U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Johannes van Schijndel (1926 - 1998)
Johannes (Jan) van Schijndel [1][bewerken | brontekst bewerken]
Zoon van: Johannes Jacobus van Schijndel en Johanna Maria Langenhuijzen
Geboren: 27 september 1926 te Schijndel
Toenmalig adres: Hoofdstraat 42
Legerplaats: Veghel
Legeronderdeel: 7e Bat. R.S.
Legernummer: 260927000
Rang/functie: soldaat
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 20 september 1945 via Engeland
Naam van de boot: Alcantara
Verblijf op: Banka, Java en Sumatra
Datum terugkomst: 27 april 1948
Naam van de boot: Zuiderkruis
Overleden: 10 november 1998 in Schijndel
Herinneringen van Jan[bewerken | brontekst bewerken]
Op 18 september 1944, op de dag dat de para's zijn geland, heb ik mij als OVW-er gemeld voor de militaire dienst. Daarvoor meldde ik mij aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Ik werd ingedeeld bij het 7e Bat. R.S. en de eerste tijd verrichtten we veel wachtdiensten als hulpjes van de Amerikanen. Deel uitmakend van de Nederlandse Stoottroepen werden wij ingezet bij de bevrijding van 's-Hertogenbosch. Op patrouille in de Wolvenhoek ben ik toen gewond geraakt; ik werd getroffen door een granaatsplinter in mijn borst. Via Rosmalen ben ik toen terecht gekomen in Grave. Daar is de splinter uit mijn borst verwijderd. Via diverse omzwervingen langs verschillende kleine hospitaaltjes ben ik uiteindelijk terecht gekomen in het General Britisch Hospital 108 in Brussel.
Nadat men mij genezen had verklaard ben ik naar huis gegaan. Na veertien dagen thuis te zijn geweest, heb ik mij weer bij mijn onderdeel gemeld. Groot was de verbazing toen ik daar te horen kreeg, dat ik als "gesneuveld" was opgegeven.
Eenmaal terug bij de troepen ben ik met de Engelsen en Amerikanen via Zandbeek, Vortum en Vierlingsbeek, Duitsland ingetrokken tot over de Rijn bij Wesel.
Na de capitulatie van Duitsland ben ik naar Nederland teruggekeerd, waar ik mij heb aangemeld voor Indië. Op 20 september 1945 ben ik via Engeland met de "Alcantara" vertrokken naar Nederlands-Indië. Op 27 april 1948 ben ik met de "Zuiderkruis" naar Nederland teruggekeerd.
Bronnen, noten en/of referenties
|