Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De liquidatie van NSB'er Piet van Bussel "de Kin"

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De liquidatie van NSB‘er Piet van Bussel, bijnaam “de Kin”.

"De Kin" was de bijnaam van de 23-jarige bakkerszoon Piet van Bussel uit Veghel. Hij was in februari 1944 naar Den Bosch verhuisd. De Kin kreeg het fraaie huis van de opgepakte Joodse huisarts dokter Diamant, als beloning voor zijn moorden op jongens/mannen die de "Arbeitseinsatz" ontvluchtten. Van Bussel was een jonge en zeer fanatieke NSB’er. Hij deed zijn “werk” als wachtmeester van een speciale politiedienst, de AKD, de ”Arbeits Kontrolle Dienst”, betrokken bij het opsporen van joden en van jongens/mannen die de verplichte tewerkstelling in Duitsland wilden ontlopen en van mensen uit het verzet. Zijn gemene en brute optreden maakte hem bijzonder gehaat en berucht.

De organisatie achter de liquidatie

In april 1944 werd in Den Bosch het verzet uitgebreid met de oprichting van “Knokploeg De Margriet”. Het werd al snel één van de actiefste knokploegen in Brabant. Knokploeg De Margriet wil Piet van Bussel, "De Kin", definitief uit de weg ruimen. Het was de bedoeling dat dit buiten de stad gebeurde, om mogelijke represailles tegen de bevolking te voorkomen. Hij liet zich echter niet in de val lokken. Willy Andriessen, de leider van de knokploeg, roept de hulp in van Theo Dobbe, de leider van de knokploeg Dobbe. Theo geeft zijn Nijmeegse ploeg opdracht van Bussel neer te schieten zodra de gelegenheid zich voordoet. Kleine Piet en Piet Merlijn (schuilnaam Ley), twee mannen van de Nijmeegse ploeg, zijn op dinsdag 8 augustus 1944 in Den Bosch als ze van Bussel zien lopen met zijn hoogzwangere vrouw Antje Meijer. Zonder aarzelen schieten ze van Bussel neer in de Kerkstraat. Ook de NSB-burgemeester van Oss wordt door de verzetsstrijders doodgeschoten op 10 augustus 1944. Knokploeg De Margriet voert met succes een overval uit op het distributiekantoor in Cuyk en Rosmalen. De jacht op verzetsgroepen werd intensief. Op 14 augustus 1944 werden drie leden van Knokploeg De Margriet aangehouden. Het hoofdkwartier van de knokploeg moest ontruimd worden.” Willy werd gearresteerd, overgebracht naar Kamp Vught en met drie medestrijders van Knokploeg De Margriet op 19 augustus 1944 door een Duits vuurpeloton omgebracht.

Jagers op joden en onderduikers

Binnen de Nederlandse politiedienst werden vanaf begin 1943 politiemensen ondergebracht in een speciale afdeling, specifiek belast met het opsporen van Joodse onderduikers, van mensen die de Arbeitseinsatz in Duitsland proberen te ontduiken en van mensen uit het verzet. Deze voltallige politie-inzet van zo’n 300 man bestaat uit Nederlanders, bijna zonder uitzondering NSB’ers. De speciale afdeling van de politie, waartoe NSB’er van Bussel behoorde, groeide uit tot een criminele organisatie binnen de politie. De leden joegen met alle middelen op hun slachtoffers, ze overtraden daarbij alle denkbare rechtsregels, ze roofden waar ze konden, ze gebruikten geweld, ze pasten misleiding toe, en dat alles werd van hogerhand toegestaan, op een enkele uitzondering na.

Kopgeld

Er stond ook een geldelijke beloning op het arresteren van een Jood, een premie. De premie die aanvankelijk 7,50 gulden bedroeg, kon later wel oplopen tot 40 gulden per arrestant. Waarbij vaak ook de bezittingen van de arrestanten in beslag werden genomen door deze jagers. De premie die stond op het oppakken van onderduikers was veel lager, en liep tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog op tot 2,50 gulden.

Broer van Kasteren
Broer van Kasteren uit Schijndel, geboren in 1922 en overleden in 2013, schreef enkele jaren voor zijn overlijden een boekje over de gebeurtenissen in zijn, lang en bewogen, leven. Broer was zelf diverse malen tewerkgesteld in Duitsland en ook een tijdlang onderduiker. In dit boekje komen zijn belevenissen in de oorlog uitgebreid aan de orde. Zijn broer Sjef van Kasteren , geboren in 1923 overleden in 2001, wordt twee keer opgepakt en tewerkgesteld. Zijn zus Betsie en schoonzus Drika met haar zoontje Piet zijn getuigen van deze aanslag. Zus Betsie komt met een schotwond in haar been in het ziekenhuis terecht.

Persoonsbewijs

In 1941 krijgt iedere Nederlander van 15 jaar en ouder een persoonsbewijs. Iedereen is verplicht dit document in het openbaar bij zich te dragen. Op het persoonsbewijs staan een foto, een handtekening en een vingerafdruk. Het document is het meest geavanceerde identiteitsbewijs van Europa en is moeilijk na te maken. Bij Joden wordt in hun persoonsbewijs op twee plaatsen een ”J” gestempeld.

Twee soorten NSBérs

  • om werk te kunnen vinden of ander persoonlijk voordeel te behalen
  • en mensen die functioneerden als rapporteurs voor de vijand en dus landgenoten verraadden.Tot de laatste groep behoorde Piet van Bussel.

Er waren veel onderduikers in en rond Schijndel, die probeerden uit het zicht van de Duitsers en de NSB’er te blijven. Piet van Bussel en zijn vaste maat in het kwaad Piet Lammers probeerden de onderduikers te vinden, overal in Brabant, maar zeker ook in Schijndel.