Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Het dorpsbestuur in de Gouden Eeuw

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 2: Regel 2:


=== '''Algemeen''' ===  
=== '''Algemeen''' ===  
In de Gouden Eeuw sprak men niet van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Het dorpsbestuur bestond toen uit een schout en 7 schepenen, vandaar de naam “de schepenbank van Schijndel”. Hun archief heet het schepenbankarchief, dat vanaf 1530 redelijk goed bewaard is gebleven. Bij elke belangrijke akte die werd uitgegeven konden ze onder aan de akte hun schependomszegel hangen, waarvan verschillende uitvoeringen bekend zijn.      Drie zegels getekend door oud-burgemeester [[Peter Arnoldus Verhagen (1823 - 1905)|P.A. (Peter) Verhagen]] rond 1880. Het schependomszegel is later vervangen door het bekende gemeentewapen, [[Het Wapen van Schijndel]] als opvolger van de oude schependomszegels met de sabels uit het familiewapen van Van der Leck, de eikenboom en de beeltenis van Sint Servatius, patroon van dorp en parochiekerk.
In de Gouden Eeuw sprak men niet van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Het dorpsbestuur bestond toen uit een schout en 7 schepenen, vandaar de naam “de schepenbank van Schijndel”. Hun archief heet het schepenbankarchief, dat vanaf 1530 redelijk goed bewaard is gebleven. Bij elke belangrijke akte die werd uitgegeven konden ze onder aan de akte hun schependomszegel hangen, waarvan verschillende uitvoeringen bekend zijn.      Drie zegels getekend door oud-burgemeester [[P.A. (Peter) Verhagen]] rond 1880. Het schependomszegel is later vervangen door het bekende gemeentewapen, [[Het Wapen van Schijndel]] als opvolger van de oude schependomszegels met de sabels uit het familiewapen van Van der Leck, de eikenboom en de beeltenis van Sint Servatius, patroon van dorp en parochiekerk.


=== '''Functionarissen binnen de schepenbank''' ===  
=== '''Functionarissen binnen de schepenbank''' ===  
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: