Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kinderspeelfilm Het Geldspook: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
== '''Kinderspeelfim Het Geldspook''' ==
== '''Kinderspeelfilm Het Geldspook''' ==
=== Waarom? ===
=== Waarom? ===
Het Kreatief Centrum Schijndel had in haar programma 1981/1982 een filmproject voor kinderen aangeboden. Kindergroepen leden in die tijd een noodlijdend bestaan. Er moest iets gebeuren.
Het Kreatief Centrum Schijndel had in haar programma 1981/1982 een filmproject voor kinderen aangeboden. Kindergroepen leden in die tijd een noodlijdend bestaan. Er moest iets gebeuren.

Versie van 23 sep 2024 23:53

Kinderspeelfilm Het Geldspook

Waarom?

Het Kreatief Centrum Schijndel had in haar programma 1981/1982 een filmproject voor kinderen aangeboden. Kindergroepen leden in die tijd een noodlijdend bestaan. Er moest iets gebeuren. Iets nieuws; aantrekkelijk, spannend en veelzijdig. Vandaar het plan voor een eigen kinderspeelfilm. Ieder kind kon op zijn of haar manier iets kwijt. In beeld, geluid en spel en dat alles zou leiden tot een geheel, een eindproduct, een speelfilm.

Wanneer en op welke wijze?

In september 1981 vond de werving plaats door een krantenartikel, een stencil naar de basisscholen en een affiche, allen met een uitnodiging om mee te doen met een zogenaamde “screentest voor filmsterren”. Een en ander leverde 2 groepen op in de leeftijdscategorie van 8-10 jaar en 11-13 jaar. Tezamen 26 kinderen die in eerste instantie begeleid werden door een docente drama en een docent beeldende vorming. Als uitgangspunt werd een oude legende genomen die zich afspeelde in Schijndel “Het spook van Sleutjeshof”. Spelenderwijs werd een eigen rol bedacht en uitgewerkt. Langzamerhand ontstonden er groepjes met ieder een eigen verhaaltje. Vanuit die verhaaltjes werd één logisch verhaal geconstrueerd en uitgetest. Langzamerhand kreeg het verhaal en ieders rol daarin meer vorm.
Vanaf september/december 1981 zijn de kinderen onder begeleiding wekelijks gedurende 1 ½ uur bezig geweest met bovenstaande opbouw. In januari/maart 1982 werd er gewerkt aan de voorbereiding van de opnamen. Door de kinderen werden noodzakelijke attributen, decors en de titelrol vervaardigd. De docenten en verdere medewerkers waren bezig met het kiezen van de locaties, het samenstellen van script en draaiboek én de organisatie van medewerkers op het gebied van schmink, opnamen van beeld en geluid, kleding, attributen, decors, belichting, transport en kinderopvang.
In april 1982 volgden een 10-tal opnamedagen op diverse locaties. Ieder kreeg een rooster wie, wat, waar en wanneer noodzakelijk was.
Vanaf september 1982 werd er gewerkt aan de beeldmontage: kijken, inventariseren, discussiëren en uiteindelijk beslissen over beschikbare beelden in samenhang met het verhaal en ook de wens om ieder kind voldoende uit de verf te laten komen. Zaken als beeldkwaliteit, beeldvolgorde, klankkleur, ritme en snelheid van de film en delen daarvan. De rode draad, de zijwegen, de franje, de noodzaak en de hoofdzaak.
In februari 1983 was de beeldmontage zover dat een kopie met randspoor (voor geluidsopname) gemaakt kon worden. Dan geluidsopnamen inventariseren op kwaliteit en bruikbaarheid en deze synchroon monteren met de desbetreffende beelden.
In maart 1983 werd de eerste geluidsmontage beluisterd en de “leegten” gemeten (in tijd). Op zoek naar muziek, nodig om de leegten in te vullen, situaties te verbinden en in sfeer te ondersteunen. Instrumentaal en van één soort, tijd en stijl.
Augustus 1983. In een preview met buitenstaanders die vooraf geen toelichting kregen, bleek een en ander nog steeds onduidelijk. Een van de spelers werd gevraagd om mee te werken aan een toelichtend commentaar. Ingesproken op de band en gemonteerd op die plaatsen waar het niet als storend werd ervaren en bovendien de zaak verhelderde. Een nieuwe preview en nu met kinderen en enkele medewerkers brachten nieuwe problemen aan het licht.
In december 1983 nog maar eens extra commentaar toegevoegd en de film was gereed voor vertoning. Eindelijk was het dan zover. Verslag maken, vermenigvuldigen, zaal bespreken en uitnodigingen de deur uit. De première van “Het Geldspook”.

Wat en Wie?

Productie:

De Stichting Meierijse Muziekscholen, afdeling Kreatief Centrum Schijndel.

Ondersteuning:

door het beschikbaar stellen van subsidie, locaties, requisieten: de gemeente Berlicum voor landgoed Seldensate; “Jan van Pietjes” voor café “De Rode Leeuw”; H. Doreleijers voor zijn snoepwinkel; Scouting Schijndel voor het vlot; de provincie Noord-Brabant voor extra subsidie en Hans van Grinsven voor zijn Citroën.

Begeleiding:

De docenten Alda Loeffen (spel en regie) en Jan Aldenhoven (beeld en geluid); en de vrijwillige medewerking van velen aan script en draaiboek, schmink, kleding, decors, belichting, attributen, kinderopvang, opname en regie: Mariola v.d. Haagen, Vincent Rijken, Raymond Jaddoe, Jan Buil, Bart de Groot, Ine Oerlemans, Wil Henst, Aart Verhagen, Annie Gordijn, Helma Hopstaken, Jean Roosendaal, Carla Boonman, Brigit Scholten, Juultje Boelen, Marieke Heimans, Elly v.d. Dungen, Gertie Bouw, Theo en Yvonne, Trudy Willems, Henk v.d. Boogaard, Gerard Deelen, Gerard Buenen, Hans van Grinsven, Frans Timmermans, Hanneke Vermeulen, Dianne van Alebeek, Margo Groenendijk en Joop Smetsers.

Spelers:

In het dorp de caféfamilie met: Stan Gordijn als cafébaas van de Wildeman; Ine van Grinsven als dochter Mien; Daniëlle van Hoof als Daantje; Wendy Jamin als Remke; Caroline Veen als Femke.
Snoepwinkel de Groot met: Nancy Mettler als snoepjuf Teresa en Saskia Steenbakkers als snoepjuf José.
Michel Pijnenburg als Boer Dorus en Harry van Rooy als boerenknecht Karel.
Op kasteel Sleutjesslot: Carla Gordijn als Baron Sleutje; Trudy Gordijn als Gravin Slotje; Corina v.d. Zanden als Jonkheer Sjakie en Jolanda v.d. Heijden als dienstmaagd Slaatje.
De zwerversfamilie Skavotsky met: Anita Henst als moeder Gerdina; Gustan Vroegh als Fransientje; Audrey Pennings als oma Truus; Miranda Vroegh als opa Bert; Marc Wijnakker als tante Kip; Rob Pennings als oom Kees; Marijke Snijders als clown Peter; Marieke Verhagen als Drieka en Maaike Hermes als Heidi.
Verder: Yvonne van Helvoirt als snoepfabrikant Theodorus.
Met: Jeanette Böckel als dochter Sylvia en Marjo v.d. Steen als dochter Hilda en Yvonne Roeffen als de eenzame doch alleswetende Manuzuela Geweta.