Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Zieken en medische zorg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 5: Regel 5:
==='''Medicine doctors, chirurgijnen en huisartsen''' ===
==='''Medicine doctors, chirurgijnen en huisartsen''' ===


De medische zorg werd in het verleden, zeg maar van de 15e tot en met 18e eeuw, toevertrouwd aan ‘medicine doctors’ nl. de doktoren die hiervoor gestudeerd hadden. Daarnaast kende men de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Chirurgijn chirurgijnen], die vaak ook barbier waren. Zij verrichtten veelal kleine medische handelingen. De ‘medicine doctors’ waren gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van inwendige ziekten van allerlei aard. De gasthuizen, waar de zieken werden verpleegd, hadden niet zo’n geweldige naam. Bovendien had je ook de zgn. vrije meesters, reizende tandentrekkers en anderen, die zich vaak hadden bekwaamd in het uitvoeren van één specialistische aandoening, die vooral als ‘ambulante genezers’ op kermissen actief waren. De volksgeneeskunst, vaak gebaseerd op  ‘wetenschap’ uit kruidenboeken en volkswijsheden, vierde nog hoogtij.<br> Een sprekend voorbeeld van volksgeneeskunde: op 22 januari 1783 is er weer eens een caféruzie gemeld. Het slachtoffer is met een mes behandeld en heeft er een stijve hand van overgehouden. De herbergier doet alle moeite om het bloed te stelpen. Hij heeft de wonden met jenever gewassen en er daarna spinnenwebben op gelegd, omdat ze een genezende werking zouden hebben.<br> Ook waren er nog de vele bedevaartplaatsen waar men dacht genezing te kunnen vinden, denk aan bv. Boxtel, de [[Zoete Lieve Moeder van den Bosch|Zoete Moeder in ‘s-Hertogenbosch]] en Handel om er enkele te noemen.<br> Ontstoken lichaamsdelen als armen en benen werden nogal eens geamputeerd. Wat extra alcohol hielp vaak als verdovingsmiddel. Gelukkig gingen de ontwikkelingen binnen de medische wetenschap steeds verder vooruit en werd het klimaat binnen de gast- en ziekenhuizen sterk verbeterd.<br>
De medische zorg werd in het verleden, zeg maar van de 15e tot en met 18e eeuw, toevertrouwd aan ‘medicine doctors’ nl. de doktoren die hiervoor gestudeerd hadden. Daarnaast kende men de chirurgijnen, die vaak ook barbier waren. Zij verrichtten veelal kleine medische handelingen. De ‘medicine doctors’ waren gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van inwendige ziekten van allerlei aard. De gasthuizen, waar de zieken werden verpleegd, hadden niet zo’n geweldige naam. Bovendien had je ook de zgn. vrije meesters, reizende tandentrekkers en anderen, die zich vaak hadden bekwaamd in het uitvoeren van één specialistische aandoening, die vooral als ‘ambulante genezers’ op kermissen actief waren. De volksgeneeskunst, vaak gebaseerd op  ‘wetenschap’ uit kruidenboeken en volkswijsheden, vierde nog hoogtij.<br> Een sprekend voorbeeld van volksgeneeskunde: op 22 januari 1783 is er weer eens een caféruzie gemeld. Het slachtoffer is met een mes behandeld en heeft er een stijve hand van overgehouden. De herbergier doet alle moeite om het bloed te stelpen. Hij heeft de wonden met jenever gewassen en er daarna spinnenwebben op gelegd, omdat ze een genezende werking zouden hebben.<br> Ook waren er nog de vele bedevaartplaatsen waar men dacht genezing te kunnen vinden, denk aan bv. Boxtel, de Zoete Moeder in ‘s-Hertogenbosch en Handel om er enkele te noemen.<br> Ontstoken lichaamsdelen als armen en benen werden nogal eens geamputeerd. Wat extra alcohol hielp vaak als verdovingsmiddel. Gelukkig gingen de ontwikkelingen binnen de medische wetenschap steeds verder vooruit en werd het klimaat binnen de gast- en ziekenhuizen sterk verbeterd.<br>
De Schijndelse bevolking heeft door de eeuwen heen heel wat dorpsdoktoren gekend, waarover overigens in de archieven weinig of geen informatie terug te vinden is.
De Schijndelse bevolking heeft door de eeuwen heen heel wat dorpsdoktoren gekend, waarover overigens in de archieven weinig of geen informatie terug te vinden is.


Regel 14: Regel 14:
=== '''Een Schijndels ziekenhuis''' ===
=== '''Een Schijndels ziekenhuis''' ===


Met de stichting van actieve congregaties van religieuzen zijn er in onze omgeving meerdere ziekenhuizen gebouwd met een uitgesproken regionale functie. De Bossche ziekenhuizen zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Toch heeft het Schijndelse gemeentebestuur uit de jaren ’30 van de 20e eeuw er hard voor geijverd de beschikking te krijgen over een eigen ziekenhuis, bediend door lokale artsen en doktoren uit de regio. Rond 1929 al is men daarin geslaagd en is een vijftal jaren later een prachtig monumentaal gebouw verrezen o.l.v. de [[Zusters van Liefde]]. Het [[Lidwina]] was ziekenhuis annex opvang en pension voor bejaarden en ouden van dagen. Hiernaast waren de zusters actief in het kleuter- en lager onderwijs in de [[parochie Boschweg]]. Als locatie was de grond gekozen die was verkregen door aankoop van een boerderij met omliggende landerijen in de [[Weidonk]] van de weduwe van den Hurk-Welvaarts uit Den Dungen, die op dat moment werd bewoond door de weduwe van den Oetelaar. Op 19 juli 1929 is de koop gepasseerd bij notaris Lemans te Sint Michielsgestel en architect [[C.J. Chris van Liempd]] krijgt opdracht een tekening en bestek te maken. De blauwdruk is 5 augustus 1931 gerealiseerd en de bouw kan beginnen. Op 9 augustus 1934 wordt het complex ingezegend en officieel geopend door monseigneur Diepen en het zal als ziekenhuis blijven bestaan tot 1 januari 1967. Via de firma Fassbender-Valks wordt zelfs een aparte ambulancedienst geregeld. In 2008 is begonnen met het ombouwen van het oude ziekenhuis. Achter de monumentale voorgevel worden appartementen opgetrokken. Het complex wordt in 2009 opgeleverd.
Met de stichting van actieve congregaties van religieuzen zijn er in onze omgeving meerdere ziekenhuizen gebouwd met een uitgesproken regionale functie. De Bossche ziekenhuizen zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Toch heeft het Schijndelse gemeentebestuur uit de jaren ’30 van de 20e eeuw er hard voor geijverd de beschikking te krijgen over een eigen ziekenhuis, bediend door lokale artsen en doktoren uit de regio. Rond 1929 al is men daarin geslaagd en is een vijftal jaren later een prachtig monumentaal gebouw verrezen o.l.v. [[de Zusters van Liefde]]. Het Lidwina was ziekenhuis annex opvang en pension voor bejaarden en ouden van dagen. Hiernaast waren de zusters actief in het kleuter- en lager onderwijs in de parochie [[Boschweg]]. Als locatie was de grond gekozen die was verkregen door aankoop van een boerderij met omliggende landerijen in de [[Weidonk]] van de weduwe van den Hurk-Welvaarts uit Den Dungen, die op dat moment werd bewoond door de weduwe van den Oetelaar. Op 19 juli 1929 is de koop gepasseerd bij notaris Lemans te Sint Michielsgestel en architect Chris van Liempd krijgt opdracht een tekening en bestek te maken. De blauwdruk is 5 augustus 1931 gerealiseerd en de bouw kan beginnen. Op 9 augustus 1934 wordt het complex ingezegend en officieel geopend door monseigneur Diepen en het zal als ziekenhuis blijven bestaan tot 1 januari 1967. Via de firma Fassbender-Valks wordt zelfs een aparte ambulancedienst geregeld. In 2008 is begonnen met het ombouwen van het oude ziekenhuis. Achter de monumentale voorgevel worden appartementen opgetrokken. Het complex wordt in 2009 opgeleverd.
[[categorie:Ziekenzorg]]
[[categorie:Gezondheidszorg]]
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)