Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Oorlogsherinneringen Gijs van Giersbergen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
=== '''De oorlog in Wijbosch: 17 September - 25 oktober 1944<ref>Heemblad Rond die Cluse 16e jaargang nummer 2 bladzijden 13 tot en met 27</ref>''' ===  
=== '''De oorlog in Wijbosch: 17 September - 25 oktober 1944''' ===  


Enige jaren geleden vond Wilma van Giersbergen tussen de spullen van haar in 1969 overleden vader Gijs, twee zeer kleine blocnotes met wat schots en scheef geschreven aantekeningen. Rijp voor de prullenbak, zo oogden ze, totdat ze eens goed werden bekeken. Het bleken in alle haast geschreven notities over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de zogenaamde [[granaatweken]] (17 september - 23 oktober 1944) waarbij [[Wijbosch]] zo goed als plat ging. De aantekeningen vangen aan op 17 september en eindigen op 25 oktober, een dag na de bevrijding.  
Enige jaren geleden vond Wilma van Giersbergen tussen de spullen van haar in 1969 overleden vader Gijs, twee zeer kleine blocnotes met wat schots en scheef geschreven aantekeningen. Rijp voor de prullenbak, zo oogden ze, totdat ze eens goed werden bekeken. Het bleken in alle haast geschreven notities over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de zogenaamde granaatweken (17 september - 23 oktober 1944) waarbij Wijbosch zo goed als plat ging. De aantekeningen vangen aan op 17 september en eindigen op 25 oktober, een dag na de bevrijding.
 
Gijs van Giersbergen, 34 jaar oud, was nog ongetrouwd en woonde bij zijn vader Sjef van Giersbergen op de boerderij, Wijbosch F 44, nu Mgr. van de Venstraat nummer 8. Pal daar tegenover stond het Sint Barbaraklooster, Waar de bewoners in de schuilkelders hun toevlucht zochten. De granaatweken vormden een onderdeel van Market-Garden, de actie van de geallieerde legers waarbij Market het droppen van duizenden Amerikaanse parachutisten inhield langs de weg van Eindhoven via Sint-Oedenrode - Veghel - Uden - Nijmegen naar het uiteindelijke doel de brug bij Arnhem. Garden bestond uit een gigantische legermacht die vanuit België, langs die weg, de Corridor, zou optrekken. In het stukje Corridor bij Veghel was voor de Amerikanen maar één doel belangrijk: de smalle weg van Sint-Oedenrode naar Veghel openhouden voor de oprukkende legers naar het noorden. Het ernaast gelegen Wijbosch en Schijndel waren niet interessant omdat ze te ver van de Corridor aflagen. Maar uitgerekend de Duitsers maakten van Wijbosch en Schijndel gebruik om zware tegenaanvallen op de weg Sint-Oedenrode naar Veghel uit te voeren en meermalen met succes. Vanuit Eerde deden de Amerikanen en de Britten alles om de Duitsers het hergroeperen onmogelijk te maken. In de ochtend van 17 september waren de vliegtuigen, die met grotere eenheden dan gewoonlijk overkwamen, duidelijk te zien en naarmate de zon in kracht toenam, steeg hun aantal, om rond 14.00 uur een gestage trek te vormen. De grens tussen Wijbosch en Eerde werd afgesloten. Op dat moment begon mijn vader aan zijn dagboek. Het verhaal is zo goed en zo kwaad als mogelijk weergegeven zoals Gijs het neerschreef, inclusief afkortingen, al dan geen hoofdletters, spaties enz. Taalfouten zijn aangegeven met 'sic'. Waar nodig is, ter verduidelijking van het verhaal, een punt toegevoegd. De staccato-achtige stijl is gehandhaafd omdat er angst, gejaagdheid en spanning uit spreekt, die bij het uitschrijven van het document tot een lopend verhaal teniet zou worden gedaan. Om het verhaal te verduidelijken is gekozen voor een toelichting in een notenapparaat.  


Gijs van Giersbergen, 34 jaar oud, was nog ongetrouwd en woonde bij zijn vader Sjef van Giersbergen op de boerderij, Wijbosch F 44, nu [[Mgr. Van de Venstraat]] nummer 8. Pal daar tegenover stond het [[Sint Barbaraklooster I]] Wijbosch, waar de bewoners in de schuilkelders hun toevlucht zochten.<br> De granaatweken vormden een onderdeel van Market-Garden, de actie van de geallieerde legers waarbij Market het droppen van duizenden Amerikaanse parachutisten inhield langs de weg van Eindhoven via Sint-Oedenrode - Veghel - Uden - Nijmegen naar het uiteindelijke doel de brug bij Arnhem. <br>Garden bestond uit een gigantische legermacht die vanuit België, langs die weg, de Corridor, zou optrekken. In het stukje Corridor bij Veghel was voor de Amerikanen maar één doel belangrijk: de smalle weg van Sint-Oedenrode naar Veghel openhouden voor de oprukkende legers naar het noorden. <br>Het ernaast gelegen Wijbosch en Schijndel waren niet interessant omdat ze te ver van de Corridor aflagen. Maar uitgerekend de Duitsers maakten van Wijbosch en Schijndel gebruik om zware tegenaanvallen op de weg Sint-Oedenrode naar Veghel uit te voeren en meermalen met succes. Vanuit Eerde deden de Amerikanen en de Britten alles om de Duitsers het hergroeperen onmogelijk te maken. <br>In de ochtend van 17 september waren de vliegtuigen, die met grotere eenheden dan gewoonlijk overkwamen, duidelijk te zien en naarmate de zon in kracht toenam, steeg hun aantal, om rond 14.00 uur een gestage trek te vormen. De grens tussen Wijbosch en Eerde werd afgesloten. <br>Op dat moment begon Gijs van Giersbergen aan zijn dagboek.<br> Het verhaal is zo goed en zo kwaad als mogelijk weergegeven zoals Gijs het neerschreef, inclusief afkortingen, al dan geen hoofdletters, spaties enz. Taalfouten zijn aangegeven met 'sic'. Waar nodig is, ter verduidelijking van het verhaal, een punt toegevoegd. De staccato-achtige stijl is gehandhaafd omdat er angst, gejaagdheid en spanning uit spreekt, die bij het uitschrijven van het document tot een lopend verhaal teniet zou worden gedaan. Om het verhaal te verduidelijken is gekozen voor een toelichting in een notenapparaat. <br><br>
Zondag 17 Sept. 44 <br>
Zondag 17 Sept. 44 <br>
2 uur Am. Parachutisten nestelen zich in Eerde' schieten 3 Duitse auto's stuk. 20 dooden en krijgsgevangenen.
2 uur Am. Parachutisten nestelen zich in Eerde' schieten 3 Duitse auto's stuk. 20 dooden en krijgsgevangenen.
Regel 11: Regel 12:


Dinsdag 19 <br>
Dinsdag 19 <br>
begint den grooten aanval langs de [[Duits Lijntje|spoorlijn]]. vele branden in den berg en steeds maar  vuur en nog eens vuur.
begint den grooten aanval langs de spoorlijn. vele branden in den berg en steeds maar  vuur en nog eens vuur.


Woensdag 20 <br>
Woensdag 20 <br>
Regel 20: Regel 21:


Vrijdag 22 <br>
Vrijdag 22 <br>
Opluchting. 25 pantserwagens Amerikanen komen opzetten. omsingelen wat hier in [[den Berg]] in de Hei zit. maken ruim 300 kríjgsgevangen (sic) nemen er bij J. Steenbakkers in passant nog 25 mee en trekken met de heele macht en keukenwagens terug naar Veghel. dat staat ons slecht aan. De Duitsen (sic) hebben bij Duffhuis nog op een RK geschoten. Er wordt ontzettend gevuurd in den nacht en hebben de schuilkelder in het klooster opgezocht.
Opluchting. 25 pantserwagens Amerikanen komen opzetten. omsingelen wat hier in den Berg in de Hei zit. maken ruim 300 kríjgsgevangen (sic) nemen er bij J. Steenbakkers in passant nog 25 mee en trekken met de heele macht en keukenwagens terug naar Veghel. dat staat ons slecht aan. De Duitsen (sic) hebben bij Duffhuis nog op een RK geschoten. Er wordt ontzettend gevuurd in den nacht en hebben de schuilkelder in het klooster opgezocht.


Zaterdag 23 <br>
Zaterdag 23 <br>
Regel 80: Regel 81:


Donderdag 12 <br>
Donderdag 12 <br>
Veel geschut in den nacht overdag kalm geen stroom niet douchen - op weg geweest naar Schijndel er werden er opgepakt terug gekomen. Spank naar Schijndel geweest steeds geschut. dooden ([[Johannes Theodorus van Alebeek (1904 - 1971)|van Alebeek]]) gewonden varkens naar den Bosch koren in beslag genomen. Piet is er geweest. Jan komt maar niet.
Veel geschut in den nacht overdag kalm geen stroom niet douchen - op weg geweest naar Schijndel er werden er opgepakt terug gekomen. Spank naar Schijndel geweest steeds geschut. dooden (v. Alebeek) gewonden varkens naar den Bosch koren in beslag genomen. Piet is er geweest. Jan komt maar niet.


Vrijdag 13 October <br>
Vrijdag 13 October <br>
Regel 113: Regel 114:


Maandag 23 <br>
Maandag 23 <br>
In den nacht bij tusschenpoozen geweldig harde ontploffingen. In den morgen komt bericht binnen dat de Duitsers er uit trekken. Bij Oome Marinus op den borrel geweest. De Engelschen zijn al in het [[Woudseweg|Woud]].
In den nacht bij tusschenpoozen geweldig harde ontploffingen. In den morgen komt bericht binnen dat de Duitsers er uit trekken. Bij Oome Marinus op den borrel geweest. De Engelschen zijn al in het Woud.


Dinsdag 24 <br>
Dinsdag 24 <br>
Regel 119: Regel 120:


Woensdag 25 <br>
Woensdag 25 <br>
Den Dungen vrij. Zijn op weg geweest naar huis maar mochten niet verder dan [[Olie-eind]]. Moesten een bewijs hebben van den Commandant en daar moeten we nog een paar dagen voor wachten. Maar we gaan 't vanmiddag nog eens probeeren. Gelukt. Heeswijk. Naar Wijbosch. Alles kapot. van Zondag op Maandag zijn hier en een gedeelte van Schijndel 500 kanonnen 35000 granaten geworpen van 50-75 kg. Geslapen bij Keunen. alles rustig.  
Den Dungen vrij. Zijn op weg geweest naar huis maar mochten niet verder dan Olieeind. Moesten een bewijs hebben van den Commandant en daar moeten we nog een paar dagen voor wachten. Maar we gaan 't vanmiddag nog eens probeeren. Gelukt. Heeswijk. Naar Wijbosch. Alles kapot. van Zondag op Maandag zijn hier en een gedeelte van Schijndel 500 kanonnen 35000 granaten geworpen van 50-75 kg. Geslapen bij Keunen. alles rustig.  


Donderdag 26 <br>
Donderdag 26 <br>
Regel 127: Regel 128:
Ida zat in de schuilkelder samen met de ongeveer 18 jaar oude Annie van Venrooy, dochter van de kookgrage Jan van Venrooy. Zij speelde vaak met Jos. Een Duitser wilde Annie meenemen, maar de 30-jarige Ida (*1914) zei dat Annie haar dochter was en Jos haar zoontje, en ze zette Jos op de arm van Annie. Toen wilde de Duitser haar niet meer.  
Ida zat in de schuilkelder samen met de ongeveer 18 jaar oude Annie van Venrooy, dochter van de kookgrage Jan van Venrooy. Zij speelde vaak met Jos. Een Duitser wilde Annie meenemen, maar de 30-jarige Ida (*1914) zei dat Annie haar dochter was en Jos haar zoontje, en ze zette Jos op de arm van Annie. Toen wilde de Duitser haar niet meer.  


Met de evacuatie van Wijbosch gingen de families Van Giersbergen naar Den Dungen, Jos in de kinderwagen met onder in de hammen. Na de bevrijding woonden Janus, Jo en Zus met hun gezinnen, Gijs en Sjef van Giersbergen, in het huis van Janus aan de [[Pastoor van Vroonhovenstraat]]. Hier waren drie voltreffers in terecht gekomen en de gaten waren provisorisch dichtgemaakt. Het huis staat er nog. Op 31 oktober, acht dagen na de bevrijding van Wijbosch, liep Jo op een mijn en overleed aan de gevolgen daarvan. Op aanraden van een inwoner was hij gaan kijken naar een koe die van hem zou zijn, hoek huidige [[Veghelsedijk]] - Broek. Met de ontploffing ging ook het huis van Marie Pennings de lucht in. Sjef van Giersbergen werd verzorgd door schoondochter Ida en stierf in 1946.  
Met de evacuatie van Wijbosch gingen de families Van Giersbergen naar Den Dungen, Jos in de kinderwagen met onder in de hammen. Na de bevrijding woonden Janus, Jo en Zus met hun gezinnen, Gijs en Sjef van Giersbergen, in het huis van Janus aan de Pastoor van Vroonhovenstraat. Hier waren drie voltreffers in terecht gekomen en de gaten waren provisorisch dichtgemaakt. Het huis staat er nog. Op 31 oktober, acht dagen na de bevrijding van Wijbosch, liep Jo op een mijn en overleed aan de gevolgen daarvan. Op aanraden van een inwoner was hij gaan kijken naar een koe die van hem zou zijn, hoek huidige Veghelsedijk - Broek. Met de ontploffing ging ook het huis van Marie Pennings de lucht in. Sjef van Giersbergen werd verzorgd door schoondochter Ida en stierf in 1946.  


Op de [[Locht]] (nu nr. 1) werd een nieuw huis gebouwd waar Ida ging wonen. Ze hertrouwde in 1951 met Harrie Peters. Op de plaats van het ouderlijk huis van Gijs werd in 1946 de eerste steen gelegd waar het gezin van Zus van Giersbergen ging wonen. Janus bleef in de Pastoor van Vroonhovenstraat. Gijs trouwde op 31 januari 1951 met Bertha Verhagen (dubbel huwelijk met Ida en Harrie) en ze kwamen te wonen in de noodwoning tussen het huis van Zus van Giersbergen en dat van de kruidenier Duffhues. Daar zijn Wilma, Sjef en Maria geboren. Het huis werd eind jaren vijftig afgebroken. De andere kinderen zijn geboren in de in 1956 gebouwde boerderij 'De Locht', Veghelsedijk 18 (nu 26). Mijn moeder woont er nog steeds, ondanks haar 90 jaren.  
Op de Locht (nu nr. 1) werd een nieuw huis gebouwd waar Ida ging wonen. Ze hertrouwde in 1951 met Harrie Peters. Op de plaats van het ouderlijk huis van Gijs werd in 1946 de eerste steen gelegd waar het gezin van Zus van Giersbergen ging wonen. Janus bleef in de Pastoor van Vroonhovenstraat. Gijs trouwde op 31 januari 1951 met Bertha Verhagen (dubbel huwelijk met Ida en Harrie) en ze kwamen te wonen in de noodwoning tussen het huis van Zus van Giersbergen en dat van de kruidenier Duffhues. Daar zijn Wilma, Sjef en Maria geboren. Het huis werd eind jaren vijftig afgebroken. De andere kinderen zijn geboren in de in 1956 gebouwde boerderij 'De Locht', Veghelsedijk 18 (nu 26). Mijn moeder woont er nog steeds, ondanks haar 90 jaren.  
[[categorie: 2e Wereldoorlog]]
[[categorie: 2e Wereldoorlog]]
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: