Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Wit-Gele Kruisgebouw

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 35: Regel 35:
Op 7 april 1940 werd door het bestuur een commissie gevormd om de wenselijkheid te onderzoeken een eigen wijkgebouw op te richten. In die commissie hadden zitting: de voorzitter de heer [[Godefridus Maria van Velthoven (1878 - 1947)|Van Velthoven]], de beide dokters Van Oppenraaij en Verstraaten, de penningmeester de heer C. van den Heuvel en de heer J. Zijlmans. Dit plan zal wel in duigen zijn gevallen toen de oorlog op 10 mei van dat jaar uitbrak.  
Op 7 april 1940 werd door het bestuur een commissie gevormd om de wenselijkheid te onderzoeken een eigen wijkgebouw op te richten. In die commissie hadden zitting: de voorzitter de heer [[Godefridus Maria van Velthoven (1878 - 1947)|Van Velthoven]], de beide dokters Van Oppenraaij en Verstraaten, de penningmeester de heer C. van den Heuvel en de heer J. Zijlmans. Dit plan zal wel in duigen zijn gevallen toen de oorlog op 10 mei van dat jaar uitbrak.  


Het zal omstreeks het jaar 1943 zijn geweest dat dokter [[Wilbrordus Henricus Antonius van Oppenraaij (1886 - 1964)|Van Oppenraaij]] een stuk grond aan de [[Groeneweg]] verkocht aan de heer G.M. van Velthoven, ten behoeve van het Wit-Gele Kruis om daarop een wijkgebouw te stichten. Deze overdracht werd aan de voorzitter gedaan omdat de [[kruisvereniging]] sinds 1937 geen rechtspersoonlijkheid meer bezat. In de bestuursvergadering van 28 juni 1945 deed dokter Van Oppenraaij de verheugende mededeling dat hij bereid was de hier bedoelde grond ter waarde van f. 1600,-- aan de vereniging te schenken. Het spreekt vanzelf dat dit aanbod onder grote dankzegging werd aanvaard. Het is zeer waarschijnlijk dat dokter Van Oppenraaij tot deze zeer prijzenswaardige daad besloot, omdat de kasgelden van de vereniging tijdens de oorlogsdagen september/oktober 1944 geroofd waren, toen de bewoners van de buurt waar ook de penningmeester woonde, door de Duitse bezetting werden gelast onmiddellijk hun woningen te verlaten. Van die tijd af heeft de bouw van een eigen wijkgebouw, welke broodnodig werd gedacht, steeds in de volle aandacht van het bestuur gestaan. Omdat de bouw daarvan op de geschonken grond, op grond van het uitbreidingsplan niet toelaatbaar was, werd, na diverse besprekingen, overgegaan tot grondruil met de gemeente. De vereniging werd daardoor eigenares van het perceel waarop het wijkgebouw is opgericht. Ook al is het dan wel niet op de door dokter Van Oppenraaij geschonken grond geweest dat het wijkgebouw kwam te staan, door middel van de schenking werd een stuk grond van gelijke waarde verkregen, waarop het prachtig modern geoutilleerde kruisgebouw aan de [[Dr. Ariënsstraat]] in 1958 gereed kwam.<br>
Het zal omstreeks het jaar 1943 zijn geweest dat dokter [[Willibrordus Henricus Antonius van Oppenraaij (1886 - 1964)|Van Oppenraaij]] een stuk grond aan de [[Groeneweg]] verkocht aan de heer G.M. van Velthoven, ten behoeve van het Wit-Gele Kruis om daarop een wijkgebouw te stichten. Deze overdracht werd aan de voorzitter gedaan omdat de [[kruisvereniging]] sinds 1937 geen rechtspersoonlijkheid meer bezat. In de bestuursvergadering van 28 juni 1945 deed dokter Van Oppenraaij de verheugende mededeling dat hij bereid was de hier bedoelde grond ter waarde van f. 1600,-- aan de vereniging te schenken. Het spreekt vanzelf dat dit aanbod onder grote dankzegging werd aanvaard. Het is zeer waarschijnlijk dat dokter Van Oppenraaij tot deze zeer prijzenswaardige daad besloot, omdat de kasgelden van de vereniging tijdens de oorlogsdagen september/oktober 1944 geroofd waren, toen de bewoners van de buurt waar ook de penningmeester woonde, door de Duitse bezetting werden gelast onmiddellijk hun woningen te verlaten. Van die tijd af heeft de bouw van een eigen wijkgebouw, welke broodnodig werd gedacht, steeds in de volle aandacht van het bestuur gestaan. Omdat de bouw daarvan op de geschonken grond, op grond van het uitbreidingsplan niet toelaatbaar was, werd, na diverse besprekingen, overgegaan tot grondruil met de gemeente. De vereniging werd daardoor eigenares van het perceel waarop het wijkgebouw is opgericht. Ook al is het dan wel niet op de door dokter Van Oppenraaij geschonken grond geweest dat het wijkgebouw kwam te staan, door middel van de schenking werd een stuk grond van gelijke waarde verkregen, waarop het prachtig modern geoutilleerde kruisgebouw aan de [[Dr. Ariënsstraat]] in 1958 gereed kwam.<br>
Het gebouw werd geopend op 30 mei 1959.
Het gebouw werd geopend op 30 mei 1959.


Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)