Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Tram

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 55: Regel 55:
==== '''Diverse ongelukken''' ====
==== '''Diverse ongelukken''' ====


Het nieuwe vervoermiddel dat nieuwe kansen en mogelijkheden bood voor de economische groei en bloei, zeg maar de algemene welvaart der Brabantse dorpen, kende echter ook een schaduwzijde. In diverse historische kranten uit de periode 1898-1936 worden ongelukken gemeld, sommige zelfs met dodelijke afloop. De hoogst toegestane snelheid van de tram bedroeg aanvankelijk 15 km. per uur, wat later 20 km. werd. De spoorwijdte was juist iets meer dan één meter nl. 1067 mm om precies te zijn, zoals Theodoor van den Heuvel beschrijft. En hij vervolgt: “De reden waarom het tramspoor zo smal was lag hem in het feit dat de trambaan was aangelegd langs bestaande wegen en van hogerhand door het provinciebestuur was vastgelegd. Het profiel van de vrije ruimte voor de tramweg was door de wegbeheerders in evenredigheid met de breedte van de weg bepaald. Hierdoor kon de toepassing van het uit Engeland afkomstige normaalspoor (1435 mm), dat door de meeste spoorwegmaatschappijen in Europa werd toegepast, niet worden toegestaan. Groot voordeel van de aanleg van de trambaan langs bestaande wegen was dat hiervoor slechts de zogenaamde recognitiegelden betaald hoefde te worden en dat de aankoop van dure gronden en onteigeningsprocedures vermeden konden worden. Voordeel van een smalspoor was verder dat de bovenbouw niet zo zwaar hoefde te zijn en dus relatief goedkoop was. Het onderscheid in wat gedefinieerd wordt als een “spoorweg” dan wel “tramweg” ligt, ook op technisch vlak, nauwkeurig omschreven in de wetgeving. Doordat men aansloot op de bestaande wegenstructuur was het tracé van de tram vaak wel erg bochtig, waardoor de tram voortdurend vaart moest minderen”. Ook al werden diverse verleende concessies tot aanleg van een tramlijn ingetrokken, veelal omdat de aanvragers niet binnen de gestelde termijn een aanvang konden nemen met de aanleg en exploitatie van hun tramlijn, is er in de periode 1880-1910 toch in Brabant een (stoom)tramnet gerealiseerd van maar liefst 400 km. Ondanks de matige snelheid van de trams bleven ongelukken inderdaad niet uit.
Het nieuwe vervoermiddel dat nieuwe kansen en mogelijkheden bood voor de economische groei en bloei, zeg maar de algemene welvaart der Brabantse dorpen, kende echter ook een schaduwzijde. In diverse historische kranten uit de periode 1898-1936 worden ongelukken gemeld, sommige zelfs met dodelijke afloop. De hoogst toegestane snelheid van de tram bedroeg aanvankelijk 15 km. per uur, wat later 20 km. werd. De spoorwijdte was juist iets meer dan één meter nl. 1067 mm om precies te zijn, zoals Theodoor van den Heuvel beschrijft. En hij vervolgt: “De reden waarom het tramspoor zo smal was lag hem in het feit dat de trambaan was aangelegd langs bestaande wegen en van hogerhand door het provinciebestuur was vastgelegd. Het profiel van de vrije ruimte voor de tramweg was door de wegbeheerders in evenredigheid met de breedte van de weg bepaald. Hierdoor kon de toepassing van het uit Engeland afkomstige normaalspoor [1435 mm], dat door de meeste spoorwegmaatschappijen in Europa werd toegepast, niet worden toegestaan. Groot voordeel van de aanleg van de trambaan langs bestaande wegen was dat hiervoor slechts de zogenaamde recognitiegelden betaald hoefde te worden en dat de aankoop van dure gronden en onteigeningsprocedures vermeden konden worden. Voordeel van een smalspoor was verder dat de bovenbouw niet zo zwaar hoefde te zijn en dus relatief goedkoop was. Het onderscheid in wat gedefinieerd wordt als een “spoorweg” dan wel “tramweg” ligt, ook op technisch vlak, nauwkeurig omschreven in de wetgeving. Doordat men aansloot op de bestaande wegenstructuur was het tracé van de tram vaak wel erg bochtig, waardoor de tram voortdurend vaart moest minderen”. Ook al werden diverse verleende concessies tot aanleg van een tramlijn ingetrokken, veelal omdat de aanvragers niet binnen de gestelde termijn een aanvang konden nemen met de aanleg en exploitatie van hun tramlijn, is er in de periode 1880-1910 toch in Brabant een [stoom]tramnet gerealiseerd van maar liefst 400 km. Ondanks de matige snelheid van de trams bleven ongelukken inderdaad niet uit.


==='''Een bloemlezing uit historische kranten: niets nieuws onder de zon!'''===
==='''Een bloemlezing uit historische kranten: niets nieuws onder de zon!'''===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: