Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Zusters van Liefde sinds 1836

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Zusters van Liefde sinds 1836<ref>Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 16</ref>''' ==
== '''Zusters van Liefde sinds 1836<ref>Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 16</ref>''' ==
'''Spoorplaat 13'''<br>
'''Spoorplaat 13'''<br>
Op 1 november 1836 is door de toenmalige pastoor [[Antonius van Erp (1797 – 1861)|Antonius van Erp]] de congregatie van de [[Zusters van Liefde]] van Schijndel met als patrones Maria als Moeder van Goede Bijstand gesticht. Deze congregatie heeft voor de Schijndelse samenleving bijzonder veel betekend voor de maatschappelijke en medische zorg in allerlei opzichten en vooral ook voor het onderwijs in al haar facetten. Het werd op termijn een bloeiende congregatie met veel leden en er werden binnen Nederland, maar ook in bepaalde ontwikkelingsgebieden, nieuwe kloosters gesticht. Op haar hoogtepunt telde de congregatie in binnen- en buitenland in totaal 72 kloosters. Bij het 150-jarig bestaan van de congregatie in 1986 heeft Zuster Maria Godefrida [Diny] Beijers een kleurrijke poster/affiche ontworpen waarin ze op een uiterst compacte manier de wezenselementen van de congregatie tot uitdrukking heeft gebracht. In het hart van dit kunstwerk, want zo mag je het wel noemen, het wapen van de congregatie Ora et Labora ofwel Bid en Werk, hetgeen betekent dat iedere zuster zich intens verdiept in haar geestelijk leven en tegelijkertijd probeert een evenwicht te vinden tussen die geestelijke verdieping en het actief in de wereld staan in dienst van de medemens. Daaromheen aan de onderkant de inspiratie van alle zusters in het licht van de Joods Christelijke traditie. In de vijf ringen daarboven: liefde en trouw, groeiend in rechtvaardigheid, opkomen voor ontheemden, in het voetspoor van Vincent Depaul ofwel Vincentius à Paulo en in de buitenring de tekst: de armen nabij. Daaromheen een scala aan doelgroepen en doelstellingen waarvoor men zich als religieuzen inzet in de geest van Jezus Christus om vrede in de wereld te brengen.
Op 1 november 1836 is door de toenmalige pastoor Antonius van Erp de congregatie van de Zusters van Liefde van Schijndel met als patrones Maria als Moeder van Goede Bijstand gesticht. Deze congregatie heeft voor de Schijndelse samenleving bijzonder veel betekend voor de maatschappelijke en medische zorg in allerlei opzichten en vooral ook voor het onderwijs in al haar facetten. Het werd op termijn een bloeiende congregatie met veel leden en er werden binnen Nederland, maar ook in bepaalde ontwikkelingsgebieden, nieuwe kloosters gesticht. Op haar hoogtepunt telde de congregatie in binnen- en buitenland in totaal 72 kloosters. Bij het 150-jarig bestaan van de congregatie in 1986 heeft Zuster Maria Godefrida [Diny] Beijers een kleurrijke poster/affiche ontworpen waarin ze op een uiterst compacte manier de wezenselementen van de congregatie tot uitdrukking heeft gebracht. In het hart van dit kunstwerk, want zo mag je het wel noemen, het wapen van de congregatie Ora et Labora ofwel Bid en Werk, hetgeen betekent dat iedere zuster zich intens verdiept in haar geestelijk leven en tegelijkertijd probeert een evenwicht te vinden tussen die geestelijke verdieping en het actief in de wereld staan in dienst van de medemens. Daaromheen aan de onderkant de inspiratie van alle zusters in het licht van de Joods Christelijke traditie. In de vijf ringen daarboven: liefde en trouw, groeiend in rechtvaardigheid, opkomen voor ontheemden, in het voetspoor van Vincent Depaul ofwel Vincentius à Paulo en in de buitenring de tekst: de armen nabij. Daaromheen een scala aan doelgroepen en doelstellingen waarvoor men zich als religieuzen inzet in de geest van Jezus Christus om vrede in de wereld te brengen.
[[categorie: Spoorplaten]]
[[categorie: Spoorplaten]]
{{appendix}}
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: