Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Petrus Donders

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 9: Regel 9:


=='''Wie was Petrus Donders?<ref>Heemkundeblad vierde jaargang nummer 1 bladzijde 11</ref>''' ==
=='''Wie was Petrus Donders?<ref>Heemkundeblad vierde jaargang nummer 1 bladzijde 11</ref>''' ==
Petrus "Peerke" Donders werd op 27 oktober 1809 in Tilburg geboren. Zijn vader was een doodarme huiswever die slechts enkele centen per dag verdiende en daarmee met moeite zijn gezin kon onderhouden. Ondanks het feit dat er toen geen leerplicht was ging Peerke tot zijn twaalfde jaar naar school. Toen moest hij mee gaan verdienen en werd ook huiswever. In 1830 werd hij knecht-student op het klein seminarie. Hij onderhield zichzelf door voor de andere studenten allerlei karweitjes op te knappen. Hij was een ijverig student en ging na zes jaar naar het groot seminarie in Haaren. In 1841 werd hij in Oegstgeest tot priester gewijd. In 1842 vertrok hij als missionaris naar Suriname. De eerste jaren werkte hij in Paramaribo en zette zich vooral in voor de slaven. In 1855 werd hij overgeplaatst naar het kamp Batavia, een zeer geïsoleerde plek, waar hij de zorg kreeg over ongeveer 400 melaatsen. Voor deze ziekte was toen nog geen geneesmiddel en de toestand was er ellendig. Verpleging en verzorging ontbraken er totaal. Peerke nam deze zorg op zich. Behalve voor de melaatsen heeft hij zich ook ingespannen voor de indianen en bosnegers, gevluchte plantageslaven die in de binnenlanden van Suriname woonden. Hij werkte 45 jaar onafgebroken in Suriname. Op 14 januari 1887 overleed Peerke Donders temidden van zijn melaatsen in het kamp Batavia. Op 23 mei 1982 is Peerke Donders in Rome zaligverklaard.
Petrus "Peerke" Donders werd op 27 oktober 1809 in Tilburg geboren. Zijn vader was een doodarme huiswever die slechts enkele centen per dag verdiende en daarmee met moeite zijn gezin kon onderhouden. Ondanks het feit dat er toen geen leerplicht was ging Peerke tot zijn twaalfde jaar naar school. Toen moest hij mee gaan verdienen en werd ook huiswever. In 1830 werd hij knecht-student op het klein seminarie. Hij onderhield zichzelf door voor de andere studenten allerlei karweitjes op te knappen. Hij was een ijverig student en ging na zes jaar naar het groot seminarie in Haaren. In 1841 werd hij in Oegstgeest tot priester gewijd. In 1842 vertrok hij als missionaris naar Suriname. De eerste jaren werkte hij Paramaribo en zette zich vooral in voor de slaven. In 1855 werd hij overgeplaatst naar het kamp Batavia, een zeer geïsoleerde plek, waar hij de zorg kreeg over ongeveer 400 melaatsen. Voor deze ziekte was toen nog geen geneesmiddel en de toestand was er ellendig. Verpleging en verzorging ontbraken er totaal. Peerke nam deze zorg op zich. Behalve voor de melaatsen heeft hij zich ook ingespannen voor de indianen en bosnegers, gevluchte plantageslaven die in de binnenlanden van Suriname woonden. Hij werkte 45 jaar onafgebroken in Suriname. Op 14 januari 1887 overleed Peerke Donders temidden van zijn melaatsen in het kamp Batavia. Op 23 mei 1982 is Peerke Donders in Rome zaligverklaard.
[[categorie: openbare kunst]]
[[categorie: openbare kunst]]
[[Categorie:Religie]]
[[Categorie:Religie]]
{{appendix}}
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: