Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Tredmolen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tredmolen[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 maart 1983.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Tredmolen.
Voor meer details klik hier.
Tredmolen.
Voor meer details klik hier.

Bij besluit van 4 oktober 1979 heeft de gemeenteraad de straatnamen vastgesteld voor het bestemmingsplan Grevekeur.
Door uitbreiding van het bestemmingsplan en verdichting van de bebouwing is de situatie onoverzichtelijk geworden.
Dit geldt vooral ten aanzien van de straten Oliemolen en Grevekeur, vanwege het grote aantal vertakkingen.
Met het oog op de vindbaarheid en oriëntatiemogelijkheid is het gewenst namen te geven welke in dezelfde sfeer liggen als de straatnamen.
De in het oostelijk deel van het bestemmingsplan te geven straatnamen zijn verwant aan de bestaande straatnaam Oliemolen.
De in het westelijk deel van dit plan te geven namen liggen in de sfeer van de bestaande straatnamen Grevekeur en Bremert.
Deze oude veldnamen zijn door de streekarchivaris opgediept uit de archieven.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Schijndel heeft allerlei molens gekend. Alleen de Catharinamolen aan de Hoofdstraat en de molen aan de De Pegstukken zijn overgebleven en er zijn plannen om de Koeveringse molen, verwoest in het najaar van 1944, weer in ere te herstellen. Deze plannen zijn inmiddels in de ijskast gelegd. Tussen al die molens bevond zich geen enkele tredmolen. Dat dit molentype toch is opgenomen in een wijk waar alles rond de molen draait, is echter begrijpelijk. De gelijknamige straat vormt een verbinding tussen de Oliemolen en de Lidwinastraat. Waar de meeste molens draaien op windkracht of door water worden aangedreven, liepen in de tredmolen mens en dier hun rondjes. Een tredmolen werd en wordt gebruikt voor het malen van graan, oppompen van water, maar ook voor het ophijsen van zware lasten. Ook werd een tredmolen ingezet bij het smeden van ijzer. Een tredmolen in beweging zetten en houden is een behoorlijk geestdodende bezigheid, steeds hetzelfde, uur na uur. Geen wonder dat de tredmolen ook synoniem is geworden voor het saaie alledaagse leven waarin nooit iets verandert, nooit iets gebeurt. Naast die grote tredmolens, er bestaat bijvoorbeeld een afbeelding waarop een tiental slaven een tredmolen in beweging brengt voor het persen van suikerriet, kent iedereen wel de kleine tredmolentjes waarin hamsters of eekhoorns blijven hollen totdat ze er bijna bij neervallen. Voor honden en paarden zijn er zelfs moderne tredmolens ontworpen, weliswaar in een wat andere vorm, die gebruikt worden om de dieren te trainen en in een betere conditie te brengen. Ook in menige speeltuin is nog een tredmolen te vinden waarop de jeugd zich kan uitleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 16 februari 2012