Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Martinus Bolwerk (1938 - 1998)

Uit Schijndelwiki
(Doorverwezen vanaf Martien Bolwerk (1938 - 1998))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus Bolwerk
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Bolwerk
Roepnaam Martien
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 22 juli 1938
Overl.plaats Kinshasa (Zaïre)
Overl.datum 19 april 1998
Beroep(en) pater

missionaris

Martinus (Martien) Bolwerk (1938 - 1998),[1][bewerken | brontekst bewerken]

Martien werd op 22 juli 1938 in Schijndel geboren als zoon van Bernardinus Nicolaas Bolwerk‎ geboren in Oss (1904 - 1996) en Anna Maria Steenbakkers‏‎ geboren in Schijndel (1905 - 2001), als jongste kind in een gezin met negen kinderen.
Hij werd op 25 september 1958 lid van de congregatie van de Paters van de Heilige Harten. Hij werd priester gewijd in 1964 en toen benoemd voor de opleiding van priesterkandidaten voor de congregatie van Baltar, Portugal. Vanaf 1974 tot 1990 was hij priesterarbeider in Oporto. Zijn missionarisideaal werd voor hem pas ten volle vervuld toen hij in 1990 naar Mozambique kon gaan om daar mee te helpen aan de vorming van Afrikaanse kandidaten voor de congregatie. Op werkbezoek in Kinshasa (Zaïre) is hij plotseling op 19 april 1998 gestorven als gevolg van een fatale malaria-aanval. De medebroeders en zusters in Kinshasa hebben hem daar op 20 april begraven.
Martien was een mens met een blij karakter en een positieve instelling. Van thuis uit kreeg hij kostbare waarden mee: een duidelijk gevoel voor gemeenschapsverbondenheid, zorgzaamheid voor andere mensen, eenvoud en soberheid in levensstijl, een sterke betrokkenheid met mensen die aan de onderkant van de samenleving staan en een goed aanvoelingsvermogen wat de Afrikaanse mens bezielt.
En ook een grote dienstbaarheid voor medemensen en in het bijzonder voor zijn medemissionarissen en voor de kandidaten in Matola, bij wie hij een groot vertrouwen genoot. Dat alles kwam voort uit een duidelijk en onwrikbaar geloof in de Heer, wiens goede boodschap hij niet alleen verkondigd heeft maar vooral heeft uitgezongen omdat hij de Kerk van Mozambique een prachtig liederenboek heeft verschaft: liederen, Afrikaans, verhalend, diep menselijk en religieus. Daarmee heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het "Afrikaniseren" van het Evangelie en Gods boodschap aan de Afrikaanse mens.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. collectie Wil Bolwerk, heemkamer