Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Langstraat

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 19: Regel 19:


=== '''Aanvullende informatie<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 16 mei 2012</ref>''' ===
=== '''Aanvullende informatie<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 16 mei 2012</ref>''' ===
Uiteraard ligt de Langstraat in de buurt van de [[Korteweg]] maar verrassend en misschien verwarrend, is dat de Langstraat de [[Langeweg]] kruist. De weg begint als verlengde van de [[Spoorlaan]] ter hoogte van het [[Plein]] en loopt dan in vrijwel een rechte lijn door naar het [[Achterste Hermalen]] om daar in de bosjes te verdwijnen. En als we de kaart bekijken van [[landmeter]] J.F. de Weijer uit 1757 zien we hoe de Langstraat toen de grens vormde met Sint-Oedenrode, of beter gezegd de grens met de "Gemeene heij" van Schijndel met Sint-Oedenrode. Mooi is te zien hoe die grens liep: van Paal 't Hoog Hekken, jawel de beroemde [[Romeinse steen|Romeinse altaarsteen]] die later opdook in de stoep van een boerderij aan het [[Spoorpad]], via de Paal aan 't Heufken en de Paal in 't [[Hermalen]] naar Paal de Luijs Eijke. De Langstraat is een weg waaraan interessante zaken te vinden zijn. We treffen er Kinderdagverblijf De Vlieger aan. Wandeltuin de Langstraterhof (2012) en de ezelcamping Het Skonste Plekske. En ooit was er zelfs een palingkwekerij te vinden en zaten er kangoeroes in de wei. Helemaal aan het einde vinden we pompstation "Ir. A.J. Stuurman", waar vanuit duistere diepten heerlijk helder water wordt opgepompt. En dan ook nog het gedicht van H.H. ter Balkt, waarvan het eerste couplet luidt: ''Urnenveld valt in scherven omlaag/de kant uit van het Pleistoceen/naar galappel geurde de looihuizen/langs de Langstraat naar Schijndel''. Het gedicht werd in 2009 geplaatst op de kruising met de [[Venushoek]] in het kader van het project "Het landschap van Schijndel belicht en gedicht", een initiatief van de [[KEG]] bij het 700-jarig bestaan van Schijndel.
Uiteraard ligt de Langstraat in de buurt van de [[Korteweg]] maar verrassend en misschien verwarrend, is dat de Langstraat de [[Langeweg]] kruist. De weg begint als verlengde van de [[Spoorlaan]] ter hoogte van het [[Plein]] en loopt dan in vrijwel een rechte lijn door naar het [[Achterste Hermalen]] om daar in de bosjes te verdwijnen. En als we de kaart bekijken van landmeter J.F. de Weijer uit 1757 zien we hoe de Langstraat toen de grens vormde met Sint-Oedenrode, of beter gezegd de grens met de "Gemeene heij" van Schijndel met Sint-Oedenrode. Mooi is te zien hoe die grens liep: van Paal 't Hoog Hekken, jawel de beroemde [[Romeinse steen|Romeinse altaarsteen]] die later opdook in de stoep van een boerderij aan het [[Spoorpad]], via de Paal aan 't Heufken en de Paal in 't [[Hermalen]] naar Paal de Luijs Eijke. De Langstraat is een weg waaraan interessante zaken te vinden zijn. We treffen er Kinderdagverblijf De Vlieger aan. Wandeltuin de Langstraterhof (2012) en de ezelcamping Het Skonste Plekske. En ooit was er zelfs een palingkwekerij te vinden en zaten er kangoeroes in de wei. Helemaal aan het einde vinden we pompstation "Ir. A.J. Stuurman", waar vanuit duistere diepten heerlijk helder water wordt opgepompt. En dan ook nog het gedicht van H.H. ter Balkt, waarvan het eerste couplet luidt: ''Urnenveld valt in scherven omlaag/de kant uit van het Pleistoceen/naar galappel geurde de looihuizen/langs de Langstraat naar Schijndel''. Het gedicht werd in 2009 geplaatst op de kruising met de [[Venushoek]] in het kader van het project "Het landschap van Schijndel belicht en gedicht", een initiatief van de [[KEG]] bij het 700-jarig bestaan van Schijndel.


<gallery caption="Langstraat." widths="200" hieghts="200">
<gallery caption="Langstraat." widths="200" hieghts="200">
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: