Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Gezondheidskolonie te Eersel

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 10: Regel 10:
=== '''De dagindeling.''' ===
=== '''De dagindeling.''' ===
   
   
Opstaan 06.30 aankleden en wassen, 07.45 tijd voor de kindermis, 08.30 ontbijt met als vast onderdeel een bord pap (belangrijk voor gewichtstoename). Na het ontbijt gingen de groepen wandelen of spelen in de bossen. Om  11.30 werd er gezamenlijk warm gegeten. Na het eten mochten de kinderen weer spelen op de speelplaats. Van 12.30 tot 13.45 middagrust. Om 13.45 een beker melk en een sneetje brood. Rond 14.00  werd de post uitgedeeld. Voor veel kinderen was zes weken van huis een erg lange periode. Voor kinderen uit arme verpauperde wijken was het echter vaak een echte vakantie. Om 14.30 wandelen. De kinderen speelden veel in de bossen maar ook op de speelwei waar draaimolens stonden en waar ook een voetbalveld was. Er was zelfs een klein zwembad waarin pootje gebaad kon worden. Rond 17.00 waren de groepen weer terug waarna ze zich weer konden wassen. (Douchen alleen mogelijk op maandag- en vrijdagmorgen). 17.30 het rozenhoedje, wat gezamenlijk gebeden werd in de kapel. Voor veel kinderen was dat niet zo eenvoudig. Een rozenkrans (of rozenhoedje) bestaat uit vijf tientjes en zes onze vaders. Elk tientje bestaat uit tien weesgegroeten. Na het avondeten (weer een bord pap en belegd brood) gingen de kinderen tot 19.00 buiten spelen. Bij regen of koud weer naar de speelzaal voor spelletjes of lezen. 19.00 bedtijd voor de jongsten.  
Opstaan 06.30 aankleden en wasser, 07.45 tijd voor de kindermis, 08.30 ontbijt met als vast onderdeel een bord pap (belangrijk voor gewichtstoename). Na het ontbijt gingen de groepen wandelen of spelen in de bossen. Om  11.30 werd er gezamenlijk warm gegeten. Na het eten mochten de kinderen weer spelen op de speelplaats. Van 12.30 tot 13.45 middagrust. Om 13.45 een beker melk en een sneetje brood. Rond 14.00  werd de post uitgedeeld. Voor veel kinderen was zes weken van huis een erg lange periode. Voor kinderen uit arme verpauperde wijken was het echter vaak een echte vakantie. Om 14.30 wandelen. De kinderen speelden veel in de bossen maar ook op de speelwei waar draaimolens stonden en waar ook een voetbalveld was. Er was zelfs een klein zwembad waarin pootje gebaad kon worden. Rond 17.00 waren de groepen weer terug waarna ze zich weer konden wassen. (Douchen alleen mogelijk op maandag- en vrijdagmorgen). 17.30 het rozenhoedje, wat gezamenlijk gebeden werd in de kapel. Voor veel kinderen was dat niet zo eenvoudig. Een rozenkrans (of rozenhoedje) bestaat uit vijf tientjes en zes onze vaders. Elk tientje bestaat uit tien weesgegroeten. Na het avondeten (weer een bord pap en belegd brood) gingen de kinderen tot 19.00 buiten spelen. Bij regen of koud weer naar de speelzaal voor spelletjes of lezen. 19.00 bedtijd voor de jongsten.  


In de zes weken dat de kinderen hier verbleven probeerden de zusters altijd een feestje te organiseren. Enkele hoogtepunten waren: voordragen van toneelstukjes, verkleedpartijen en voetballen voor de jongens.
In de zes weken dat de kinderen hier verbleven probeerden de zusters altijd een feestje te organiseren. Enkele hoogtepunten waren: voordragen van toneelstukjes, verkleedpartijen en voetballen voor de jongens.
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: