Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bestand:P02761.jpeg: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Sluis Schijndel in de Zuid-Willemsvaart. Het bouwjaar is 1990, de lengte van de sluis is 110 meter en de breedte 12, 60 meter. Het verval is 3, 82 meter. Sluis Schijndel kent een centrale bediening. Van hier uit wordt de Dungense brug, Sluis Schijndel, Sluis 4 Veghel, Erpsebrug bij Keldonk, Sluis 5 Keldonk, Sluis 6 Beek en Donk en de Beeksebrug bij Beek en Donk bediend. In 1804 wilde keizer Napoleon het transport over water in Nederland en België verbeteren voor militaire doeleinden. Al voor...)
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Beschrijving ==
Sluis Schijndel in de Zuid-Willemsvaart gebouwd in 1990. De lengte van de sluis is 110 meter en de breedte 12,60 meter. Het verval is 3,82 meter. Sluis Schijndel kent een centrale bediening. Van hier uit wordt de Dungense brug, sluis Schijndel, sluis 4 Veghel, de Erpsebrug bij Keldonk, sluis 5 Keldonk, sluis 6 Beek en Donk en de Beeksebrug bij Beek en Donk bediend.
Sluis Schijndel in de Zuid-Willemsvaart. Het bouwjaar is 1990, de lengte van de sluis is 110 meter en de breedte 12, 60 meter. Het verval is 3, 82 meter. Sluis Schijndel kent een centrale bediening. Van hier uit wordt de Dungense brug, Sluis Schijndel, Sluis 4 Veghel, Erpsebrug bij Keldonk, Sluis 5 Keldonk, Sluis 6 Beek en Donk en de Beeksebrug bij Beek en Donk bediend. In 1804 wilde keizer Napoleon het transport over water in


Nederland en België verbeteren voor militaire doeleinden. Al voordat de Zuid-Willemsvaart werd aangelegd, was er een waterverbinding tussen Maastricht en 's-Hertogenbosch: de Maas. Dit was echter een lange omweg, bovendien was de Maas vaak erg ondiep en dus maar vijf maanden per jaar bevaarbaar. De Willemsvaart heeft haar naam te danken aan koning Willem I, die in 1822 besloot een verbindingskanaal te graven tussen Maastricht en 's-Hertogenbosch. De graafwerkzaamheden begonnen in 1823 en het kanaal was drie jaar later klaar. Toen er later in Drenthe ook een Willemsvaart werd aangelegd, werd aan het Brabantse kanaal het woordje 'Zuid' toegevoegd. Tussen Maastricht en Den Bosch was een verval van 40 meter. Ongeveer 6000 arbeiders mannen en vrouwen hebben deze enorme klus met de schop, baggerbeugel, kruiwagen en paarden geklaard. Aan elke 500 meter werkten ca. 25 arbeiders. De mannen verdiende fl 0, 40 en de vrouwen fl. 0, 25 per dag. Om aan de eisen van de moderne binnenvaart te voldoen is het kanaal in 1995 van Veghel tot Berlicum verbreed naar 50 meter. Rijkswaterstaat legt een nieuw stuk kanaal aan van negen kilometer. Het is een aftakking van de huidige Zuid-Willemsvaart. De aftakking begint bij bedrijventerrein De Brand in 's-Hertogenbosch, en loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas.  De naam van de aftakking werd "Maximakanaal"
[[Categorie:F-Zuid-Willemsvaart]]

Huidige versie van 22 dec 2023 om 13:28

Sluis Schijndel in de Zuid-Willemsvaart gebouwd in 1990. De lengte van de sluis is 110 meter en de breedte 12,60 meter. Het verval is 3,82 meter. Sluis Schijndel kent een centrale bediening. Van hier uit wordt de Dungense brug, sluis Schijndel, sluis 4 Veghel, de Erpsebrug bij Keldonk, sluis 5 Keldonk, sluis 6 Beek en Donk en de Beeksebrug bij Beek en Donk bediend.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie17 dec 2023 17:55Miniatuurafbeelding voor de versie van 17 dec 2023 17:55500 × 375 (52 kB)Skinle (overleg | bijdragen)Sluis Schijndel in de Zuid-Willemsvaart. Het bouwjaar is 1990, de lengte van de sluis is 110 meter en de breedte 12, 60 meter. Het verval is 3, 82 meter. Sluis Schijndel kent een centrale bediening. Van hier uit wordt de Dungense brug, Sluis Schijndel, Sluis 4 Veghel, Erpsebrug bij Keldonk, Sluis 5 Keldonk, Sluis 6 Beek en Donk en de Beeksebrug bij Beek en Donk bediend. In 1804 wilde keizer Napoleon het transport over water in Nederland en België verbeteren voor militaire doeleinden. Al voor...

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt: