Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Ignatius Theodorus Welvaarts (1840 - 1892)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
== '''Ignatius Theodorus Welvaarts''' ==
| naam          = Ignatius Theodorus Welvaarts
| foto          =
| tekst          =
| volledige naam = Ignatius Theodorus Welvaarts
| roepnaam      =
| geboorteplaats = Schijndel
| geboortedatum  = 20 juni 1840
| doopdatum      =
| overl.plaats  = Postel (België)
| overl.datum    = 13 december 1892
| partner(s)    =
| beroep(en)    = pater
historicus
| bidprentje    =
| gedachtenisprent =
}}
== '''Ignatius Theodorus Welvaarts<ref>Heemblad Rond die Cluse 21e jaargang nummer 2 bladzijden 4 tot en met 10</ref>''' ==
     
     
=== '''De familie Welvaarts''' ===
== '''De familie Welvaarts''' ==
Een van de serie geboorteakten uit 1840 luidt als volgt: “In het jaar duizend acht honderd veertig, den twee en twintigsten dag der maand junij is voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente van Schijndel, provincie Noord Brabant, verschenen Jan Welvaarts, van beroep landbouwer, oud dertig jaren, wonende te Schijndel, welke in tegenwoordigheid van twee getuigen als van Arnoldus Steenbakkers van beroep landbouwer oud acht en dertig jaren en Kornelis Kemps van beroep landbouwer oud veertig jaren, beide wonende binnen deze gemeente, ons heeft verklaard dat Maria Anna Eijmberts zijn huisvrouw oud acht en dertig jaren, van beroep landbouwster, wonende te Schijndel, bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht geboren op zaterdag den twintigsten der maand junij een duizend acht honderd en veertig om zeven ure des avonds, welk kind zal genaamd worden Theodorus, van welke verklaring wij de tegenwoordige Akte hebben opgemaakt, die, na voorlezing, is geteekend door ons en de vader, de getuigen verklaard hebbende niet te kunnen schrijven, noch teekenen”- de akte is ondertekend door Jan Welvaarts en De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand voornoemd [[Lambertus van Doorn (1786 - 1873)|L. van Doorn]]”. Theodorus had nog een broer en een zus nl. Christianus Welvaarts geboren op 9 februari 1842, gehuwd met Francien Timmermans te Schijndel en aldaar overleden op 19 december 1921 die destijds onderprefect was van de [[Heilige Familie]] in de Sint [[Servatiusparochie centrum]] te Schijndel en Maria, geboren op 6 oktober 1844 te Schijndel, die aldaar huwde op 15 november 1889 met Theodorus van de Laar, timmerman en tevens koster te Liempde waar hij woonde Kerkstraat 2 en aldaar is overleden op 25 januari 1901.  
Een van de serie geboorteakten uit 1840 luidt als volgt: “In het jaar duizend acht honderd veertig, den twee en twintigsten dag der maand junij is voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente van Schijndel, provincie Noord Brabant, verschenen Jan Welvaarts, van beroep landbouwer, oud dertig jaren, wonende te Schijndel, welke in tegenwoordigheid van twee getuigen als van Arnoldus Steenbakkers van beroep landbouwer oud acht en dertig jaren en Kornelis Kemps van beroep landbouwer oud veertig jaren, beide wonende binnen deze gemeente, ons heeft verklaard dat Maria Anna Eijmberts zijn huisvrouw oud acht en dertig jaren, van beroep landbouwster, wonende te Schijndel, bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht geboren op zaterdag den twintigsten der maand junij een duizend acht honderd en veertig om zeven ure des avonds, welk kind zal genaamd worden Theodorus, van welke verklaring wij de tegenwoordige Akte hebben opgemaakt, die, na voorlezing, is geteekend door ons en de vader, de getuigen verklaard hebbende niet te kunnen schrijven, noch teekenen”- de akte is ondertekend door Jan Welvaarts en De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand voornoemd L. van Doorn”.Theodorus had nog een broer en een zus nl. Christianus Welvaarts geboren op 9 februari 1842, gehuwd met Francien Timmermans te Schijndel en aldaar overleden op 19 december 1921 die destijds onderprefect was van de H.Familie in de [[Sint Servatiusparochie]] te Schijndel en Maria, geboren op 6 oktober 1844 te Schijndel, die aldaar huwde op 15 november 1889 met Theodorus van de Laar, timmerman en tevens koster te Liempde waar hij woonde Kerkstraat 2 en aldaar is overleden op 25 januari 1901.  


Over de jeugdjaren van deze drie kinderen is verder niet zo heel veel bekend. Theodorus volgde natuurlijk de lagere school in zijn geboortedorp en ging op 12-jarige leeftijd naar het seminarie te Sint Michielsgestel en beëindigde zijn humaniorastudies in 1859 aan het gymnasium te Gemert. Vervolgens heeft hij ook nog gestudeerd bij de Jezuïeten in Ravenstein. Vermoed wordt wel dat de invloed van de Norbertijnen uit Heeswijk, die diensten verrichten in de Schijndelse [[Servatiuskerk]], een sterke rol heeft gespeeld bij de uiteindelijke levenskeuze van de intelligente Theodorus, als oudste zoon van het gezin. Het was destijds haast een traditie dat minstens iemand uit een oerdegelijk katholiek gezin naar het seminarie zou gaan of zou kiezen voor een leven als kloosterling. Hij zou een vooraanstaand regulier kanunnik worden in zijn orde.
Over de jeugdjaren van deze drie kinderen is verder niet zo heel veel bekend. Theodorus volgde natuurlijk de lagere school in zijn geboortedorp en ging op 12-jarige leeftijd naar het seminarie te Sint Michielsgestel en beëindigde zijn humaniorastudies in 1859 aan het gymnasium te Gemert. Vervolgens heeft hij ook nog gestudeerd bij de Jezuïeten in Ravenstein. Vermoed wordt wel dat de invloed van de Norbertijnen uit Heeswijk, die diensten verrichten in de Schijndelse [[Servatiuskerk]], een sterke rol heeft gespeeld bij de uiteindelijke levenskeuze van de intelligente Theodorus, als oudste zoon van het gezin. Het was destijds haast een traditie dat minstens iemand uit een oerdegelijk katholiek gezin naar het seminarie zou gaan of zou kiezen voor een leven als kloosterling. Hij zou een vooraanstaand regulier kanunnik worden in zijn orde.  


=== '''Een stukje historie over de Norbertijnen''' ===
== '''Een stukje historie over de Norbertijnen''' ==
De stichter van de Norbertijnen is een zekere Norbertus een zoon van Heribert de Heer van Gennep. Norbertus werd later kanunnik te Xanten in Duitsland en volgens bronnen vertoefde hij vaak aan het hof van keizer Hendrik V die hij in 1111 vergezelde op zijn tocht naar Rome. Bekend is dat hij zich rond 1115 enige jaren heeft teruggetrokken in de stilte en de eenzaamheid van de Benedictijnerabdij in Siegburg. In die periode van bezinning kwam er een ommekeer in zijn leven, hij ontving op een bepaald moment zijn priesterwijding en keerde terug naar Xanten waar hij probeerde zijn medekanunniken op te roepen tot een passender levenswijze, een strengere manier van leven. Die hervormingspoging liep echter op een mislukking uit. Op de rijksdag van Spiers in 1126 aanvaardde hij de functie van aartsbisschop van Maagdenburg. Voor die tijd echter had hij in 1121 als Norbert van Xanten de Orde van Premontré in Frankrijk gesticht ofwel de Ordo Premonstratensis, vandaar dat heden ten dage de Norbertijnen ook wel Premonstratenzers worden genoemd of kortweg Witheren, zoals wij ze kennen vanuit hun abdij van Heeswijk. In de beginfase was er nog sprake of men de richting in zou gaan van de kluizenaarsstichtingen of aansluiting zou zoeken bij de monniken van Citeaux [de latere trappisten of cisterciënzers], maar uiteindelijk koos Norbertus voor een levensvorm waarbij zijn volgelingen kanunniken zouden blijven, die zich zouden gaan toeleggen op een apostolisch leven naar het voorbeeld van de eerste christengemeenten. Hun leidraad werd de Regel van Sint Augustinus. Toch heeft men de strenge levenswijze niet in z’n geheel gehandhaafd.  
De stichter van de Norbertijnen is een zekere Norbertus een zoon van Heribert de Heer van Gennep. Norbertus werd later kanunnik te Xanten in Duitsland en volgens bronnen vertoefde hij vaak aan het hof van keizer Hendrik V die hij in 1111 vergezelde op zijn tocht naar Rome. Bekend is dat hij zich rond 1115 enige jaren heeft teruggetrokken in de stilte en de eenzaamheid van de Benedictijnerabdij in Siegburg. In die periode van bezinning kwam er een ommekeer in zijn leven, hij ontving op een bepaald moment zijn priesterwijding en keerde terug naar Xanten waar hij probeerde zijn medekanunniken op te roepen tot een passender levenswijze, een strengere manier van leven. Die hervormingspoging liep echter op een mislukking uit. Op de rijksdag van Spiers in 1126 aanvaardde hij de functie van aartsbisschop van Maagdenburg. Voor die tijd echter had hij in 1121 als Norbert van Xanten de Orde van Premontré in Frankrijk gesticht ofwel de Ordo Premonstratensis, vandaar dat heden ten dage de Norbertijnen ook wel Premonstratenzers worden genoemd of kortweg Witheren, zoals wij ze kennen vanuit hun abdij van Heeswijk. In de beginfase was er nog sprake of men de richting in zou gaan van de kluizenaarsstichtingen of aansluiting zou zoeken bij de monniken van Citeaux [de latere trappisten of cisterciënzers], maar uiteindelijk koos Norbertus voor een levensvorm waarbij zijn volgelingen kanunniken zouden blijven, die zich zouden gaan toeleggen op een apostolisch leven naar het voorbeeld van de eerste christengemeenten. Hun leidraad werd de Regel van Sint Augustinus. Toch heeft men de strenge levenswijze niet in z’n geheel gehandhaafd.  


Regel 32: Regel 15:
Naast de mannelijke religieuzen kennen we ook een orde van Norbertinessen, de vrouwelijke tak van Premontré, de kanunnikessen. Aanvankelijk leefden zij binnen de omheining van een mannenabdij en volgden de koordienst van de kanunniken, maar verbleven verder in een zorgvuldig afgesloten ruimte waar zij huishoudelijk werk verrichtten ten behoeve van de abdij. Vanaf 1140 werd deze vorm van ‘dubbelkloosters’ opgeheven en trokken de Norbertinessen zich terug in een eigen kloostergebouw en leidden er een overwegend beschouwend of contemplatief leven en verzorgden hun eigen koorofficie, alles ook gebaseerd op de regel van de H. Augustinus. Het dichtst bij ons in de buurt is het klooster Catharinadal in Oosterhout in de Baronie van Breda.       
Naast de mannelijke religieuzen kennen we ook een orde van Norbertinessen, de vrouwelijke tak van Premontré, de kanunnikessen. Aanvankelijk leefden zij binnen de omheining van een mannenabdij en volgden de koordienst van de kanunniken, maar verbleven verder in een zorgvuldig afgesloten ruimte waar zij huishoudelijk werk verrichtten ten behoeve van de abdij. Vanaf 1140 werd deze vorm van ‘dubbelkloosters’ opgeheven en trokken de Norbertinessen zich terug in een eigen kloostergebouw en leidden er een overwegend beschouwend of contemplatief leven en verzorgden hun eigen koorofficie, alles ook gebaseerd op de regel van de H. Augustinus. Het dichtst bij ons in de buurt is het klooster Catharinadal in Oosterhout in de Baronie van Breda.       


=== '''Het priorboek''' ===
== '''Het priorboek''' ==
In 1863 zijn de onderstaande persoonsgegevens over Theodorus Welvaarts in het register (priorboek) van de Norbertijnen geregistreerd.
In 1863 zijn de onderstaande persoonsgegevens over Theodorus Welvaarts in het register (priorboek) van de Norbertijnen geregistreerd.
* geboren uit wettige ouders in 1840 op 20 juni te Schijndel
* geboren uit wettige ouders in 1840 op 20 juni te Schijndel
Regel 56: Regel 39:
* 15.07.1886 gekozen tot prior als opvolger Frederic Pironet
* 15.07.1886 gekozen tot prior als opvolger Frederic Pironet
* 06.11.1886 lector van de H.Schrift
* 06.11.1886 lector van de H.Schrift
* 16.10.1889 lector van de filosofie
* Regel in ongenummerde lijst 16.10.1889 lector van de filosofie
   
   
Toen de abt de [laatste] sacramenten had ontvangen werd Ignatius Welvaarts door vicaris-generaal Th. Heylen  
Toen de abt de [laatste] sacramenten had ontvangen werd Ignatius Welvaarts door vicaris-generaal Th. Heylen  
Regel 65: Regel 48:
* 13.12.1892 overleden
* 13.12.1892 overleden


Het moge duidelijk zijn dat kanunnik Welvaarts zich heeft gemanifesteerd als een wetenschapper die alles wat met historie te maken had omhelsde. De invloedssfeer van de abdij Postel in de hele regio van de Belgische en Brabantse Kempen kon hij destilleren uit de rijke archieven van de Postelse abdij en niet te vergeten de ongelooflijk uitgebreide kloosterbibliotheek. Ook zijn vele historische contacten met diverse genootschappen op historisch gebied gaven hem een nog bredere visie op tal van aspecten. In zijn arbeidzaam leven, wat overigens beslist veel te kort is geweest, schreef hij tal van historische werken, vooral gericht op de lokale historie van de plaatsen waar de Norbertijnen actief waren. Als Postel’s archivaris heeft hij de vele oude charters gelezen en vertaald en verrichte baanbrekend werk in de lokale historiografie. Hij ordende het abdij-archief en zijn productie als auteur is verbluffend te noemen.
Het moge duidelijk zijn dat kanunnik Welvaarts zich heeft gemanifesteerd als een wetenschapper die alles wat met historie te maken had omhelsde. De invloedssfeer van de abdij Postel in de hele regio van de Belgische en Brabantse Kempen kon hij destilleren uit de rijke archieven van de Postelse abdij en niet te vergeten de ongelooflijk uitgebreide kloosterbibliotheek. Ook zijn vele historische contacten met diverse genootschappen op historisch gebied gaven hem een nog bredere visie op tal van aspecten. In zijn arbeidzaam leven, wat overigens beslist veel te kort is geweest, schreef hij tal van historische werken, vooral gericht op de lokale historie van de plaatsen waar de Norbertijnen actief waren. Als Postel’s archivaris heeft hij de vele oude charters gelezen en vertaald en verrichte baanbrekend werk in de lokale historiografie. Hij ordende het abdij-archief en zijn productie als auteur is verbluffend te noemen.  


=== '''Nalatenschap in de Schijndelse heemkamer''' ===
== '''Nalatenschap in de Schijndelse heemkamer''' ==
Op de heemkamer treft men een archiefdoos aan met als opschrift ‘Collectie Welvaarts’. De inhoud van die doos illustreert slechts ten dele de productiviteit van ‘onze kanunnik’. Naast de nodige familiefoto’s, zijn destijds de volgende historische werken aan de Heemkunde geschonken.
Op de heemkamer treft men een archiefdoos aan met als opschrift ‘Collectie Welvaarts’. De inhoud van die doos illustreert slechts ten dele de productiviteit van ‘onze kanunnik’. Naast de nodige familiefoto’s, zijn destijds de volgende historische werken aan de Heemkunde geschonken.


* Geschiedenis van de abdij van Postel dl.2 [1879]
* Geschiedenis van de abdij van Postel dl.2 [1879]
* Mengelingen in proza en dicht o.a. [[Sleutjes Spook]] [1886]
* Mengelingen in proza en dicht o.a. [[Sleutjesspook]] [1886]
* Geschiedenis van Bladel en Netersel
* Geschiedenis van Bladel en Netersel
* Sleutjesspook Schijndel [1890]
* Sleutjesspook Schijndel [1890]
Regel 87: Regel 70:




[[Categorie:Pater]]
[[Categorie:Beroepen]]
[[categorie:Historicus]]
[[Categorie:Geschiedenis]]
[[Categorie:Welvaarts|Ignatius Theodorus]]
[[Categorie:Religie]]
{{DEFAULTSORT:Welvaarts}}
[[Categorie:Personen]]
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)