waarvoor ook de buurt zich niet onbetuigd zal laten, wordt verder voortgezet in de zaal van café Het Centrum aan de Hoofdstraat 113, waar ook van vier uur tot half zes gelegenheid zal zijn om dit gouden paar de hand te komen drukken. Ongetwijfeld zullen dan velen hun gelukwensen komen aanbieden, welke gelukwensen daarna door onze Koninklijke Harmonie Sint Cecilia muzikaal zullen worden onderschreven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 17 oktober 1975