Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Narcishof

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Narcishof''' ==
== '''Narcishof''' ==


=== '''Raadsbesluit 23 februari 1973.<ref>Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011</ref>''' ===
=== '''Raadsbesluit 23 februari 1973.''' [1]===
[[Bestand:Narcishof 01.jpg|400px|thumb|Narcishof. <br>
[[Bestand:Narcishof 01.jpg|400px|thumb|Narcishof. <br>
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/pLSFqg5EPbdWLhpk8/ hier.]]]
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/pLSFqg5EPbdWLhpk8/ hier.]]]
Regel 10: Regel 10:
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te verruimen ligt het voor de hand om aan de nieuw aan te leggen straten eveneens de namen van bloemen te geven.
Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te verruimen ligt het voor de hand om aan de nieuw aan te leggen straten eveneens de namen van bloemen te geven.


=== '''Aanvullende informatie<ref>Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 oktober 2010</ref>''' ===
=== '''Aanvullende informatie''' [2]===
Het is even zoeken naar de Narcishof, een hofje op de [[Boschweg]] dat bereikbaar is via de [[Begoniastraat]]. Als je er binnenloopt zie je meteen dat het geen hofje is zoals de andere in deze buurt. Want in de Narcishof huist een draak, boven in een palmboom en in zijn nest heeft hij zelfs een bierkrat verstopt. Het gaat om [[Pacific Dream]], een beeld wat er kwam op verzoek van de bewoners van de Narcishof. Collectief Van den Berg, het kunstenaarscollectief achter dit beeld, richtte ook het binnenterrein van de Narcishof opnieuw in zodat een en ander tot een geheel werd. Het was voor burgemeester [[Gerard Marie Scholten (1933 - 2020)|Gerard Scholten]], de man die Schijndel en kunst met elkaar verbond, in 1998 het laatste beeld dat hij in Schijndel onthulde voordat hij met pensioen ging. De Narcishof dankt zijn naam uiteraard aan de gelijknamige bloem, in de volksmond ook wel paaslelie geheten. Die bloem op haar beurt ontleent haar naam aan een figuur uit de Griekse mythologie. Narcissus is een schone jongeling die door iedereen wordt begeerd. Volgens een voorspelling zal hij leven totdat hij zijn eigen gestalte aanschouwt. De nimf Echo wordt smartelijk verliefd op hem. Hij heeft echter geen oog voor haar waarop Echo de godin der wraak, Nemesis, te hulp roept. Die laat Narcissus op een warme dag langs een meer lopen. Als hij zich voorover buigt om te drinken van het koele water, ziet hij zijn spiegelbeeld. Hij kwijnt weg aan de oever van het meer, sterft aan die onbeantwoorde liefde en als men hem wil begraven, staat daar enkel nog een gele bloem met witte bladeren eromheen. De narcis, die graag aan de waterkant groeit, is het enige wat nog aan hem herinnert. Salvador Dali, de Spaanse surrealistische schilder, heeft een beroemd schilderij gemaakt waarin dit verhaal schitterend verbeeld wordt.
Het is even zoeken naar de Narcishof, een hofje op de [[Boschweg]] dat bereikbaar is via de [[Begoniastraat]]. Als je er binnenloopt zie je meteen dat het geen hofje is zoals de andere in deze buurt. Want in de Narcishof huist een draak, boven in een palmboom en in zijn nest heeft hij zelfs een bierkrat verstopt. Het gaat om [[Pacific Dream]], een beeld wat er kwam op verzoek van de bewoners van de Narcishof. Collectief Van den Berg, het kunstenaarscollectief achter dit beeld, richtte ook het binnenterrein van de Narcishof opnieuw in zodat een en ander tot een geheel werd. Het was voor burgemeester [[Gerard Marie Scholten (1933 - 2020)|Gerard Scholten]], de man die Schijndel en kunst met elkaar verbond, in 1998 het laatste beeld dat hij in Schijndel onthulde voordat hij met pensioen ging. De Narcishof dankt zijn naam uiteraard aan de gelijknamige bloem, in de volksmond ook wel paaslelie geheten. Die bloem op haar beurt ontleent haar naam aan een figuur uit de Griekse mythologie. Narcissus is een schone jongeling die door iedereen wordt begeerd. Volgens een voorspelling zal hij leven totdat hij zijn eigen gestalte aanschouwt. De nimf Echo wordt smartelijk verliefd op hem. Hij heeft echter geen oog voor haar waarop Echo de godin der wraak, Nemesis, te hulp roept. Die laat Narcissus op een warme dag langs een meer lopen. Als hij zich voorover buigt om te drinken van het koele water, ziet hij zijn spiegelbeeld. Hij kwijnt weg aan de over van het meer, sterft aan die onbeantwoorde liefde en als men hem wil begraven, staat daar enkel nog een gele bloem met witte bladeren eromheen. De narcis, die graag aan de waterkant groeit, is het enige wat nog aan hem herinnert. Salvador Dali, de Spaanse surrealistische schilder, heeft een beroemd schilderij gemaakt waarin dit verhaal schitterend verbeeld wordt.


[[Categorie:Straten/Adressen]]
[[Categorie:Straten/Adressen]]
{{appendix}}
{{appendix|alles|
1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011<br>
2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 28 oktober 2010
}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: