Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Infrastructuur in en om het dorp

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Leijwegen en kotergaten''' ==  
== '''Leijwegen en kotergaten''' ==  


Zoals in de dorpen verbindingswegen bestonden tussen het centrum en de meer afgelegen gehuchten, zo ook zijn er verbindingen tussen de dorpen onderling. Wanneer die infrastructuur tot stand is gekomen, is moeilijk te dateren. We weten immers maar heel weinig over die ontwikkelingen. Grotere heerbanen uit de Romeinse periode en oude handelsroutes heeft men wel kunnen traceren, maar het precieze ontstaan van het lokale en interlokale wegennet blijft tamelijk duister. Dat geldt ook voor de wijze waarop dat door onze verre voorouders is gerealiseerd. Vanuit middeleeuwse bronnen krijgen we wat meer inzicht in het type wegen dat op de dorpen gangbaar was. Interessant in dit kader is de pootkaart van Schijndel uit 1462 waarin het pootrecht werd geregeld. Daarin wordt een hele serie wegen genoemd met de voorgeschreven breedte van de Bossche voet van ca. 28 cm. Dat betekent, dat dit soort zandwegen, paden en doorgangen in de praktijk bekend moeten zijn geweest. Men noemt daarin een manspad of voetpad (4 voeten), een kerkweg (6 voeten), een ‘borneweg’ d.i. mogelijk de weg naar een brandkuil of bornput (6 voeten), een molenweg voor voetgangers (6 voeten), een molenweg voor karren (12 voeten), een molenweg voor zakken rogge die men te paard vervoert (8 voeten), een ‘kotergat’ meestal omschreven als een openbare dijk die door weilanden loopt en waaraan de nodige veldhekken hangen (12 voeten), een ‘leijwech’ bedoeld als een interlokale weg tussen dorpen ook met hekken of slagbomen al of niet voorzien van kettingen (16 voeten), een ‘drijfweg’ waarlangs men vee vervoert van de markt in het ene dorp naar die van een ander dorp (24 voeten) en tenslotte de heerbanen, veelal de oude handelsroutes tussen grote plaatsen, zoals de straatweg ’s-Hertogenbosch-Eindhoven uit 1741. In het algemeen blijkt dat men in heel veel dorpen en steden, ondanks alle bebouwing, de oude wegenstructuur in tact heeft gelaten. Wie bv. de Schijndelse tiendkaart uit 1757 bekijkt en de huidige plattegrond ernaast legt zal ontdekken dat het wegennet nauwelijks is gewijzigd. Langzamerhand worden de oude zandwegen vervangen door ‘keiwegen’, grindwegen en sintelpaden. Zo stamt de grindweg de [[Steeg]] uit 1847, die tussen Schijndel en Sint Oedenrode uit 1849, gevolgd door die vanuit Sint Michielsgestel en de weg naar Boxtel in 1850. Later komen de beton- en asfaltwegen die steeds intensiever gebruikt worden. In onze tijd is in de jaren ’90 van de vorige eeuw de [[Structuurweg]] dé oplossing geworden om het steeds drukker wordende verkeer door het centrum voortaan te kunnen omleiden om het dorp heen. Verder maken we voor ons woon-, werk- en vakantieverkeer in deze jachtige tijd dagelijks gebruik van een via rijkswaterstaat aangelegde moderne wegenstructuur. Maar intussen heeft dat wegenstelsel te kampen met een enorm fileprobleem.
Zoals in de dorpen verbindingswegen bestonden tussen het centrum en de meer afgelegen gehuchten, zo ook zijn er verbindingen tussen de dorpen onderling. Wanneer die infrastructuur tot stand is gekomen, is moeilijk te dateren. We weten immers maar heel weinig over die ontwikkelingen. Grotere heerbanen uit de Romeinse periode en oude handelsroutes heeft men wel kunnen traceren, maar het precieze ontstaan van het lokale en interlokale wegennet blijft tamelijk duister. Dat geldt ook voor de wijze waarop dat door onze verre voorouders is gerealiseerd. Vanuit middeleeuwse bronnen krijgen we wat meer inzicht in het type wegen dat op de dorpen gangbaar was. Interessant in dit kader is de pootkaart van Schijndel uit 1462 waarin het pootrecht werd geregeld. Daarin wordt een hele serie wegen genoemd met de voorgeschreven breedte van de Bossche voet van ca. 28 cm. Dat betekent, dat dit soort zandwegen, paden en doorgangen in de praktijk bekend moeten zijn geweest. Men noemt daarin een manspad of voetpad [4 voeten], een kerkweg [6 voeten], een ‘borneweg’ d.i. mogelijk de weg naar een brandkuil of bornput [6 voeten], een molenweg voor voetgangers [6 voeten], een molenweg voor karren [12 voeten], een molenweg voor zakken rogge die men te paard vervoert [8 voeten], een ‘kotergat’ meestal omschreven als een openbare dijk die door weilanden loopt en waaraan de nodige veldhekken hangen [12 voeten], een ‘leijwech’ bedoeld als een interlokale weg tussen dorpen ook met hekken of slagbomen al of niet voorzien van kettingen [16 voeten], een ‘drijfweg’ waarlangs men vee vervoert van de markt in het ene dorp naar die van een ander dorp [24 voeten] en tenslotte de heerbanen, veelal de oude handelsroutes tussen grote plaatsen, zoals de straatweg ’s-Hertogenbosch-Eindhoven uit 1741. In het algemeen blijkt dat men in heel veel dorpen en steden, ondanks alle bebouwing, de oude wegenstructuur in tact heeft gelaten. Wie bv. de Schijndelse tiendkaart uit 1757 bekijkt en de huidige plattegrond ernaast legt zal ontdekken dat het wegennet nauwelijks is gewijzigd. Langzamerhand worden de oude zandwegen vervangen door ‘keiwegen’, grindwegen en sintelpaden. Zo stamt de grindweg de [[Steeg]] uit 1847, die tussen Schijndel en Sint Oedenrode uit 1849, gevolgd door die vanuit Sint Michielsgestel en de weg naar Boxtel in 1850. Later komen de beton- en asfaltwegen die steeds intensiever gebruikt worden. In onze tijd is in de jaren ’90 van de vorige eeuw de [[Structuurweg]] dé oplossing geworden om het steeds drukker wordende verkeer door het centrum voortaan te kunnen omleiden om het dorp heen. Verder maken we voor ons woon-, werk- en vakantieverkeer in deze jachtige tijd dagelijks gebruik van een via rijkswaterstaat aangelegde moderne wegenstructuur. Maar intussen heeft dat wegenstelsel te kampen met een enorm fileprobleem.


== '''De rivier de Aa''' ==
== '''De rivier de Aa''' ==
Regel 17: Regel 17:
== '''Station aan het Duits Lijntje''' ==  
== '''Station aan het Duits Lijntje''' ==  


Schijndel wordt nog verder ontsloten. De komst van het [[Duits Lijntje]], zoals het in de volksmond heet, zorgt voor nieuwe mogelijkheden. De Rotterdamse notaris Van Meekeren krijgt in 1869 verlof om een spoorlijn te laten aanleggen tussen Boxtel en de Duitse grens. In dat jaar wordt de Noord Brabantse – Duitse Spoorwegmaatschappij opgericht, afgekort NBDSM. Enige jaren eerder schijnen er al metingen verricht te zijn langs het uitgedachte spoorwegtracé en heeft men de meningen gepolst in de langs de lijn liggende dorpen en hun besturen. Schijndel heeft haar gronden, grotendeels liggend op de pas verkregen [[Rooiseheide]], zelfs gratis afgestaan aan de maatschappij. De gemeente verstrekt bovendien een subsidie van f 10.000,= en later nog eens f 5.000,= voor de bouw van een [[Station Schijndel|station]]. <br>Tussen 1870  en 1873 is de spoorlijn gerealiseerd. De officiële opening was gepland op 8 juni 1873. Een saillant detail is dat de bekende locomotief ‘Mina’ die Van Meekeren van Schijndel naar Gennep zou brengen, waar de spoorbrug inmiddels klaar was, tussen Mill en Uden met een derde klas wagon naast de lijn terecht kwam. In verband met het herstel van de aanzienlijke schade is toen de plechtige opening van het Duits Lijntje uitgesteld tot 8 juli 1873. <br>In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kwam het hele goederenvervoer met Duitsland stil te liggen. Na de oorlog werd de dienst wel weer hervat, maar de maatschappij scheen zoveel verlies te hebben geleden, dat ze in 1922 failliet verklaard werd. Twee jaren later is het dubbelspoor teruggebracht tot een enkelspoor. <br>Interessant is dat er momenteel toch weer plannen bestaan om het oude lijntje in ere te herstellen en te activeren. Of het ooit zover zal komen, is afwachten!
Schijndel wordt nog verder ontsloten. De komst van het [[Duits Lijntje]], zoals het in de volksmond heet, zorgt voor nieuwe mogelijkheden. De Rotterdamse notaris Van Meekeren krijgt in 1869 verlof om een spoorlijn te laten aanleggen tussen Boxtel en de Duitse grens. In dat jaar wordt de Noord Brabantse – Duitse Spoorwegmaatschappij opgericht, afgekort NBDSM. Enige jaren eerder schijnen er al metingen verricht te zijn langs het uitgedachte spoorwegtracé en heeft men de meningen gepolst in de langs de lijn liggende dorpen en hun besturen. Schijndel heeft haar gronden, grotendeels liggend op de pas verkregen [[Rooiseheide]], zelfs gratis afgestaan aan de maatschappij. De gemeente verstrekt bovendien een subsidie van f 10.000,= en later nog eens f 5.000,= voor de bouw van een station. <br>Tussen 1870  en 1873 is de spoorlijn gerealiseerd. De officiële opening was gepland op 8 juni 1873. Een saillant detail is dat de bekende locomotief ‘Mina’ die Van Meekeren van Schijndel naar Gennep zou brengen, waar de spoorbrug inmiddels klaar was, tussen Mill en Uden met een derde klas wagon naast de lijn terecht kwam. In verband met het herstel van de aanzienlijke schade is toen de plechtige opening van het Duits Lijntje uitgesteld tot 8 juli 1873. <br>In de Eerste Wereldoorlog [1914-1918] kwam het hele goederenvervoer met Duitsland stil te liggen. Na de oorlog werd de dienst wel weer hervat, maar de maatschappij scheen zoveel verlies te hebben geleden, dat ze in 1922 failliet verklaard werd. Twee jaren later is het dubbelspoor teruggebracht tot een enkelspoor. <br>Interessant is dat er momenteel toch weer plannen bestaan om het oude lijntje in ere te herstellen en te activeren. Of het ooit zover zal komen, is afwachten!
[[categorie: Verkeer]]
[[categorie: Verkeer]]
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)