Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius van Keulen (1921 - 1999)

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 18 jun 2024 om 11:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Antonius van Keulen (1921 - 1999)''' == == '''Gouden bruiloft Van Keulen – van Kilsdonk<ref>Schijndels Weekblad 12 september 1996</ref>''' == De oorlog heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van Toon van Keulen (75) en Nelly van Kilsdonk (72). Want het was door de oorlog dat zij elkaar ooit ontmoet hebben. In 1943 werd de Rotterdammer Van Keulen opgepakt door de Duitsers om in Duitsland te gaan werken. “Ik kwam terecht in een fabriek waar de...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Antonius van Keulen (1921 - 1999)

Gouden bruiloft Van Keulen – van Kilsdonk[1]

De oorlog heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van Toon van Keulen (75) en Nelly van Kilsdonk (72). Want het was door de oorlog dat zij elkaar ooit ontmoet hebben. In 1943 werd de Rotterdammer Van Keulen opgepakt door de Duitsers om in Duitsland te gaan werken. “Ik kwam terecht in een fabriek waar de SA (Sturmabteilung) het voor het zeggen had. Dat was geen leven daar en op een gegeven moment ben ik samen met drie anderen gevlucht, onder wie een vader en zoon uit België. We kwamen in Düren terecht. Vandaar schreef de vader een brief naar bekenden in de fabriek en die brief kwam in handen van een foute Nederlander. Die gaf ons adres door aan de Duitsers. We werden gearresteerd en naar een werkkamp overgebracht in de buurt van Düsseldorf”. Over de tijd daar wil Van Keulen liever niet meer praten. Hij volstaat met te zeggen dat het leven er heel slecht was, dat er ontzettend hard gewerkt moest worden en dat de mensen nauwelijks te eten kregen. “We rookten er heggebladeren en gebruikten krantenpapier als vloei”. Eind ’44 kwam de bevrijding nadat de kampleiding al de benen had genomen.Naar huis gaan was er echter toen nog niet bij want Noord-Nederland was toen nog niet bevrijd. Lopend, liftend en meerijdend met goederentreinen kwam Van Keulen vanuit Koblenz via België naar Maastricht en vandaar in Eindhoven en uiteindelijk in Veghel.
Daar leerde hij Nelly kennen. Toen werkte toen in Veghel bij een meubelfabriek, hij was van huis uit timmerman, en kwam bij Nelly in de kost. In 1946 trouwden ze. Toen vond in 1947 een nieuwe baan bij Philips in Eindhoven. In 1954 werd hem gevraagd in Schijndel mee te gaan helpen bij de opbouw en begeleiding van de Philips vestiging.
En zo kwamen ze in Schijndel te wonen. Toon had geen problemen met de verhuizing, hij raakte snel ingeburgerd. “Ik kende zo iedereen” zo zegt hij. “45 jaar lang heb ik het voetbal hier in Schijndel op de voet gevolgd”. Maar voor Nelly was het even wennen. “We woonden pas in een nieuw huis en ik was geboren en getogen in Veghel”. In het begin had ze het daar even moeilijk mee maar later heeft ze naar eigen zeggen altijd een fijne tijd gehad in de Willem III straat.
Het paar kreeg drie kinderen en heeft vier kleinkinderen. Acht jaar geleden trokken Toon en Nelly naar de Diepenbrockstraat vanwege hun gezondheid. Omdat ze beiden niet mee zo goed ter been zijn, zijn ze een stukje van hun sociaal leven kwijtgeraakt. “Alles bijhouden dat lukt niet meer. Maar gelukkig zijn we nog bij elkaar en dat is het voornaamste”.
Het paar viert het gouden bruiloftsfeest op 20 september 1996 met familie, vrienden en bekenden bij De Kafmolen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 12 september 1996