Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bestand:P00102.07.jpeg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

P00102.07.jpeg(400 × 267 pixels, bestandsgrootte: 46 kB, MIME-type: image/jpeg)

De Sint Servatiuskerk in het centrum aan de Markt. Detail hoofdaltaar (1858, P. Cuypers, Roermond voor fl. 5.500, -) In de middelste toren het tabernakel en de expositietroon met het kruis en de twee engelen ernaast. In de zijtorens zijn de vier evangelisten verwerkt. Op de linkertoren zijn het de bronzen beelden van Matheus, met in het voetstuk als symbool een gevleugelde jongeman en Marcus met zijn symbool, de leeuw. Op de rechtse toren de bronzen beelden van Lukas, met symbool een rund en Johannes, met zijn symbool, de adelaar. In 1906 zijn deze geciseleerde beelden aangeschaft. De twee lagere zijtorens staan geheel in het teken van het lijden van Christus: engelen met martelwerktuigen zoals geselkolom, stok, kruis en doornenkroon. Boven in het midden het Calvaribergkruis met Maria en Johannes. Links ervan het tafereel van het Laatste Avondmaal en rechts het offer van Isaak. De inscriptie op het hoogaltaar heeft te maken met een soort privilege dat aan dat altaar is verleend. Het komt op veel hoogaltaren voor. Het heeft voornamelijk te maken met de misintenties die opgedragen konden worden met het offer van Christus. “Altare privilegiatum quotidianum perpetuum”. Bij benadering als volgt vertaald: “Een uitverkoren altaar; dit is dagelijks en blijft voor altijd duren”.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie8 jan 2024 18:15Miniatuurafbeelding voor de versie van 8 jan 2024 18:15400 × 267 (46 kB)Skinle (overleg | bijdragen)St Servatiuskerk; interieur St Servatius kerk. Detail hoofdaltaar (1858, P. Cuypers, Roermond voor fl. 5.500, -) In de middelste toren het tabernakel en de expositietroon met het kruis en de twee engelen ernaast. In de zijtorens zijn de vier evangelisten verwerkt. Op de linkertoren zijn het de bronzen beelden van Matheus, met in het voetstuk als symbool een gevleugelde jongeman en Marcus met zijn symbool, de leeuw. Op de rechtse toren de bronzen beelden van Lukas, met symbool een rund en Joh...

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata