Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Salviahof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Salviahof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Salviahof.
Voor meer details klik hier.
Salviahof.
Voor meer details klik hier.

De Salvia behoort tot de plantenfamilie van de lipbloemigen (labiaten). Tot deze plantenfamilie behoren ook Tijm, Marjolein, Lavendel, Andoorn, Akkermunt en Rozemarijn.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Salvia, rood of paars, is een bekende tuinplant, de favoriet in menig border. Maar bloemen uit dit geslacht hebben nog veel meer te bieden dan het mooie kleurtje in de tuin. Meest bekende uit het Salvia-geslacht is wellicht de Salvia officinalis, de Salie. Nu mag die misschien niet de goede naam hebben sinds Potgieter in De Gids in het verhaal "Jan, Jannetje en hun jongste kind" met Jan Salie een figuur schiep die stond voor lamlendigheid en besluiteloosheid, de personificatie van het gebrek aan daadkracht in het Nederland van de vroege negentiende eeuw. Maar tegelijk is de Salie een krachtige genezende plant ook een belangrijk keukenkruid en een waardevol hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten. De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent "heilzaam kruid" en geeft zijn goede reputatie al weer. Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie-gebruik zou men langer leven. De kruidkundige Gerard schreef in 1597: "Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen". Maar binnen de Salvia-familie bevindt zich ook nog een "zwart schaap" dat de laatste jaren van zich doet spreken: de Salvia divinorum, een gekweekte variant bekend van de Mazatec-indianen in Zuid-Mexico. Zij kweken de plant op geïsoleerde, vochtige en geheime plaatsen voor gebruik door hun sjamanen, die gaan hallucineren door de plant te kauwen. Wie de plant rookt in een pijp ervaart korte, intense hallucinaties waarbij elk gevoel voor hoogte en diepte lijkt te verdwijnen.
Australië was het eerste land dat de handel in Salvia divinorum in 2002 verbood. Europese landen en Amerikaanse staten volgden. In Nederland is de plant legaal verkrijgbaar in smartshops. Sinds afgelopen maand (oktober 2010) mag Salvia Divinorum niet meer verkocht worden in Canada. Wie op Youtube gaat rondneuzen, komt daar opmerkelijke zaken tegen die met deze plant te maken hebben.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 25 november 2010