U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Henricus Antonius van der Heijden (1903 - 1993)
Henricus Antonius van der Heijden (1903 – 1993)
Henricus Antonius (Driekske) van der Heijden werd geboren op 14 oktober 1903 in Schijndel (aan het Kanaal), zoon van Christiaan van der Heijden geboren in Schijndel (1873 – 1941) van beroep dagloner/ fabrieksarbeider en Maria Verhagen geboren in Schijndel (1876 – 1959), als derde kind in een gezin met acht kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Driekske, van beroep klompenmaker/ arbeider/ gemeente-ambtenaar, overleed op 18 februari 1993 in Schijndel.
Henricus Antonius van der Heijden trouwde op 18 januari 1929 in Schijndel met Maria Petronella Smits.
Maria Petronella Smits werd geboren op 7 augustus 1903 in Schijndel (Wijbosch), dochter van Francis Smits geboren in Schijndel (1857 – 1930) van beroep landbouwer en Adriaantje de Wit geboren in Schijndel (1866 – 1933), als vijfde kind in een gezin met zeven kinderen waarvan er een dood werd geboren. Maria overleed op 18 september 1978 in Veghel.
Kinderen uit het huwelijk van Driekske en Maria:
- Ad getrouwd met Annie van de Wijdeven.
Koninklijke Onderscheiding. [1]
Een koninklijke onderscheiding is in 1980 uitgereikt aan de heer H. van der Heijden vanwege zijn ruim 60 jaar lidmaatschap van de KABO, de Katholieke Bond van Overheidspersoneel. Hij ontving de eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
De hoge onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Scholten tijdens de jaarvergadering van de KABO-afdeling Meijldoorn in café De Veer in Den Dungen. Scholten karakteriseerde de oud-gemeentearbeider met: “Als je hem vraagt is ie er al, meestal hoef je hem niet eens te vragen”. De burgemeester vervolgde: “We zien hoe u nu al weer jaren actief bent in de bejaardenbond. Maar ook de individuele mens kan op uw hulp rekenen. We mogen blij zijn met zulke mensen in onze gemeenschap.”
Gerard van Herpen, erevoorzitter van de NKV Schijndel, die Driekske even later toesprak, onderstreepte wat de burgemeester gezegd had. “Ik heb in al die jaren dat ik je nu ken, gemerkt dat jij een soort thermometer bent voor wat zich afspeelt in de samenleving”, aldus Van Herpen. “Als er conflicten waren tussen gemeentebestuur en ambtenaren, kon ik altijd van jou precies horen hoe de vork aan de steel zat. We hebben in die tijd heel wat uren met elkaar doorgebracht”, herinnerde Van Herpen zich.
Eerder had regiobestuurder Paul Marijnissen namens de vakbond de gouden speld met briljant aan de jubilaris uitgereikt. De Dungense harmonie Wilhelmina zorgde voor een feestelijke stemming tussen alle officiële toespraken door.
Driekske van der Heijden sloot zich in 1918 aan bij de toenmalige Werkliedenbond. Daarna werkzaam in de wegenbouw en bij een rietdekkersbedrijf. Vanaf 1948 werkte hij 20 jaar bij de Dienst Openbare Werken van de gemeente Schijndel. Hij is onder meer 3 jaar bestuurslid geweest van de KABO.
Bronnen, noten en/of referenties
|