Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes Wilhelmus Antonius Maria Lomans (1952)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Wilhelmus Antonius Maria Lomans
Johannes Wilhelmus Antonius Maria Lomans (1952) 01.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Antonius Maria Lomans
Roepnaam Hans
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 29 september 1952

Johannes Wilhelmus Antonius Maria (Hans) Lomans (1952)[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Wilhelmus Antonius Maria (Hans) Lomans werd geboren op 29 september 1952 in Schijndel (van der Leckstraat), zoon van Antonius Michiel Lomans (Antoon) geboren in Veghel (1923 - 2009) van beroep laborant en Henrica (Riek) van Tartwijk geboren in Schijndel (1921 - 2016), als eerstgeborene in een gezin met zeven kinderen.

Hans is geboren en getogen in Schijndel en is na de lagere school naar Gymnasium Heeswijk gegaan en vervolgens naar de universiteit in Nijmegen en daar in de regio gaan wonen en werken.

Koninklijke onderscheiding [1][bewerken | brontekst bewerken]

De heer Hans Lomans heeft in zijn werkzame leven veel betekent voor de zorg en dan met name jeugdzorg. In een periode van 13 jaar heeft hij vanuit de RIAGG, een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg, belangrijke impulsen gegeven aan de ouderen- en jeugdzorg op de Veluwe. Ook als leidinggevende voor ‘Project nieuwbouw (kantoor aan de Stationsstraat in Apeldoorn)’. Hij was medeoprichter van Bureau Jeugdzorg en verbeterde de samenwerking tussen verpleeghuizen.
Daarna heeft hij gedurende 20 jaar een hoofdrol gespeeld in zowel de Gelderse als landelijke jeugdzorg. Als bestuurder van Jeugdbescherming Gelderland stond voor hem altijd het belang van het kind voorop, waarmee hij een verschil heeft kunnen maken voor kinderen die in de knel zaten. Zo kwam er mede door zijn inzet een einde aan jongeren welke in crisissituaties geen onderdak meer konden vinden. Hij stond aan de basis van verschillende innovaties in de jeugdzorg en stimuleerde samenwerkingen met andere organisaties. Als voorzitter van de landelijke Bureaus Jeugdzorg heeft hij jarenlang de beroepsgroep vertegenwoordigd en zich hard gemaakt voor de belangen van het kind.
Gerelateerd aan zijn functie heeft hij daarnaast een groot aantal maatschappelijke nevenactiviteiten verricht. Hij was mede-initiator en voorzitter van de begeleidingscommissie van het Geriatrisch Onderzoeks- en Adviescentrum Apeldoorn.
Hij was vicevoorzitter binnen Vrijwilligersorganisatie Stichting De Kap. Voorzitter van de initiatiefgroep en vervolgens lid van bestuur/secretaris van de Stichting Hospice Apeldoorn. Voorzitter van de werkgroep die de haalbaarheid ging onderzoeken, waarna is 2001 daadwerkelijk is begonnen met de opvang van gasten.
Bij de Stichting Koppel in Epe was hij gedurende 6 jaar voorzitter van de Raad van Toezicht.
Sinds 2014 is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Kindertelefoon. Mede door zijn inzet werden alle regionale vestigingen verenigd in een landelijke organisatie en kregen zij structurele financiering. Als gevolg van de implementatie van de nieuwe Jeugdwet dreigde De Kindertelefoon tussen wal en schip te raken. Onder zijn leiding kwam er een actieve lobby op gang om De Kindertelefoon in de lucht te houden.
Daarnaast is hij sinds 2017 voorzitter van Stichting Hematon. Een organisatie die zich inzet voor patiënten met bloedkanker, lymfklierkanker of die stamceltransplantatie hebben ondergaan.
In 2018 ging hij met pensioen, maar heeft hij vervolgens ook zijn vrijwilligerswerk uitgebreid. Hij werd bestuurslid en voorzitter van Stichting Steunfonds Pro Juventus. Een fonds dat financiële ondersteuning biedt voor initiatieven in de ambulante jeugdzorg, welke geen subsidies ontvangen.
Vervolgens is hij in 2019 tijdelijk voorzitter geworden van Stichting KLEEF, een stichting die mensen met kanker ondersteunt door middel van een inloophuis voor patiënten en/of hun naasten.
Voor dit alles werd hij op 26 april 2022 benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeente Epe