Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antoon van de Langenberg (1897 - 1972)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antoon van de Langenberg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antoon van de Langenberg
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 15 januari 1897
Overl.plaats Boxtel
Overl.datum 9 maart 1972
Partner(s) Theodora Maria (Dora) van Erp
Beroep(en) voerman

kastelein

Bidprentje Antoon van de Langenberg (1897 - 1972).jpg

Theodora Maria van Erp (1898 - 1991).jpg

Antoon van de Langenberg (1897 - 1972)[bewerken | brontekst bewerken]

Antoon van de Langenberg werd geboren op 15 januari 1897 in Schijndel (Broekstraat), zoon van Hendrikus van de Langenberg geboren in Schijndel (1866 – 1941) van beroep klompenmaker en Johanna van de Langenberg geboren in Schijndel (1868 – 1953), als zesde kind in een gezin met dertien kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Antoon, van beroep voerman/ kastelein, overleed op 9 maart 1972 in Boxtel.

Antoon van de Langenberg trouwde op 9 juli 1920 in Boxtel met Theodora Maria van Erp.

Theodora Maria (Dora) van Erp werd geboren op 30 maart 1898 in Sint Michielsgestel, dochter van Adrianus van Erp geboren in Sint Michielsgestel (1866 – 1951) van beroep huisschilder en Geertruida van Oploo geboren in Sint Michielsgestel (1867 – 1943), als tweede kind in een gezin met zeven kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Dora overleed op 17 juni 1991 in Boxtel.

Gouden bruiloft Van de Langenberg – van Erp [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdag 17 juli 1970 vierde het echtpaar Ant. v.d. Langenberg en D. van Erp als derde paar dit jaar haar 50-jarig huwelijksfeest. Om 3 uur is er een gezongen H. Mis en daarna een receptie in de Harmoniezaal van 6 tot 7 uur. Om 8 uur serenade door het Koninklijk Erkende Gemonds Fanfarekorps die ook dit gouden paar een passende serenade wil brengen. Bruid en bruidegom zijn in Gemonde geen onbekenden, daar zij jaren achtereen een café exploiteerden terwijl verschillende van hun zonen actief lid zijn en waren van voetbalvereniging Irene. Het zal daarom Toontje en Doorke zeker niet aan belangstelling ontbreken op deze voor hun zo heugelijke dag.

Deze week, vrijdag 17 juli 1970, vierde Gemonde, naast een diamanten, zijn 3e gouden bruiloft van dit jaar en wel van Ant. v.d. Langenberg en Dora v. Erp. Om 3 uur is er een feestelijk gezongen eucharistieviering in de Sint Lambertuskerk met tijdens de intocht van het gouden paar trompetgeschal en uitvoering der Brautszug van Wagner door twee trompetters der fanfare, begeleid op groot orgel. Het gemengd koor zal ondanks vakantie deze dienst opluisteren. Na deze H. Mis is er van half 6 tot half 7 receptie in de Harmoniezaal. Om 8 uur een klinkende serenade door de Kon. Erk. Gemonds fanfarekorps welk ondanks vakantie van vele van hun leden toch zo talrijk mogelijk zal opkomen om Antoon en Doortje met hun familie een feestaubade te brengen. Zeker zullen op deze dag velen het krasse gouden paar de hand komen drukken dat nog zo spontaan aan diverse verenigingen met hun kinderen verbonden is en hiermee actief meeleeft. Vooral met voetbalvereniging Irene is de naam Van de Langenberg onafscheidelijk verbonden, terwijl een andere zoon actief bestuurslid is der handboogschutterij Recht door Zee. Laten wij ook dit gouden paar aanstaande vrijdag de hulde brengen die het toekomt en in grote getalen ook in de eucharistieviering aanwezig zijn.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 10 en 17 juli 1970