Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Zeilkampjes

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Zeilkampjes''' ==
== '''Zeilkampjes''' ==


=== '''Raadsbesluit 14 oktober 1966.<ref>Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011</ref>''' ===
=== '''Raadsbesluit 14 oktober 1966.''' [1]===
[[Bestand:Zeilkampjes 01.jpg|400px|thumb|Zeilkampjes. <br>
[[Bestand:Zeilkampjes 01.jpg|400px|thumb|Zeilkampjes. <br>
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/ijeJ2Rp5AVtFrVrQ9/ hier.]]]
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/ijeJ2Rp5AVtFrVrQ9/ hier.]]]
Regel 8: Regel 8:
Aanduiding in het kadaster, terwijl de gronden aldaar reeds van oudsher als zodanig werden aangeduid.
Aanduiding in het kadaster, terwijl de gronden aldaar reeds van oudsher als zodanig werden aangeduid.


=== '''Aanvullende informatie<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 20 oktober 2011</ref>''' ===
=== '''Aanvullende informatie''' [2]===
Sinds eind vorig jaar (2010) in deze omgeving de stoffelijke resten werden gevonden van een vermoorde Veghelse vrouw, Elsa Tisseur, heeft dit fraaie gebied een wat lugubere bijklank. Ten onrechte want het is er mooi in de omgeving van deze zandweg die door het [[Wijboschbroek]] loopt van de [[Veghelsedijk]] tot aan de [[Achterdijk]]. De naam Zeilkampjes komt enigszins raadselachtig over. Dat wordt anders wanneer we Het Schijndelse Lanschap erop naslaan en daar zien dat zogenaamde kamp-namen in Schijndel meer voorkomen dan waar ook in de regio. Zo'n tien procent van de ongeveer 2800 Schijndelse veldnamen bestaan uit "kampen". Het Brabants Landschap wordt wel omschreven als een typisch landschap van kampontginningen. Het woord "kamp" slaat vooral op ontginningen en wordt gebruikt voor stukken land die in cultuur zijn gebracht waarbij dan vaak een deel van de oorspronkelijke begroeiing als omheining, als haag, is blijven staan. Het voorvoegsel "zeil" zou kunnen verwijzen naar een simpel bruggetje over een waterloop, ook wel "schoor" genaamd. Zeilkampjes zou dan betekenen: "veldjes gelegen in de buurt van een bruggetje". Staatsbosbeheer streeft er in dit gebied naar om een zo natuurlijk mogelijk elzenbroekbos in stand te houden. Een broekbos is een bosachtige vegetatie op laaggelegen drassig land ook wel "broek" genaamd. Een broekbos kan zowel voorkomen op een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater, als op laaggelegen terrein langs een rivier of beek dat regelmatig overstroomt en 's-winters vaak langere tijd onder water staat. Veel voorkomende bomen in broekbossen zijn elzen en wilgen. Het zogenaamde Ommetje Wijbosch loopt ook door de Zeilkampjes. De bedoeling van het Ommetjesproject is om doodlopende zandpaden "kort te sluiten". Daardoor krijgen die zandpaden een nieuwe, recreatieve, functie en is de kans groter dat ze behouden blijven. Bovendien ontstaan zo nieuwe aantrekkelijke wandelmogelijkheden dichtbij huis. Mensen kunnen direct vanuit de bebouwde kom het aangrenzende boerenland in lopen. Van alle ommetjes, en Schijndel telt er meerdere, zijn routefolders beschikbaar. De routes zijn ook gemarkeerd in het veld.
Sinds eind vorig jaar (2010) in deze omgeving de stoffelijke resten werden gevonden van een vermoorde Veghelse vrouw, Elsa Tisseur, heeft dit fraaie gebied een wat lugubere bijklank. Ten onrechte want het is er mooi in de omgeving van deze zandweg die door het [[Wijboschbroek]] loopt van de [[Veghelsedijk]] tot aan de [[Achterdijk]]. De naam Zeilkampjes komt enigszins raadselachtig over. Dat wordt anders wanneer we Het Schijndelse Lanschap erop naslaan en daar zien dat zogenaamde kamp-namen in Schijndel meer voorkomen dan waar ook in de regio. Zo'n tien procent van de ongeveer 2800 Schijndelse veldnamen bestaan uit "kampen". Het Brabants Landschap wordt wel omschreven als een typisch landschap van kampontginningen. Het woord "kamp" slaat vooral op ontginningen en wordt gebruikt voor stukken land die in cultuur zijn gebracht waarbij dan vaak een deel van de oorpsornkelijke begroeiing als omheining, als haag, is blijven staan. Het voorvoegsel "zeil" zou kunnen verwijzen naar een simpel bruggetje over een waterloop, ook wel "schoor" genaamd. Zeilkampjes zou dan betekenen: "veldjes gelegen in de buurt van een bruggetje". Staatsbosbeheer streeft er in dit gebied naar om een zo natuurlijk mogelijk elzenbroekbos in stand te houden. Een broekbos is een bosachtige vegetatie op laaggelegen drassig land ook wel "broek" genaamd. Een broekbos kan zowel voorkomen op een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater, als op laaggelegen terrein langs een rivier of beek dat regelmatig overstroomt en 's-winters vaak langere tijd onder water staat. Veel voorkomende bomen in broekbossen zijn elzen en wilgen. Het zogenaamde Ommetje Wijbosch loopt ook door de Zeilkampjes. De bedoeling van het Ommetjesproject is om doodlopende zandpaden "kort te sluiten". Daardoor krijgen die zandpaden een nieuwe, recreatieve, functie en is de kans groter dat ze behouden blijven. Bovendien ontstaan zo nieuwe aantrekkelijke wandelmogelijkheden dichtbij huis. Mensen kunnen direct vanuit de bebouwde kom het aangrenzende boerenland in lopen. Van alle ommetjes, en Schijndel telt er meerdere, zijn routefolders beschikbaar. De routes zijn ook gemarkeerd in het veld.
[[Categorie:Straten/Adressen]]
[[Categorie:Straten/Adressen]]
{{appendix}}
{{appendix|alles|
1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011<br>
2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 20 oktober 2011
}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: