Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Den Berg

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 21 jan 2023 om 13:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buurtschap "Den Berg"[bewerken | brontekst bewerken]

In het Wijbosch bij de grens met Sint Oedenrode was er de buurtschap “De Berg”. Voor de grensbewoners was het gemakkelijk om zich aan de plaatselijke gezagshandhavers te onttrekken. Men kon simpelweg de scheidslijn oversteken, zodat veldwachters het nakijken hadden. Buiten hun gemeentegrenzen hadden de veldwachters immers geen bevoegdheid.
Wat betreft de bewoners van De Berg was het zo dat die bij veel mensen in het “dûrp” niet al te goed bekend stonden. “Scharrelaars, rommelaars, schooiers…” zo werd er wel over hen gesproken. Het kwam nogal eens voor dat zij verdacht werden. Voor ogen moet worden gehouden, dat er misschien wel al te gemakkelijk met een beschuldigende vinger in een bepaalde richting werd gewezen. De mensen van Den Berg hadden het niet breed. Hun huizen waren vaak niet veel meer dan krotten. Velen hadden geen vast werk. Men deed er van alles aan om wat te verdienen.
Een bekend iemand van De Berg was “Toon Drieduim” (Merkx). Deze verdiende zijn kost door vee naar de veemarkt in Den Bosch te drijven en door als ijzerboer bij de mensen langs de deur te gaan.
Andere bekende personen waren de “kaûwe” (Havinga). Hij had die bijnaam omdat Louis Havinga indertijd met een soldeerbout langs de huizen ging om olielampen, zinken emmers e.d. te repareren. Hij was als het ware een “kaûwe” smid.
Jèntje de Vetsmelter, die in een oude treinwagon woonde, kocht jonge bokken op en slachtte die.
Mie de Klapekster verdiende wat bij door koeien te voet van de Bossche Markt naar het slachthuis van Geerkens te leiden.
Halfmôi bracht wit zand op bestelling bij de mensen thuis.