Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Sirene: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Label: Ongedaan gemaakt
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
Plantsoen [[Diepenbrockstraat]]
Plantsoen [[Diepenbrockstraat]]


Nic Jonk putte veel inspiratie uit de Griekse mythologie. Wolken tot godinnen omgesmolten, zo is zijn werk omschreven. Hij zou zijn ziel en zaligheid hebben verkocht aan de vormenwereld vol zinnelijkheid en zuidelijke gloed. Deze gracieuze verleidelijke sirene komt met gespreide vleugels uit de golven omhoog en laat haar zeemeerminnenstaart zien.
Nic Jonk putte veel inspiratie uit de Griekse mythologie. Wolken tot godinnen omgesmolten, zo is zijn werk omschreven. Hij zou zijn ziel en zaligheid hebben verkocht aan de vormenwereld vol zinnelijkheid en zuidelijke gloed. Deze gracieuze verleidelijke sirene komt met gespreide vleugels uit de golven omhoog en laat haar zeemeerminnenstaart zien.<ref>https://nl.wikipedia.org/wiki/Sirene_(Nic._Jonk,_Amsterdam)</ref>





Huidige versie van 26 jul 2024 om 11:59

Sirene.

Sirene[1][bewerken | brontekst bewerken]

Nic Jonk
Brons, (1974)

Plantsoen Diepenbrockstraat

Nic Jonk putte veel inspiratie uit de Griekse mythologie. Wolken tot godinnen omgesmolten, zo is zijn werk omschreven. Hij zou zijn ziel en zaligheid hebben verkocht aan de vormenwereld vol zinnelijkheid en zuidelijke gloed. Deze gracieuze verleidelijke sirene komt met gespreide vleugels uit de golven omhoog en laat haar zeemeerminnenstaart zien.[2]


Het beeld is in de voet gesigneerd Nic Jonk 1976 (wellicht later toegevoegd) en draagt ook de naam van de gieterij Binder-Schmidt.

Jonk zou er vermoedelijk zeven van hebben laten gieten. Nummer 2 (1980) uit 7 staat bij/op zijn graf in Grootschermer (Zuideinde 3).

Hilversum heeft een Sirene uit 1968 bij een bejaardencentrum, Hengelo (Overijssel) één uit 1970 eveneens bij een bejaardencentrum. Er staan sirenen in Amsterdam(1976), Schijndel (ongedateerd) en Veldhoven (1986).

Bronnen, noten en/of referenties