Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wielse Kamp

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wielse Kamp[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 29 juni 1954.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Wielse Kamp.
Voor meer details klik hier.
Wielse Kamp.
Voor meer details klik hier.
Wielse Kamp.

De huidige methode van het nummeren der woningen kan niet meer geacht worden te voldoen aan de eisen des tijds.
Herhaaldelijk is gebleken dat in een gebied waar de huizen genummerd zijn met een wijkletter, straten worden aangelegd. Deze straten worden dan van een afzonderlijke nummering voorzien.
Het gevolg daarvan is dan dat er een onderbreking komt in de staande wijknummering, wat tot moeilijkheden aanleiding geeft.
Om deze moeilijkheden op te heffen zou het nodig zijn om een gehele wijk te vernummeren, zodra daar een aantal nummers verdwijnt.
Het zal zonder meer duidelijk zijn, dat zulks met aanzienlijke kosten en veel moeite gepaard moet gaan.
Ook voor de betrokken inwoners en allerlei ambtelijke en andere instanties is het zeer hinderlijk als men de woningen al te dikwijls vernummert.
Gedurende de laatste tijd is in meerdere gemeenten reeds een andere methode terzake van de huisnummering toegepast.
Deze methode bestaat hierin, dat men de wijkletters laat vervallen en daarvoor in de plaats namen aan de daarvoor in aanmerking komende wegen geeft.
De gebieden waarin slechts enkele verspreide woningen of groepjes van huizen staan, geeft men de naam van dat gebied met een afzonderlijke nummering voor elk gebied.
Ter bevordering van het op een snelle wijze bepalen van de juiste plaats waar iemand woont, nummert men bij dit systeem, alle huizen welke aan een belangrijke weg staan, met de naam van die weg.
Met dit systeem bereikt men dat, zodra vernummering van een straat of gebied noodzakelijk wordt, dit slechts beperkt behoeft te blijven tot een straat of een gebied.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een wondermooi weggetje, zeker in de tijd van het jaar (mei 2013), dat te vinden is ten noordwesten van Schijndel. Het vormt deels de grens met de gemeente Sint-Michielsgestel en loopt van de Oetelaarsestraat naar de Boschweg. Op sommige plekken waan je je in een groene tunnel in een lommerrijk prieel. Er is slechts een handvol woningen in deze straat te vinden. In het standaardwerk Het Schijndelse Landschap geeft Henk Beijers enkele suggesties aangaande de betekenis van de naam. Hij spreekt van een laaggelegen gebied richting Sint-Michielsgestel waar een wiel heeft gelegen. En dat is dan een wiel in de betekenis van een plas die is ontstaan na een dijkdoorbraak. De naam zou misschien ook afgeleid kunnen zijn van de naam van de ontginner van het gebied, een zekere Van de Wiel. Kamp-namen komen volgens Beijers in het Schijndelse landschap veelvuldig voor. Kamp staat dan voor veld of in een later stadium, ook voor omheinde of afgesloten ruimte of door tuinen of hagen omsloten perceel. In recente onderzoeken worden de kampen vooral gezien als ontginningseenheden, blokvormige ontginningen, vaak met bewoning op de kavel, omgeven door wal, sloot of heg. In Schijndel komen opmerkelijk veel kampnamen voor, veel meer dan in bijvoorbeeld Liempde of Veghel. In 2008 haalde de Wielse Kamp het nieuws. Ter plekke was door de politie in een schuur een hennepkwekerij met 342 planten gevonden. Ook constateerde de politie dat er illegaal stroom werd afgetapt. Twee mannen, van 49 en 21 jaar, werden hierbij aangehouden omdat zij eigenaar waren van de schuur. Zij zijn toen in verzekering gesteld, maar ontkenden iets te maken te hebben met de hennepkwekerij. De schuur bestond uit verschillende delen, die allemaal verhuurd werden. De ruimte waar de kwekeij stond werd volgens de verdachten verhuurd, maar ze wisten verder niets van de huurder.

Monumentje[bewerken | brontekst bewerken]

Aan dit weggetje staat een monumentje ter nagedachtenis aan Piet en Marietje Habraken - Verhagen. Er staat een bankje bij met een paar klompen. Het is uitgevoerd in cortonstaal met de volgende tekst:

monumentje Wielse Kamp

Piet en Marietje
Kieuwen
Je roept hem van ver het is etenstijd
Hij is niet op 7 akkers of Suskes Dries
maar Achter Driek Ven

Je kieuwt als een lokroep
hard en hoog
in de hoop dat hij je hoort

Ik hoor nog wel eens die roep
vooral op zomerse dagen

Deze hoge liefdesroep
door de warme wind gedragen

De eerste huisnummers van de Wielse Kamp in 1954[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

Meteen bij het benoemen van de Wielse Kamp werden de eerste huisnummers op 15 augustus 1954 toegekend. Zie voor een compleet overzicht de desbetreffende vernummeringslijst.

Nr. Oude straat/buurtschap Nr. Voorletters Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Meijldoorn C 41 Wed. J. van Grinsven
1 Meijldoorn C 41 M. van de Ekart
2 Meijldoorn C 42 A. van Uden
3 Meijldoorn C 40 G.A. van Aarle
4 Meijldoorn C 40a G.M. Putmans
5 Oetelaar C 28 A.C. van de Moosdijk
6 Oetelaar C 27 A. Voets

Bewoners van de Wielse Kamp in 1967 [4]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Wielse Kamp behoorde bij de Parochie Boschweg.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Mar. van den Ekart
2 Ant. van Uden Doorgehaald
2 Anna van den Bergh Doorgehaald
2 Bern. J. Meesters
3 Ger. A. van Aarle
5 Alb. C. van de Moosdijk
5 Wilh. A.M. Peijnenburg
6 Mar. A. van de Pol
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 16 mei 2013
  3. Vernummering woningen per 15 augustus 1954
  4. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)