Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Gerechtszaak anno 1903

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 10: Regel 10:
* '''Het is een ieder verboden in een bakkeet of in een schop in dewelke gelegenheid tot broodbakken bestaat, vuur te ontsteken en/of daarin vuurvattende stoffen en/of ontvlambare''' '''materialen voorradig te hebben. Deze verbodsbepaling geldt niet ten aanzien van die boerenbedoeningen, wier schop of bakkeet op ten minste eenhonderd meter van het hoofdgebouw verwijderd staat'''.<br>
* '''Het is een ieder verboden in een bakkeet of in een schop in dewelke gelegenheid tot broodbakken bestaat, vuur te ontsteken en/of daarin vuurvattende stoffen en/of ontvlambare''' '''materialen voorradig te hebben. Deze verbodsbepaling geldt niet ten aanzien van die boerenbedoeningen, wier schop of bakkeet op ten minste eenhonderd meter van het hoofdgebouw verwijderd staat'''.<br>


Maar wie, wie in ´s hemelsnaam, had zijn schop honderd meter of meer van huis staan? Natuurlijk niemand, zodat de verordening iedere boer trof, zonder uitzondering. <br>Zelfs de [[Veldwachters|veldwachter]], die tot taak kreeg de tekst van de verordening aan de belanghebbenden persoonlijk te overhandigen en mondeling toe te lichten, kon de boeren geen oplossing aan de hand doen. <br>Er ontstond een onrust, die de regelmaat waarin het Hermalen sinds mensenheugenis leefde en werkte, plotseling en ongewoon kwam ontwrichten en verstoren. De mannen van het Hermalen kwamen bij afspraak bijeen in het café van Narus Vleuten, de reepmaker, kruidenier en herbergier. Harde woorden vielen aan het adres van Burgemeester [[Hendricus Lambertus Manders (1853 - 1919)|H.L. Manders]] en Wethouders, die met zo´n lamlendig voorstel voor de dag hadden durven komen. En even harde verwijten werden gericht tot de leden van de gemeenteraad, de jaknikkers. Niet lang hebben de mannen hoeven te vergaderen om ´t er over eens te worden, dat niemand zich iets van de verordening zou aantrekken en dat dus iedere boer in het Hermalen op de oude voet zou doorgaan zijn eigen brood te bakken in zijn eigen schop, verordening of geen verordening. <br>En zo gebeurde het dat de zaterdag daarop al de gemeenteverordening massaal werd overtreden. Het bleef zonder gevolgen, en het zou misschien goed zijn blijven gaan, als niet bij Jan van der Heijden op het Sleutjeshof op ´n bakdag een begin van brand was ontstaan in de schop.<br> Hoe het nieuws buiten het Hermalen is geraakt, wist niemand, maar ´s anderendaags tussen licht en donker kreeg Jan de veldwachter over de vloer. Naderhand werd verteld, dat de veldwachter ´t bij een waarschuwing had gelaten; maar hij stapte dan ook op met ´n flinke schaal zult. En ´t zeggen is altijd geweest, dat Sien van Roosmalen (Jan z´n vrouw) de veldwachter nog ´n korfke met bloedperen heeft toegestopt. <br>Maar voor Gerrit Voets pakte de zaak anders uit! Het was woensdag voor Kerstmis, die in dat jaar op vrijdag viel. Daarom was de wekelijkse bakdag naar woensdag verzet. De veldwachter was op weg naar Jan van der Heijden om het lege zultschaaltje terug te brengen toen ie de schoorsteen van de schop van Gerrit Voets in de gaten kreeg; rook en nog eens rook. De veldwachter er op af! Hij gooide de deur van het schop open, maar niemand van de Voetsen te zien, wel trof ie Driekske Gooiers bij de gloeiend hete oven.
Maar wie, wie in ´s hemelsnaam, had zijn schop honderd meter of meer van huis staan? Natuurlijk niemand, zodat de verordening iedere boer trof, zonder uitzondering. <br>Zelfs de veldwachter, die tot taak kreeg de tekst van de verordening aan de belanghebbenden persoonlijk te overhandigen en mondeling toe te lichten, kon de boeren geen oplossing aan de hand doen. <br>Er ontstond een onrust, die de regelmaat waarin het Hermalen sinds mensenheugenis leefde en werkte, plotseling en ongewoon kwam ontwrichten en verstoren. De mannen van het Hermalen kwamen bij afspraak bijeen in het café van Narus Vleuten, de reepmaker, kruidenier en herbergier. Harde woorden vielen aan het adres van Burgemeester [[Hendricus Lambertus Manders (1853 - 1919)|H.L. Manders]] en Wethouders, die met zo´n lamlendig voorstel voor de dag hadden durven komen. En even harde verwijten werden gericht tot de leden van de gemeenteraad, de jaknikkers. Niet lang hebben de mannen hoeven te vergaderen om ´t er over eens te worden, dat niemand zich iets van de verordening zou aantrekken en dat dus iedere boer in het Hermalen op de oude voet zou doorgaan zijn eigen brood te bakken in zijn eigen schop, verordening of geen verordening. <br>En zo gebeurde het dat de zaterdag daarop al de gemeenteverordening massaal werd overtreden. Het bleef zonder gevolgen, en het zou misschien goed zijn blijven gaan, als niet bij Jan van der Heijden op het Sleutjeshof op ´n bakdag een begin van brand was ontstaan in de schop.<br> Hoe het nieuws buiten het Hermalen is geraakt, wist niemand, maar ´s anderendaags tussen licht en donker kreeg Jan de veldwachter over de vloer. Naderhand werd verteld, dat de veldwachter ´t bij een waarschuwing had gelaten; maar hij stapte dan ook op met ´n flinke schaal zult. En ´t zeggen is altijd geweest, dat Sien van Roosmalen (Jan z´n vrouw) de veldwachter nog ´n korfke met bloedperen heeft toegestopt. <br>Maar voor Gerrit Voets pakte de zaak anders uit! Het was woensdag voor Kerstmis, die in dat jaar op vrijdag viel. Daarom was de wekelijkse bakdag naar woensdag verzet. De veldwachter was op weg naar Jan van der Heijden om het lege zultschaaltje terug te brengen toen ie de schoorsteen van de schop van Gerrit Voets in de gaten kreeg; rook en nog eens rook. De veldwachter er op af! Hij gooide de deur van het schop open, maar niemand van de Voetsen te zien, wel trof ie Driekske Gooiers bij de gloeiend hete oven.


::"Is Gerrit Voets thuis?"<br>
::"Is Gerrit Voets thuis?"<br>
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: