Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Boogschietvereniging

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2020 om 13:19 (Jovanderaa heeft pagina Handboogschutterijen hernoemd naar Boogschietvereniging)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Handboogschutterijen van 1880 - 1940

Aantal verenigingen

Als het gaat om het invullen van vrije tijd was het schieten met de handboog erg populair. Al in 1839 werd handboogvereniging Amicitia opgericht. Amicitia was een vereniging waar vooral de middenstand lid van was. Landmansunie was er met name voor de landman, de boer. Bij het gouden jubileum van Landmansunie in 1893 blijken er niet minder dan zeven schutterijen in Schijndel te zijn.

  • Amicitia, president J.A. van Liempd,
  • Landmansunie, president P. van der Spank,
  • De Eendracht, president J.A. van der Spank,
  • De Batavieren, president J.A. Knicknie,
  • Soranus, president J.H. van den Boomen,
  • Koningin Wilhelmina, president A.C. van Oorschot,
  • De Vriendenkring, president H. van Uden.

Landmansunie

Verenigingen drijven vaak op een paar personen. In het geval van Landmansunie kon de vereniging terugvallen op meerdere families, in het bijzonder de families Van den Bogaard, van Heeswijk en Kemps. Van de familie Kemps waren alle vier de zonen tientallen jaren actief lid.

Amicitia

Ook Amicitia had een voortdurende toestroom van actieve leden. De andere genoemde verenigingen daarentegen moesten het loodje leggen. Een heel bijzondere activiteit van Amicitia in de 19e eeuw was het zogenaamde al- of altschieten, waarbij een tafel met allerlei gerechten het doel van de schutters was. De namen van de etenswaren waren op papier geschreven, als ook de namen van een aantal vermakelijkheden, zoals zaklopen, wanspringen en “Bachus op een ton”.
Degene die “alt” oftewel “alles” schoot, mocht alles eten wat op tafel stond. Schoot iemand een bepaald gerecht, dan moest hij dat eten, ongeacht wat het was, (bijvoorbeeld mosterd, ui of iets wat nog minder goed in de mond lag) op straffe van een geldboete. Wie “Bachus op een ton” schoot werd op een ton geplaatst, kreeg een bril opgezet en in zijn handen een krant en Goudse pijp. Verder werd hem als teken van waardigheid een glas wijn aangeboden. Hij moest daar net zo lang blijven zitten tot iemand anders hetzelfde geluk overkwam.

In 1939 vierde Amicitia haar 100-jarig bestaan.