Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Charter 1309

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 4: Regel 4:


=== '''Een belangrijke brief''' ===
=== '''Een belangrijke brief''' ===
Deze brief van hertog Jan II (1275-1312) begint met zijn volledige titulatuur nl. 'Wij, Johannes, bij de gratie van God hertog van Lotharingen, Brabant en Limburg etc.'. In 1294 is hij op 18-jarige leeftijd zijn vader opgevolgd. Het is ook het jaar waarin hij huwt met Margaretha de dochter van koning Eduard l van Engeland. In 1312 is hij overleden op zijn kasteel in Tervuren ten gevolge van nierstenen en is begraven in de Sint Goedelekerk te Brussel. In 1309 schrijft hij op Sinterklaasdag aan de vertegenwoordigers van de inwoners van Schijndel, het toenmalige dorpsbestuur, een brief, die bekend staat als de 'uitgiftebrief der gemene gronden'. Hiermee worden bedoeld de gemeenschappelijke gronden die hij tegen betaling verkoopt aan de Schijndelaren en geeft precies aan tussen welke grenspalen die gronden gelegen zijn. Bovendien krijgt de Schijndelse bevolking het recht op het gebruik van die gronden. Maar wel tegen een bepaalde betaling. Niets voor niets! Rond 1300 heeft hij dat voor meerdere dorpen gedaan in de Meierij van 's-Hertogenbosch. We noemen er een paar hier uit de regio: Nuland (1299), Berlicum, Rosmalen en Hintham (1300), Erp (1300), Helmond (1300), Mierlo (1300), Nuenen en Gerwen (1300), Oisterwijk (1300), Aarle Rixtel en Beek en Donk (1300), Geffen (1303), Haaren (1309), Veghel (1310), Oirschot (1311) en Sint Oedenrode (1311). De hertogen konden die gronden verkopen omdat hen als landsheer het hele grondgebied toebehoorde. Dat door hertog Jan II juist rond eind 13e en begin 14e eeuw zoveel verkoopbrieven zijn uitgegeven heeft vooral te maken met geldgebrek, dat was ontstaan vanwege diverse oorlogen die door zijn voorganger Jan I en hem zelf tijdens hun bestuursperiode hebben moeten voeren.
Deze brief van hertog Jan II (1275-1312) begint met zijn volledige titulatuur nl. 'Wij, Johannes, bij de gratie van God hertog van Lotharingen, Brabant en Limburg etc.'. In 1294 is hij op 18-jarige leeftijd zijn vader opgevolgd. Het is ook het jaar waarin hij huwt met Margaretha de dochter van koning Eduard l van Engeland. In 1312 is hij overleden op zijn kasteel in Tervuren ten gevolge van nierstenen en is begraven in de Sint Goedelekerk te Brussel. In 1309 schrijft hij op Sinterklaasdag aan de vertegenwoordigers van de inwoners van Schijndel, het toenmalige dorpsbestuur, een brief, die bekend staat als de 'uitgiftebrief der gemene gronden'. Hiermee worden bedoeld de gemeenschappelijke gronden die hij tegen betaling verkoopt aan de Schijndelaren en geeft precies aan tussen welke grenspalen die gronden gelegen zijn. Bovendien krijgt de Schijndelse bevolking het recht op het gebruik van die gronden. Maar wel tegen een bepaalde betaling. Niets voor niets! Rond 1300 heeft hij dat voor meerdere dorpen gedaan in de Meierij van 's-Hertogenbosch. We noemen er een paar hier uit de regio: Nuland [1299], Berlicum, Rosmalen en Hintham [1300], Erp [1300], Helmond [1300], Mierlo [1300], Nuenen en Gerwen [1300], Oisterwijk [1300], Aarle Rixtel en Beek en Donk [1300], Geffen [1303], Haaren [1309], Veghel [1310], Oirschot [1311] en Sint Oedenrode [1311]. De hertogen konden die gronden verkopen omdat hen als landsheer het hele grondgebied toebehoorde. Dat door hertog Jan II juist rond eind 13e en begin 14e eeuw zoveel verkoopbrieven zijn uitgegeven heeft vooral te maken met geldgebrek, dat was ontstaan vanwege diverse oorlogen die door zijn voorganger Jan I en hem zelf tijdens hun bestuursperiode hebben moeten voeren.


=== '''De grenspalen van het Schijndels grondgebied''' ===
=== '''De grenspalen van het Schijndels grondgebied''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: