Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Herberg De Drie Haringen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 26: Regel 26:
| ontwikkelaar  =  
| ontwikkelaar  =  
}}
}}
== '''Herberg "De Drie Haringen"''' ==
=== '''Herberg "De Drie Haringen"''' ===
   
   
Veel Schijndelaren zullen zich deze naam wel herinneren. [[De Drie Haringen]] was een huis met erf dat op de zuid-oosthoek van de [[Heikantstraat]] en de [[Korte Heikantstraat]] stond. Het huis werd omstreeks 1948 aangekocht door de Koninklijke Kousenfabriek [[Jansen de Wit]]. Wegens uitbreiding van deze fabriek werd het pand in 1955 gesloopt. De naamgeving zou er op kunnen wijzen dat het huis/de herberg behoorlijk oud kan zijn.
Veel Schijndelaren zullen zich deze naam wel herinneren. [[De Drie Haringen]] was een huis met erf dat op de zuid-oosthoek van de [[Heikantstraat]] en de [[Korte Heikantstraat]] stond. Het huis werd omstreeks 1948 aangekocht door de Koninklijke Kousenfabriek [[Jansen de Wit]]. Wegens uitbreiding van deze fabriek werd het pand in 1955 gesloopt. De naamgeving zou er op kunnen wijzen dat het huis/de herberg behoorlijk oud kan zijn.
Regel 34: Regel 34:
=== '''De Naam''' ===  
=== '''De Naam''' ===  


Nadat het haringkaken begin l4e eeuw was uitgevonden door Willem Beukelsz van Biervliet, werd haring volksvoedsel. Haring eten werd zo populair, dat veel herbergen het woord haring in hun naam gingen gebruiken. Het getal drie wordt nog steeds mythisch gebruikt. Denk maar eens aan namen als "De Drie Linden", "Drie Hoefijzers", "De Drie Zwaantjes". En wat te denken van: drie maal hiep hiep hiep hoera, ik tel tot drie en dan ..., de heilige drieëenheid. Het getal drie speelt een zeer grote rol in ons leven. Drie stelt het getal van de volmaaktheid voor, drie is ook het getal dat evenwicht betekent.<br>
Nadat het haringkaken begin l4e eeuw was uitgevonden door Willem Beukelsz van Biervliet, werd haring volksvoedsel. Haring eten werd zo populair, dat veel herbergen het woord haring in hun naam gingen gebruiken. Het getal drie wordt nog steeds mythisch gebruikt. Denk maar eens aan namen als "De Drie Linden", "Drie Hoefijzers", "[[De Drie Zwaantjes]]". En wat te denken van: drie maal hiep hiep hiep hoera, ik tel tot drie en dan ..., de heilige drieëenheid. Het getal drie speelt een zeer grote rol in ons leven. Drie stelt het getal van de volmaaktheid voor, drie is ook het getal dat evenwicht betekent.<br>


=== '''De Herberg''' ===
=== '''De Herberg''' ===
Regel 54: Regel 54:
De Drie Haringen was ook het 25e clamp bij de verdeling van de Leuvense tiende van 1779:  
De Drie Haringen was ook het 25e clamp bij de verdeling van de Leuvense tiende van 1779:  


"Begint aan ‘t Hekken van de drie Haringen, zoo voorts neffens  het Huisje van Martinus van den Berg, bewoond wordende bij Johannis van der Stappen, zoo voorts door de Weg lopende na het Weybosch tot aan en om de hoek van 't Land van Geert Geling Gevers, zoo voorts tot aan en om den hoek van ”t Land van Jan Peters van der Spank, tot aan 't Veldhekken by ‘t Weybosch, zoo om den hoek van het Land van Johannis Willems van Kessel, van daar tot by, en om het Hoefke van Heer van Blaartlum, over de Plyn tot aan en om den hoek van de Erve van Jan Timmermans, tot aan en om den anderen hoek van de Erve Anthony van Grinsven, tot aan de Hekken van de Drie Haringen voorschreven".
"Begint aan ‘t Hekken van de drie Haringen, zoo voorts neffens  het Huisje van Martinus van den Berg, bewoond wordende bij Johannis van der stappen, zoo voorts door de Weg lopende na het  
 
Weybosch tot aan en om de hoek van 't Land van Geert Geling Gevers, zoo voorts tot aan en om den hoek van ”t Land van Jan Peters van der Spank, tot aan 't Veldhekken by ‘t Weybosch, zoo om den hoek van het Land van Johannis Willems van Kessel, van daar tot by, en om het Hoefke van Heer van Blaartlum, over de Plyn tot aan en om den hoek van de Erve van Ian Timmermans, tot aan en om den anderen hoek van de Erve Anthony van Grinsven, tot aan de Hekken van de Drie Haringen voorschreven".  


=== '''Uitleg Landtoll''' ===
=== '''Uitleg Landtoll''' ===


Na 1629 werd er een nieuwe tol geheven, dat werd "den grooten Brabantse  Swijgende  Landtol ". Voor 1629 werd tol geheven op goederen die door vreemde kooplui in Brabant werden ingevoerd en goederen die door Brabantse kooplui buiten Brabant werden verkocht. Na 1629 werd alle koopwaar die men buiten het eigen dorp verkocht met deze nieuwe tol belast, dit tot groot ongenoegen van de Brabantse handelaren en kooplui.
Na 1629 werd er een nieuwe tol geheven, dat werd "den grooten Brabantse  Swijgende  Landtol ". Voor 1629 werd tol geheven op goederen die door vreemde koopluí in Brabant werden ingevoerd en goederen die door Brabantse kooplui buiten Brabant werden verkocht. Na 1629 werd alle koopwaar die men buiten het eigen dorp verkocht met deze nieuwe tol belast, dit tot groot ongenoegen van de Brabantse handelaren en koopluí.


[[Categorie:Cafe/ Herberg]]
[[Categorie:Gebouwen]]
[[Categorie:Herberg]]
[[Categorie:Herberg]]
[[Categorie:Heikantstraat|Heikantstraat 00]]
[[Categorie:Heikantstraat 00]]
{{DEFAULTSORT:Haringen}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)