Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Watermolen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Watermolen[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 maart 1983.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Watermolen.
Voor meer details klik hier.
Watermolen.
Voor meer details klik hier.

Bij besluit van 4 oktober 1979 heeft de gemeenteraad de straatnamen vastgesteld voor het bestemmingsplan Grevekeur.
Door uitbreiding van het bestemmingsplan en verdichting van de bebouwing is de situatie onoverzichtelijk geworden.
Dit geldt vooral ten aanzien van de straten Oliemolen en Grevekeur, vanwege het grote aantal vertakkingen.
Met het oog op de vindbaarheid en oriëntatiemogelijkheid is het gewenst namen te geven welke in dezelfde sfeer liggen als de straatnamen.
De in het oostelijk deel van het bestemmingsplan te geven straatnamen zijn verwant aan de bestaande straatnaam Oliemolen.
De in het westelijk deel van dit plan te geven namen liggen in de sfeer van de bestaande straatnamen Grevekeur en Bremert.
Deze oude veldnamen zijn door de streekarchivaris opgediept uit de archieven.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De molen aan de Pegstukken en de Catharinamolen aan de Hoofdstraat. Aan molens geen gebrek in Schijndel, zou je zeggen. Maar ooit waren er nog veel meer dan deze twee, zo leert Bart Mols ons in zijn boekje "De Pegstukken 1845 - 1995 en andere Schijndelse molens". Hij noemt een naamloze Molen op de Molenheide, de molen Sint Antonius met het Varken waarvan het restant tot 1993 aan de Molenstraat stond, De Zwaluw aan de Zandkantsestraat in Wijbosch die in 1944 werd verwoest, Het Hert op de Boschweg in 1933 afgebrand en De Hoop aan de Voortstraat die in 1935 werd afgebroken. Allerlei molens dus, maar de watermolen ontbreekt in dit rijtje. Toch is er een straat genoemd naar deze molensoort. De weg is te vinden aan de uiterste rand van de bebouwde kom op de Boschweg, als zijstraat van de Korenmolen. Nu had een volwassen watermolen op de hoge zandrug, waarop Schijndel ligt tussen de Aa en de Dommel, natuurlijk ook niet veel te zoeken. Maar tegelijk past een dergelijke molennaam natuurlijk prima in een wijk waar alle mogelijke molens een plaats hebben gekregen en waar de wijkvereniging "De Bonkelaar" is genoemd. Toepasselijk voor een organisatie die de wijk in beweging wil zetten want een bonkelaar is een kroonwiel dat een belangrijke plek inneemt in het drijfwerk van de molen. Hier op de Boschweg was in de vorige eeuw het beruchte vatenbedrijf De Meierij gevestigd met alle gevolgen van dien. Er is na verplaatsing van het bedrijf naar industrieterrein Duin 1 een grootscheepse operatie opgezet om de vervuilde grond weg te halen en te zuiveren, een proces dat gedurende enige tijd nieuwbouw in het gebied verhinderde. Ook van Duin 1 zou De Meierij niet verdwijnen zonder de nodige kwalijke sporen achter te laten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 13 oktober 2011