Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Hotel Amicitia

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 43: Regel 43:
Half miljoen schade door felle brand in Schijndel
Half miljoen schade door felle brand in Schijndel


Schijndel, 2 januari 1973 (dinsdag) – Alleen aan het zeer snelle optreden van Schijndels [[Vrijwillige Brandweer|vrijwillige brandweer]] is het te danken dat het centrum van Schijndel zaterdagmorgen (30 december 1972) in alle vroegte ontsnapt is aan een catastrofe. Niettemin heeft de brand in Hotel Amicitia en in de ernaast gelegen slagerij van de heer [[Waltherus Arnoldus Josephus van Rooij (1894 – 1975)|W. van Rooij]] voor een half miljoen gulden schade aangericht. De felle brand werd zaterdagmorgen rond zes uur gemeld door omwonenden van Hotel Amicitia die wakker geworden waren door het hevige geknetter van vlammen. Toen de brandweer exact zeven minuten later met de gloednieuwe brandweerauto de eerste massa’s water in de vuurzee stortte, kon men nog niet vermoeden dat dit snelle handelen een catastrofe zou voorkomen. Want het achterste gedeelte van Hotel Amicitia plus een deel van slagerij Van Rooij was een hel van vuur. De steekvlammen waren zo hoog dat ze op grote afstand te zien waren, terwijl het geknetter ervan tientallen mensen voortijdig uit hun slaap haalde. Hoe de brand is ontstaan is tot op heden nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens leden van de Schijndelse brandweer bevond de brandhaard zich in de jongerensoos van Hotel Amicitia, vóór de brand onder de jongelui alom bekend als Cel 7, rechts achter de grote zaal van Hotel Amicitia gelegen. Door het vele hout kon het vuur zich snel uitbreiden, zelfs zo snel dat ook de rokerij en zouterij van slagerij Van Rooij weldra in een vuurzee veranderde. Met drie hogedruk- en zes lagedrukslangen ging de brandweer de brand te lijf. Commandant [[Johannes Louis Emmaneel (1930 - 2003)|J. Emmaneel]] kon een half uur na de eerste waterstralen het sein “brand meester” geven. Het nablussen duurde tot ruim over elf uur zaterdagmorgen.
Schijndel, 2 jan. – Alleen aan het zeer snelle optreden van Schijndels [[Vrijwillige Brandweer|vrijwillige brandweer]] is het te danken dat het centrum van Schijndel zaterdagmorgen in alle vroegte ontsnapt is aan een catastrofe. Niettemin heeft de brand in Hotel Amicitia en in de ernaast gelegen slagerij van de heer [[Waltherus Arnoldus Josephus van Rooij (1894 – 1975)|W. van Rooij]] voor een half miljoen gulden schade aangericht. De felle brand werd zaterdagmorgen rond zes uur gemeld door omwonenden van Hotel Amicitia die wakker geworden waren door het hevige geknetter van vlammen. Toen de brandweer exact zeven minuten later met de gloednieuwe brandweerauto de eerste massa’s water in de vuurzee stortte, kon men nog niet vermoeden dat dit snelle handelen een catastrofe zou voorkomen. Want het achterste gedeelte van Hotel Amicitia plus een deel van slagerij Van Rooij was een hel van vuur. De steekvlammen waren zo hoog dat ze op grote afstand te zien waren, terwijl het geknetter ervan tientallen mensen voortijdig uit hun slaap haalde. Hoe de brand is ontstaan is tot op heden nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens leden van de Schijndelse brandweer bevond de brandhaard zich in de jongerensoos van Hotel Amicitia, vóór de brand onder de jongelui alom bekend als Cel 7, rechts achter de grote zaal van Hotel Amicitia gelegen. Door het vele hout kon het vuur zich snel uitbreiden, zelfs zo snel dat ook de rokerij en zouterij van slagerij Van Rooij weldra in een vuurzee veranderde. Met drie hogedruk- en zes lagedrukslangen ging de brandweer de brand te lijf. Commandant [[Johannes Louis Emmaneel (1930 - 2003)|J. Emmaneel]] kon een half uur na de eerste waterstralen het sein “brand meester” geven. Het nablussen duurde tot ruim over elf uur zaterdagmorgen.


=== '''Wederopbouw''' ===
=== '''Wederopbouw''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)