Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bernardinus Nicolaas Bolwerk (1904 - 1996)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bernardinus Nicolaas Bolwerk
Bernardus Nicolaas Bolwerk (1904 - 1996) 1.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Bernardinus Nicolaas Bolwerk
Roepnaam Bernard
Geboorteplaats Oss
Geboortedatum 9 februari 1904
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 10 september 1996
Partner(s) Anna Maria (Anneke) Steenbakkers
Beroep(en) timmerman
Bidprentje Bernardus Nicolaas Bolwerk (1904 - 1996) 2.jpg

Anna Maria Steenbakkers (1904 - 2001) 2.jpg

Anna Maria Steenbakkers (1904 - 2001).

Bernardinus Nicolaas Bolwerk (1904 – 1996)[bewerken | brontekst bewerken]

Bernardinus Nicolaas (Bernard) Bolwerk werd geboren op 9 februari 1904 in Oss, zoon van Adrianus Bolwerk geboren in Schijndel (1864 – 1948) van beroep kuiper/ hoepelmaker en Wilhelmina Smits geboren in Oss (1862 – 1931), als jongste kind in een gezin met zes kinderen. Bernard, van beroep timmerman, overleed op 10 september 1996 in Schijndel.

Bernardinus Nicolaas Bolwerk trouwde op 8 november 1932 in Schijndel met Anna Maria Steenbakkers.

Anna Maria (Anneke) Steenbakkers werd geboren op 3 december 1904 in Schijndel (Heikant), dochter van Adrianus Steenbakkers geboren in Schijndel (1858 – 1952) van beroep klompenmaker en Wilhelmina Kooijmans geboren in Schijndel (1860 – 1942), als dertiende kind in een gezin met veertien kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Anneke overleed op 30 mei 2001 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Bernard en Anneke:

  1. Bernardette trouwde met Hans Stil.
  2. Gerda trouwde met Ad.
  3. Hannie.
  4. Marijke trouwde met Cees Wagemakers.
  5. Ria.
  6. Wilma trouwde met Lambert Lieffering.
  7. Wim trouwde met Riet Groenendaal.
  8. Adrianus Joseph (Ad) werd geboren op 4 februari 1935 in Schijndel, trouwde met Lies Hovenier. Ad overleed op 23 januari 2012 in Schijndel.
  9. Martinus (Martien) werd geboren op 22 juli 1938 in Schijndel. Martien, pater van het Heilig Hart, overleed op 19 april 1998 in Kinshasa (Congo).

Gouden bruiloft Bolwerk – Steenbakkers[1][bewerken | brontekst bewerken]

Te midden van hun 9 kinderen, aangetrouwde kinderen en 17 kleinkinderen hopen Bernard en Anneke Bolwerk – Steenbakkers op maandag 8 november 1982 hun gouden huwelijksfeest te vieren. Het gouden paar dat alweer 3 jaar heel tevreden in een van de huisjes van het Mgr. Bekkershuis aan de Sint Servatiusstraat woont, verheugt zich op deze dag, hoewel niemand van de kinderen er ook maar iets over uitlaat.
In ieder geval begint de dag met een eucharistieviering in de Pauluskerk om 10.30 uur. Hun zoon Martien, pater van het Heilig Hart en werkzaam in Portugal zal deze H. Mis verzorgen en ongetwijfeld zal pastoor Vinken hierbij aanwezig zijn, want zijn oud-parochianen liggen hem na aan het hart. Temeer daar Bernard vanaf de oprichting van de Pauluskerk 20 jaar lang kerkmeester is geweest.
Het getal 20 speelt nog vaker een rol want de kwieke 77-jarige bruidegom was eveneens 20 jaar altblazer van de koninklijke harmonie Sint Cecilia. Daarvoor, toen hij nog in Heeswijk woonde, blies hij zijn partij in de Heeswijkse Harmonie zeker gedurende 10 jaar.
Muzikaal zijn Bernard en Anneke beiden. Nu zingen ze in het huiskoor van het bejaardenhuis en het koor de Kwinkeleerders verheugt zich al 8 jaar op hun melodieuze inbreng. Een tweede tenor is ook een hele steun voor een koor en gedurende 15 jaar vervulde Bernard deze rol bij het mannenkoor dat destijds geleid werd door Frits Bolsius. Er werd uiteraard niet altijd gezongen in het gezin Bolwerk. Ook de oorlogs- en crisisjaren gingen niet onberoerd aan hen voorbij.
Als timmerman-uitvoerder werkte de heer Bolwerk bijna 25 jaar bij de fa. Schellekens vanaf de bevrijding tot zijn 65e jaar. Hoewel hij aanvankelijk graag bakker had willen werken, was hij een prima vakman en worden nu door hem als hobby slechts zoete broodjes gebakken.
Ook legt hij graag een kaartje of biljart met zijn vrienden, want de heer en mevrouw Bolwerk hebben goede contacten met hun buren. Tuinieren, fietsen en kruiswoordpuzzels maken staan eveneens op het programma, terwijl de 77-jarige gouden bruid graag handwerkt.
De kinderen en kleinkinderen horen nog graag de verhalen over de spannende oorlogsjaren toen het gezin alles verloor tijdens de zware bombardementen.
Zij woonden toen in de voormalige Kerkstraat (ongeveer bij drogisterij Van Lier) en kwamen heelhuids uit de kelder. Niets stond er meer overeind en gelukkig kon het gezin bij vader Steenbakkers in de Heikantstraat terecht.
Vier jaar vonden zij daar een gastvrij onderkomen en de herinneringen aan die tijd zijn erg fijn.
Het gouden paar geeft op 8 november een receptie van 17.30 tot 19.00 uur in de zaal van het Mgr. Bekkershuis.

Diamanten huwelijksfeest Bolwerk – Steenbakkers[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het diamanten echtpaar Bolwerk – Steenbakkers…”Ik heb ze liever op het feest dan op de begrafenis”, zegt Anna Bolwerk – Steenbakkers vooruitblikkend naar 6 november 1992, een uitspraak waar echtgenoot Bernard het volledig mee eens is.
Op 6 november vieren beide echtelieden het feit dat ze elkaar zestig jaar geleden trouw beloofden. “Eigenlijk is 8 november de officiële dag maar op zondag feesten leek ons niks”, aldus Anna.
Het wordt een groot feest dat om 10.30 uur begint met een eucharistieviering in de Sint Servatiuskerk.
De rest van de feestelijkheden speelt zich af in het Mgr. Bekkershuis waar het echtpaar sinds een jaar of zes naar volle tevredenheid woont. Van 18.30 – 20.00 uur is daar ook de receptie.
Het centrum van Schijndel zag er heel anders uit toen in 1932 Bernard en Anna in het huwelijk traden. Zij gingen wonen in de Kerkstraat, schuin tegenover de kerk. “Het waren oude huizen daar, maar het was een gezellige hoek” herinnert Anna zich. “Wat haar man ook nog levendig voor de geest staat is dat het geen gemakkelijke tijd was. Het waren de crisisjaren waarin het voor Bernard, die timmerman was, moeilijk was om aan het werk te blijven. Ze kregen negen kinderen. Tijdens de “granaatweken” werd hun huis zo zwaar getroffen dat ze hun intrek moesten nemen bij Anna thuis in de Heikantstraat. Enkele jaren later verhuisden ze naar de Hoevenbraak. Bernard was inmiddels in dienst getreden bij de gebroeders Schellekens. Hij zou er blijven tot zijn pensionering, 25 jaar lang. “Ik heb meegebouwd aan de noodkerk in de Hoevenbraak, nu De Vink, en aan de pastorie daar”, aldus Bernard. Twintig jaar lang was hij kerkmeester in de parochie. “Onze Martien vroeg of vader nooit meer hoefde te werken toen hij kerkmeester was geworden”, herinnert Anna zich lachend.
De band met de Hoevenbraak is nog lang gebleven, ook toen het echtpaar al in een bungalow bij het Bekkershuis woonde. Ze hebben het prima naar hun zin, Anna en Bernard, in het verzorgingshuis. “Als je hier zo naar buiten kijkt heb je niet eens in de gaten dat je in een bejaardenhuis zit. We kunnen precies doen waar we zelf zin in hebben.”
De bezuinigingen waarmee de ouderenzorg momenteel te maken heeft merken ze wel maar de kinderen springen in waar nodig. Problemen om hun vrije tijd door te komen hebben ze niet.
Beiden hebben ze van alles om handen, ze hebben geen tijd om zich te vervelen. Ze zingen graag. Toen ze jong waren zongen ze beiden in een gemengd koor, later in het bejaardenkoor en nu nog zijn ze elke zondag present bij het “Bekkerskoor”. Bernard was dertig jaar lid van de harmonie, tien jaar in Heeswijk en daarna nog twintig jaar in Schijndel.
Tien jaar geleden vierden ze hun gouden huwelijksfeest in het Mgr. Bekkershuis. “En dat doen we nu maar weer”, zegt Anna. “Toen droeg onze Martien de H. Mis op. Nu is hij er weer, over uit Mozambique. Ik vind het heel fijn dat onze eigen zoon de mis kan doen op ons feest.”

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 29 oktober 1982
  2. Schijndels Weekblad 29 oktober 1992