Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bestand:P00100.03.jpeg: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Het karakteristieke raam van de St Servatius kerk aan de Markt. Een nationaal monument. 15 april 1839 werd de eerste steen gelegd. Met ondermeer het materiaal van de grotendeels afgebroken oude kerk bouwde men onder leiding van een staatsingenieur (vandaar de naam waterstaatskerk) en met subsidie van fl. 10.000, - een nieuwe grotere kerk tegen de oude toren (15de eeuw). In het najaar van 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Van deze oorlogsschade is de kerkruimte in 1947 hersteld en de toren...)
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Beschrijving ==
Het karakteristieke raam van de St Servatius kerk aan de Markt. Op 15 april 1839 werd de eerste steen gelegd. Met ondermeer het materiaal van de grotendeels afgebroken oude kerk bouwde men onder leiding van een staatsingenieur (vandaar de naam waterstaatskerk) en met subsidie van fl. 10.000,- een nieuwe grotere kerk tegen de oude toren (15de eeuw). In het najaar van 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Van deze oorlogsschade is de kerkruimte in 1947 hersteld en de toren in 1955.
Het karakteristieke raam van de St Servatius kerk aan de Markt. Een nationaal monument. 15 april 1839 werd de eerste steen gelegd. Met ondermeer het materiaal van de grotendeels afgebroken oude kerk bouwde men onder leiding van een staatsingenieur (vandaar de naam waterstaatskerk) en met subsidie van fl. 10.000, - een nieuwe grotere kerk tegen de oude toren (15de eeuw). In het najaar van 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Van deze oorlogsschade


is de kerkruimte in 1947 hersteld en de toren in 1955. Toen zijn tegelijkertijd de koorbanken achter in de kerk weggenomen en is er een verbinding van de kerk met het luihuis onder de toren gekomen. De kerk heeft in 1970 o.l.v. architect P Rooyakkers een jeugdiger, modern interieur gekregen. Meer centraal werd een nieuw altaar geplaatst. Nieuwe banken werden hier omheen gezet. De preekstoel verhuisde van het midden van de kerk naar de andere zijde: vooraan in het oude priesterkoor. De beelden werden van hun gipsen jasje ontdaan. De zijaltaren verdwenen. In de zijwanden werden toegangen naar de beide sacristieën gemaakt. De directe entré's naar het priesterkoor werden dicht gemetseld. In juli 1980 werd het koororgeltje vooraan in de kerk geplaatst, aan de ene kant grenzend aan de sacristiedeur. Daarnaast tegen de wand van de zuiderbeuk het doopvont, die daarvoor in het noorderportaal stond. In het voorjaar van 1995 werd een nieuwe restauratie voltooid met de schildering van de kerk. De preekstoel kreeg zijn oude plaats in de kerk terug. De kruiswegstaties werden verhangen van de pilaren neer een plek onder de ramen. Aan het einde van de noorderbeuk werd het koororgel geplaatst en daarvoor in dezelfde beuk een nieuwe zangkoorruimte ingericht. De communiebank kon nu naar zijn vroegere plaats opschuiven. De dodentriptiek verhuisde naar de ruimte onder het kooroksaal. De kerk werd verreikt met twee beelden : Heilig Hart en van Maria, welke geplaats werden boven de beide sacristiedeuren. De kerk is een ruimte waar rust van uitgaat door haar evenwichtige, stoere verhoudingen, een ruimte met warme sfeer vanwege haar prachtig houtsnijwerk.
[[Categorie:F-Markt 17]]

Huidige versie van 11 jan 2024 om 16:43

Het karakteristieke raam van de St Servatius kerk aan de Markt. Op 15 april 1839 werd de eerste steen gelegd. Met ondermeer het materiaal van de grotendeels afgebroken oude kerk bouwde men onder leiding van een staatsingenieur (vandaar de naam waterstaatskerk) en met subsidie van fl. 10.000,- een nieuwe grotere kerk tegen de oude toren (15de eeuw). In het najaar van 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Van deze oorlogsschade is de kerkruimte in 1947 hersteld en de toren in 1955.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie8 jan 2024 17:22Miniatuurafbeelding voor de versie van 8 jan 2024 17:22400 × 267 (30 kB)Skinle (overleg | bijdragen)Het karakteristieke raam van de St Servatius kerk aan de Markt. Een nationaal monument. 15 april 1839 werd de eerste steen gelegd. Met ondermeer het materiaal van de grotendeels afgebroken oude kerk bouwde men onder leiding van een staatsingenieur (vandaar de naam waterstaatskerk) en met subsidie van fl. 10.000, - een nieuwe grotere kerk tegen de oude toren (15de eeuw). In het najaar van 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Van deze oorlogsschade is de kerkruimte in 1947 hersteld en de toren...

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata