Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Herbergen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 33: Regel 33:
 
==== '''Vergunningen in Schijndel''' ====
 
==== '''Vergunningen in Schijndel''' ====
  
De gemeenteraad had dus op basis van de Drankwet 1881 de bevoegdheid om door middel van een vergunning het maximum aantal inrichtingen, dat alcoholhoudende drank in het klein verkoopt, aan banden te leggen. Tappers van zwak alcoholische dranken (bier en wijn), de zogenaamde [[bierhuizen]], hoefden nog geen vergunning te hebben (daardoor is het aantal van deze lokaliteiten ook niet bekend), maar mochten dus geen sterke drank in het klein (jenever en brandewijn in glaasjes) verkopen. Dit werd echter toch regelmatig gedaan, gezien de uitspraken die er hierover bestaan van het Kantongerecht Veghel.
+
De gemeenteraad had dus op basis van de Drankwet 1881 de bevoegdheid om door middel van een vergunning het maximum aantal inrichtingen, dat alcoholhoudende drank in het klein verkoopt, aan banden te leggen. Tappers van zwak alcoholische dranken (bier en wijn), de zogenaamde bierhuizen, hoefden nog geen vergunning te hebben (daardoor is het aantal van deze lokaliteiten ook niet bekend), maar mochten dus geen sterke drank in het klein (jenever en brandewijn in glaasjes) verkopen. Dit werd echter toch regelmatig gedaan, gezien de uitspraken die er hierover bestaan van het Kantongerecht Veghel.
 
In Schijndel bestond er wel de plicht om een vergunning aan te vragen bij burgemeester en wethouders, maar er werd geen maximum aan het aantal te verlenen vergunningen gesteld.
 
In Schijndel bestond er wel de plicht om een vergunning aan te vragen bij burgemeester en wethouders, maar er werd geen maximum aan het aantal te verlenen vergunningen gesteld.
 
In 1882 werden er in Schijndel 54 vergunningen aangevraagd die ook allemaal verleend werden.
 
In 1882 werden er in Schijndel 54 vergunningen aangevraagd die ook allemaal verleend werden.

Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following CAPTCHA:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: