Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Verdipad

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Verdipad''' ==
== '''Verdipad''' ==


=== '''Raadsbesluit 6 juni 1985.<ref>Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011</ref>''' ===
=== '''Raadsbesluit 6 juni 1985.''' [1]===
[[Bestand:Verdipad 01.jpg|400px|thumb|Verdipad. <br>
[[Bestand:Verdipad 01.jpg|400px|thumb|Verdipad. <br>
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/MY7N2pMRe7C2YxNHA/ hier.]]]
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/MY7N2pMRe7C2YxNHA/ hier.]]]
Regel 13: Regel 13:
Voor de duidelijkheid en de herkenbaarheid van de wijk is het wenselijk een componistennaam te gebruiken.
Voor de duidelijkheid en de herkenbaarheid van de wijk is het wenselijk een componistennaam te gebruiken.


=== '''Aanvullende informatie<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 23 februari 2012</ref>''' ===
=== '''Aanvullende informatie''' [2]===
Een pad dat begint aan de [[Verdistraat]] en dat vermoedelijk ophoudt in de [[Van Beethovenstraat]]. Er is in het Plein immers maar één bordje te vinden waarop de naam "Verdipad" staat. Maar wel is het een heel mooi pad, zeker wanneer het zich langs de waterberging en langs de majestueuze eiken slingert waar een ijzeren mannetje "[[Zondagskind]]", een beeld van Annet van Elzen, vol verwondering naar boven staat te kijken. Uiteraard dankt het pad zijn naam aan de fameuze Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813 - 1901). Terecht dat niet alleen dit paadje maar ook een straat naar hem vernoemd is. Verdi, zoon van een kroegbaas, stal de harten van zijn landgenoten met "de dramatische bewogenheid in zijn tot het hart sprekende melodieën". Door het patriottisch elan in zijn koornummers werden dit liederen waarin het Italiaanse volk zijn verlangen naar vrijheid en eenheid uitdrukte in jaren van politieke verdeeldheid en onderdrukking, zo staat er geschreven. Verdi werd zo de Maestro della Revoluzione Italiana en als er geroepen werd " Evviva Verdi" had dat de bijbetekenis "Evviva Vittorio Emmanuelle Re d'Italia". In Italië werd Verdi dus op handen gedragen en groeide hij uit tot een nationale held. En wie kent niet het slavenkoor uit Nabucco, wie niet de bruilofsmars uit Aida, wie heeft nooit gehoord van opera's als Otello, Rigoletto, La Traviata, La Forza del Destino en Il Trovatore? Verdi overleed in 1901 in Milaan na een beroerte. Zijn begrafenis kende een enorme opkomst: Het Slavenkoor uit Nabucco, "Và, Pensiero", dat de status had gekregen van een nationale hymne, werd door tienduizenden mensen gezongen in de straten tijdens zijn begrafenis. Ongeveer een kwart miljoen rouwenden betuigden hun respect aan Verdi. Niemand viel ooit een dergelijk eerbetoon ten deel in Italië.
Een pad dat begint aan de [[Verdistraat]] en dat vermoedelijk ophoudt in de [[Van Beethovenstraat]]. Er is in het Plein immers maar één bordje te vinden waarop de naam "Verdipad" staat. Maar wel is het een heel mooi pad, zeker wanneer het zich langs de waterberging en langs de majestueuze eiken slingert waar een ijzeren mannetje "[[Zondagskind]]", een beeld van Annet van Elzen, vol verwondering naar boven staat te kijken. Uiteraard dankt het pad zijn naam aan de fameuze Italiaanse componist Guiseppe Verdi (1813 - 1901). Terecht dat niet alleen dit paadje maar ook een straat naar hem vernoemd is. Verdi, zoon van een kroegbaas, stal de harten van zijn landgenoten met "de dramatische bewogenheid in zijn tot het hart sprekende melodieën". Door het patriottisch elan in zijn koornummers werden dit liederen waarin het Italiaanse volk zijn verlangen naar vrijheid en eenheid uitdrukte in jaren van politieke verdeeldheid en onderdrukking, zo staat er geschreven. Verdi werd zo de Maestro della Revoluzione Italiana en als er geroepen werd " Evviva Verdi" had dat de bijbetekenis "Evviva Vittorio Emmanuelle Re d'Italia". In Italië werd Verdi dus op handen gedragen en groeide hij uit tot een nationale held. En wie kent niet het slavenkoor uit Nabucco, wie niet de bruilofsmars uit Aida, wie heeft nooit gehoord van opera's als Otello, Rigoletto, La Traviata, La Forza del Destino en Il Trovatore? Verdi overleed in 1901 in Milaan na een beroerte. Zijn begrafenis kende een enorme opkomst: Het Slavenkoor uit Nabucco, "Và, Pensiero", dat de status had gekregen van een nationale hymne, werd door tienduizenden mensen gezongen in de straten tijdens zijn begrafenis. Ongeveer een kwart miljoen rouwenden betuigden hun respect aan Verdi. Niemand viel ooit een dergelijk eerbetoon ten deel in Italië.


[[Categorie:Straten/Adressen]]
[[Categorie:Straten/Adressen]]
{{appendix}}
{{appendix|alles|
1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011<br>
2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 23 februari 2012
}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: