Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Kapeleind

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 19: Regel 19:


===  '''Aanvullende informatie:<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 17 maart 2011</ref>''' ===  
===  '''Aanvullende informatie:<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 17 maart 2011</ref>''' ===  
Een straat die zijn naam weer eer aan doet sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Toen werd daar, als herinnering aan de oude [[Sint Antoniuskapel|Antoniuskapel]] van [[Wijbosch]], een klein kapelletje gebouwd naar een ontwerp van de Schijndelse architect Virgilius van Liempd. In het kapelletje, op de kruising van Kapeleind, [[Schoolstraat]] en [[Loosbraak]], bevindt zich nog het oorspronkelijke ijzeren tabernakel uit de in de negentiende eeuw gesloopte Antoniuskapel. Bovendien staat er in het kapelletje een bronzen sculptuur van de [[Sint Antonius met het varken|Heilige Antonius]] van de hand van Niel Steenbergen, die deze herinnering levend houdt. Het kapelletje staat overigens niet exact op dezelfde plek als de kapel die in 1428 werd gebouwd in het Wijbosch. Deze was te vinden op de tegenoverliggende hoek van deze kruising. Sinds 1800 was de kapel niet meer in gebruik en in 1850 werd ze gesloopt. Van de stenen zijn twee huizen gebouwd. Het klokje van de kapel hing nog tot 1944 aan de [[Pastorie Wijbosch|Wijbossche pastorie]]. Toen is het door de Duitsers weggehaald. De kapel is gewijd aan Sint Antonius abt. Deze heilige werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte. Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Zijn bijnaam "Antonius met varken" ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem genoemde orde die de zorg voor de zieken op zich namen, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor hun ziekenzorg. Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de [[pest]] en andere ziekten en tegen veeziekten.
Een straat die zijn naam weer eer aan doet sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Toen werd daar, als herinnering aan de oude [[Sint Antoniuskapel|Antoniuskapel]] van [[Wijbosch]], een klein kapelletje gebouwd naar een ontwerp van de Schijndelse architect Virgilius van Liempd. In het kapelletje, op de kruising van Kapeleind, [[Schoolstraat]] en [[Loosbraak]], bevindt zich nog het oorspronkelijke ijzeren tabernakel uit de in de negentiende eeuw gesloopte Antoniuskapel. Bovendien staat er in het kapelletje een bronzen sculptuur van de [[Sint Antonius met het varken|Heilige Antonius]] van de hand van Niel Steenbergen, die deze herinnering levend houdt. Het kapelletje staat overigens niet exact op dezelfde plek als de kapel die in 1428 werd gebouwd in het Wijbosch. Deze was te vinden op de tegenoverliggende hoek van deze kruising. Sinds 1800 was de kapel niet meer in gebruik en in 1850 werd ze gesloopt. Van de stenen zijn twee huizen gebouwd. Het klokje van de kapel hing nog tot 1944 aan de [[Pastorie Wijbosch|Wijbossche pastorie]]. Toen is het door de Duitsers weggehaald. De kapel is gewijd aan Sint Antonius abt. Deze heilige werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte. Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Zijn bijnaam "Antonius met varken" ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem genoemde orde die de zorg voor de zieken op zich namen, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor hun ziekenzorg. Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest en andere ziekten en tegen veeziekten.


== '''De eerste huisnummers van het Kapeleind in 1954<ref>Vernummering woningen per 15 augustus 1954</ref>:''' ==
== '''De eerste huisnummers van het Kapeleind in 1954<ref>Vernummering woningen per 15 augustus 1954</ref>:''' ==
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: