Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Walvis

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Walvis[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 5 december 1995.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Walvis.
Voor meer details klik hier.
Walvis.
Voor meer details klik hier.

Op 22 augustus 1995 stelde het college als thema voor de nieuwe straatnamen in het bestemmingsplan Hulzebraak “planeten en sterren” vast.
Sterrenbeeld.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Walvis, een kleine rustige straat in Hulzebraak die de verbinding vormt tussen de Zwaardvis en de Weegschaal. Menigeen zal denken, wat doet een walvis in de buurt waar alle straten te maken hebben met hemellichamen. Maar die link is er wel degelijk. Walvis is immers wél een sterrenbeeld, met daarin een aantal sterren waarvan Mira en Tau Ceti de bekendste zijn. Mira is een zogenaamde Rode Reus, een ster die dan eens opzwelt, dan weer krimpt. Deze cyclus duurt bij Mira zo'n 322 dagen zo leert ons wikipedia. Dit heeft de ster ook haar naam gegeven, "de wonderbaarlijke", omdat zij dan weer wel, dan weer niet te zien is. Tau Ceti is de op 11,9 lichtjaar afstand van de aarde de dichtsbijzijnde, alleenstaande zonachtige ster. In het sterrenbeeld Walvis treffen we ook nog de koudst bekende Bruine Dwerg: J0034-00, voor het eerst gezien op 4 juni 2007. Daar is het 600 à 700 graden Kelvin.(326 - 426 graden Celsius). Het Latijnse woord voor Walvis is Cetus en dat verwijst dan weer naar het zeemonster Ceto uit de Griekse mythologie, de dochter van Gaia en Pontus. Dit echtpaar kreeg vele kinderen onder wie beroemde en beruchte nakomelingen als Gorgonen en de Sirenen, maar ook de Hesperiden, de zeven nimfen die in het land Hesperia de boom met de gouden appels bewaakten. Wie minder met de sterren bezig is, denkt bij Walvis natuurlijk aan onze walvisvaarders, aan Spitsbergen en levertraan terwijl het verhaal van Jonas, die in de walvis zat, bij menigeen ook nog heel vertrouwd in de oren zal klinken. Literatuurliefhebbers en filmfanaten roepen bij het horen van het woord "walvis" natuurlijk meteen Moby Dick. De heroïsche jacht op de mythische potvis groeit in de roman van Herman Melville uit 1851 uit tot een epos waarin vragen gesteld worden naar de zin van het bestaan. John Huston verfilmde het verhaal in 1956 met een excellente Gregory Peck in de hoofdrol.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 26 mei 2011