Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Bernardus van Mulukom (1919 - 2003)

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 21 mei 2024 om 12:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henricus Bernardus van Mulukom (1919 - 2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden huwelijksfeest Van Mulukom – Van den Elzen[1][bewerken | brontekst bewerken]

“We wachten maar af” zeggen Henk van Mulukom (76) en Marie van den Elzen (74) over hun gouden huwelijksfeest op maandag 30 januari 1995. Vijftig jaar geleden traden zij in Uden met elkaar in het huwelijk. Marie was daar geboren en getogen en Henk, geboren in Rosmalen, was er op zijn achtste komen wonen. De oorlog was net achter de rug. Het jonge paar had een fruitbedrijf. “Na de oorlog kwam alles weer langzaam maar zeker van de grond” aldus Henk. Hij werd voorzitter van de tuinbouwbond en later speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Werktuigendag, een evenement waar hij 31 jaar mee leiding aan gaf. Bovendien zat Henk in het bestuur van de kersenveiling. “Het was niks dan vergaderen en nog eens vergaderen” aldus Marie. “Ja, vergaderen soms tot vervelens toe” bevestigt Henk. Verder had Henk in de oorlog een onderwijzersdiploma behaald zodat hij tijdens het winterseizoen overal cursussen kon geven over de fruitteelt.
Midden jaren zestig moesten Henk en Marie om gaan zien naar een andere plaats voor hun bedrijf. Dat moest weg in verband met bouwplannen van de gemeente Uden. Ze hebben lang naar iets anders gezocht. “Schijndel was de 27e plaats waar we zijn gaan kijken” aldus Marie. Het werd tenslotte in 1967 de Schrijvershoef, waar ze nu nog steeds wonen.
Waren het in Uden vooral kersen die men teelde, in Schijndel kwamen er appelbomen en champignons. “Er moest veel werk verzet worden voor we hier aan de gang konden; sloten moesten worden dichtgegooid en drainage aangebracht. Dat was allemaal eerder gezegd dan gedaan”, aldus Henk. Inmiddels waren ook enkele zoons in het bedrijf gekomen en op dit moment wordt de zaak door een kleindochter van het gouden paar gerund. “Ik ben nu een jaar of 16 uit het bedrijf” zegt Henk. “Toen ik er voor de laatste keer wegging deed me dat wel wat. Maar ik werd direct weer gepromoveerd tot klusjesman”.
Marie weet nog precies hoe de kennismaking met de nieuwe buurt was. Meteen al de eerste nacht werd er op het raam geklopt door de buurman “Of we maar even wilden helpen want er moest een koe kalven. We wisten meteen dat we tussen de boeren woonden. Het ging drie nachten achter elkaar door. Maar we hebben een prima buurt hier. We wonen eigenlijk nog midden tussen het bedrijf. We hebben het samen goed hier”, zegt Marie. “Ik heb mijn tuintje en mijn handwerk”. Henk heeft moeten leren niks te doen. Hij puzzelt, leest en kijkt televisie. “En we krijgen nogal eens bezoek”.
Henk en Marie vieren maandag 30 januari 1995 hun gouden huwelijksfeest. Om 11.00 uur is er een H. Mis in de kapel van het Moederhuis aan de Pastoor van Erpstraat. Later is er van 16.00 tot 17.30 uur een receptie bij de Boerenhofstede.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 26 januari 1995