Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Garage van Heeswijk

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Garage van Heeswijk. [1][bewerken | brontekst bewerken]

garage Sjef van Heeswijk Voor meer details klik hier.

Rond 1920 had Sjef van Heeswijk een zaak waar je goud, zilver, klokken, motorrijwielen, rijwielen en naaimachines kon kopen en auto's kon huren.
"De garage: in de twintiger jaren toen de sporen van de eerste wereldoorlog waren uitgewist, scheen de tijd emotieloos te verlopen. Sommige tijdgenoten legden alle beschouwingen naast zich neer en zagen iedere dag, waar zij vroeg of laat aan begonnen, als een uitdaging om hun humor te testen, hun grappen en streken te lanceren, om in ieder geval een aanslag te plegen op de lachspieren, dan wel op het inkasseringsvermogen van hun omstaanders. Eén van hen, de koploper van deze "poel van jolijt" was Jos of te wel Sjef van Heeswijk, bijgenaamd het Fordje.
In deze periode was het hem gelukt, zonder verlies van enige energie, want dat was hem totaal vreemd, een garage te stichten. Deze bestond uit een zaakwaarnemer, een monteur, een taxichauffeur, een benzinepompbediende en een boekhouder, maar dan al deze figuren tesamengepakt in het korpulente lijf van Sjef.
Vooral toen het bedrijf, naar eer en geweten "Garage van Heeswijk" genaamd (Hoofdstraat 86), de beschikking kreeg over een aan de muur bevestigde telefoon, kon Sjef zijn intensieve geest laten gelden door zijn imitatietalent aan te spreken, om zo de buitenstaander te laten denken, dat men met een uiterst geoliede en puik georganiseerde firma onderhandelde.
Zo'n type was Sjef. Een wat te veel in de breedte gegroeide veertiger, klein van gestalte, met een opvallend bol kopje met daarin twee glinsteroogjes die altijd twinkelden en slechts een wat treurige indruk achterlieten als het hem langer dan twee uur aan een alcoholische opkikker ontbrak, hetgeen vanzelfsprekend zelden of nooit voorkwam."
De zaak werd met ingang van 1 september 1952 opgeheven. De registratie hiervan in het handelsregister van de kamer van koophandel en fabrieken vond plaats op 16 oktober 1952. De eerste inschrijving vond plaats op 16 juni 1921.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. “Sjef,aangenaam” 1987