Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De straat waarin u woont Boxtelseweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De straat waarin u woont Boxtelseweg[1][bewerken | brontekst bewerken]

De vernieuwing van de A2 (Eindhoven - Den Bosch) heeft voor Schijndelgangers, vooral in de beginperiode, nogal wat verwarring en zoeken opgeleverd. Ook de herstructurering van de Hoofdstraat is voor hen die via het noordwesten, noorden of noordoosten van Schijndel naar Boxtel willen geen gemakkelijke opgave geworden. Tot voor kort, nam iedereen komende uit al die richtingen van de Hoofdstraat, de afslag naar Boxtel bij de Nederlands Hervormde Kerk. Via de Kloosterstraat was het verder “karren” geblazen. Hoewel!! Dat is niet altijd zo geweest. Immers daar waar nu de Kloosterstraat ligt was vroeger, dat wil zeggen vóór 1862, geen straat. In die tijd was er slechts een zogenaamd (“doorloop”) steegje dat via een S-bochtje vanuit de toenmalige Regte straat, nu de Hoofdstraat, uitmondde in de Heijcant, daar waar de weg of dijk naar Boxtel begon. Vanuit de Grootestraat (nu Hoofdstraat geheten) gezien begon dat steegje naast het huis van Jan van Vroonhoven, toen beter bekend onder de naam “Jan Mie Tonnie”.

Dat Steegje, “Cloesterpad” genoemd, splitste zich ongeveer aan het einde van de tuin van Jan van Vroonhoven in drieën. In westelijke richting liep het steegje naar het Cavoepstraatje, nu de Pompstraat geheten en kwam uit waar nu het gebouw “De Zwengel" staat. Het naar het oosten lopende deel kwam ongeveer uit waar nu de kapel van het Moederhuis Pastoor van Erpstraat staat. Het steegje met aanliggende percelen werd bij raadsbesluit van 24 februari 1924 verkocht aan de zusters. Tot voor de grote uitbreiding van het complex van het klooster stonden aan het steegje een aantal kleine huisjes die “De Vier Uijtersten” werden genoemd.

De derde poot van het steegje liep rechtdoor naar de toen zo geheten Heijcant (Heikantschestraat). In de tweede heft van de 17e eeuw stond daar de boerderij van A. Goijaarts. Het is niet onaannemelijk dat daar toen een “hopwaag” gevestigd was, die gepacht werd door A. Goijaers. De boerderij en de rondom gelegen terreinen zijn later door de zusters opgekocht. Op dat punt werd in opdracht van Congregatie in 1924 de “Kweekschool” gebouwd.

De oude benaming “Cloesterpad", later veranderd in Kloosterpad, zou de indruk wekken dat die naam in relatie staat met het klooster van de Zusters van Liefde, maar dat is niet zo. De oude naam zou al voorkomen in de protocollen anno 1569 en 1570. Van een weg/straat waar nu de Kloosterstraat gelegen is, was pas sprake toen in 1862 het gedeelte tussen de toenmalige Heijcant en de Regte Straat met grind werd verhard. Door deze verharding was er een echte nieuwe weg/straat ontstaan. Dit had tot gevolg dat men deze weg Nieuwstraat ging noemen.

Hiermee was er een rechtstreekse verbinding geschapen tussen de Groote Straat van toen en de weg/dijk die naar Boxtel liep door een gebied wat in de volksmond “de Schoot” heette. Deze naam was ook schriftelijk vastgelegd in de tekst behorend bij de Tiendkaart van 1757. In de toelichting bij de raadsbesluiten van 26 augustus 1937 en 9 april 1941 kreeg de naam Schoot haar officiële status. De naam Schoot kan teruggevoerd naar het woord schot/schut in de betekenis van “vee schutten”. Op de Overzichtskaart van de Gemeente Schijndel van 1832 staat de naam Schoot ook vermeld. Deze naam is veranderd in Schootsestraat bij raadsbesluit van 29 juni 1954 op voorstel van het raadslid Van den Heuvel. Vroeger werd het aansluitend gedeelte naar Boxtel “'t Hermaole” genoemd, gevolgd door “Den Boxtelsedijk”. Maar op diverse kaarten staat dat de weg/dijk die door het Hermalen liep al de naam droeg van “Dijk van Boxtel naar Schijndel en “Boxtelse Baan”, gevolgd door “De weg van Boxtel naar Schijndel”.

Al deze namen waren of bedacht door de landmeter/tekenaar of zijn later ingevuld. In 1883 waren er immers nog geen officiële straatnamen. In Schijndel kwamen de officiële straatnamen pas in 1937. Uit niets in het archief is gebleken dat de relatie Schijndel - Boxtel in de periode van voor 1883 intensief geweest is. Diverse oude kaarten geven ook de indruk dat in eerdere eeuwen Schijndel Boxtel maar links lieten liggen. Overigens, Schijndel behoorde tot het kwartier Peelland, terwijl Boxtel tot het Oisterwijks kwartier behoorde. Aangenomen mag worden dat de verbindingsweg tussen de dorpen Schijndel en Boxtel slechts bestond uit een soort van “Leijwech van deen dorp int ander”.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemkundeblad zevende jaargang nummer 1 bladzijden 2 tot en met 9