Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Infrastructuur in en om het dorp

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 13: Regel 13:
== '''Tramwegmaatschappij de Meijerij''' ==
== '''Tramwegmaatschappij de Meijerij''' ==


Wat te denken van de nieuwe mogelijkheden die de stoomtram eind 19e eeuw bood. Een nieuwe vorm van ontsluiting van de dorpen tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Al in 1881 is men begonnen met onderhandelingen over de aanleg van een tramrails vanaf Sint-Oedenrode naar Schijndel en Sint Michielsgestel. Diverse tramwegmaatschappijen schijnen zich aanvankelijk aangeboden te hebben, maar trokken zich even hard weer terug. Uiteindelijk is het werk aan de tramwegmaatschappij De Meijerij gegund. In ijltempo moet de rails gelegd zijn want op 22 juni 1899 ontving het Schijndelse gemeentebestuur al een uitnodiging van de heer W.B. Kroon, de directeur van de maatschappij, om bij de plechtige opening van de [[tram]]lijn aanwezig te zijn. In ruil voor het mogen kappen van bomen aan de [[Boschweg]] is toen bedongen dat Schijndel voor haar reizigers dan minimaal 4 à 5 tramhaltes zou krijgen. Het bijtanken van water gebeurde bij de [[Dorpspomp|gemeentepomp]] op de hoek van de [[Pompstraat]], waarna hij doortufte naar het [[tramstation]] bij [[Dans- en feestzaal Van Veghel|café Van Veghel]] op de hoek van [[Hoofdstraat]] en [[Kloosterstraat]], tegenover het [[Nederlands Hervormde Kerk]]je. Terwijl de [[tram]] al jaren reed, is een plan ontwikkeld voor een busdienst door autobusonderneming Cito uit ’s-Hertogenbosch met een rechtstreekse verbinding op Eindhoven. Dit is uiteindelijk geen succes geworden. Twee jaren later is daarvoor zelfs de vergunning ingetrokken. De tram is blijven rijden tot ca. 1936. Vanaf die tijd zijn er alsnog bussen gaan rijden van de BBA en zijn de oude tramrails uit het straatbeeld verdwenen.
Wat te denken van de nieuwe mogelijkheden die de stoomtram eind 19e eeuw bood. Een nieuwe vorm van ontsluiting van de dorpen tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Al in 1881 is men begonnen met onderhandelingen over de aanleg van een tramrails vanaf Sint-Oedenrode naar Schijndel en Sint Michielsgestel. Diverse tramwegmaatschappijen schijnen zich aanvankelijk aangeboden te hebben, maar trokken zich even hard weer terug. Uiteindelijk is het werk aan de tramwegmaatschappij De Meijerij gegund. In ijltempo moet de rails gelegd zijn want op 22 juni 1899 ontving het Schijndelse gemeentebestuur al een uitnodiging van de heer W.B. Kroon, de directeur van de maatschappij, om bij de plechtige opening van de [[tram]]lijn aanwezig te zijn. In ruil voor het mogen kappen van bomen aan de [[Boschweg]] is toen bedongen dat Schijndel voor haar reizigers dan minimaal 4 à 5 tramhaltes zou krijgen. Het bijtanken van water gebeurde bij de gemeentepomp op de hoek van de [[Pompstraat]], waarna hij doortufte naar het [[tramstation]] bij café Van Veghel op de hoek van [[Hoofdstraat]] en [[Kloosterstraat]], tegenover het [[Nederlands Hervormde Kerk]]je. Terwijl de [[tram]] al jaren reed, is een plan ontwikkeld voor een busdienst door autobusonderneming Cito uit ’s-Hertogenbosch met een rechtstreekse verbinding op Eindhoven. Dit is uiteindelijk geen succes geworden. Twee jaren later is daarvoor zelfs de vergunning ingetrokken. De tram is blijven rijden tot ca. 1936. Vanaf die tijd zijn er alsnog bussen gaan rijden van de BBA en zijn de oude tramrails uit het straatbeeld verdwenen.


== '''Station aan het Duits Lijntje''' ==  
== '''Station aan het Duits Lijntje''' ==  
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)